Ένα ακόμα Ευρωπαϊκό Έργο με τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκίνησε με τη συμμετοχή του Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη.
Η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων που συμμετέχουν στο έργο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Παρασκευή 18/06/2021 ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου 2022.
Πρόκειται για το “NEW NORMAL CHANNEL: Unleash your inner creativity for digital culture in a 2030 world” (NNC.
Το NNC επιδιώκει να ανταποκριθεί στην ανάγκη ενδυνάμωσης των νεότερων γενεών ώστε να γίνουν ενεργοί κοινωνοί της ψηφιακής κουλτούρας, προωθώντας την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως της δημιουργικότητας, της δημιουργίας περιεχομένου και της ψηφιακής κουλτούρας μεταξύ τους, μέσω της δημιουργίας ενός διαδικτυακού εκπαιδευτικού κόμβου.
Οι συμμετέχοντες νέοι “μεταφέρονται” στο έτος 2030 και, ως υποψήφιοι για μία θέση συνεργάτη σε διαδικτυακά μέσα (NNC-New Normal Channel), πρέπει να αποδείξουν την αξία τους και να δείξουν τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους, εκτελώντας μια σειρά προκλήσεων και καθηκόντων, που σχετίζονται με τον ψηφιακό κόσμο και τον πολιτισμό.
Μέσω της συμμετοχής τους στο NNC οι νέοι μπορούν να:
– αναπτύξουν τη φαντασία τους και να προβλέψουν σενάρια για έναν μελλοντικό κόσμο, βελτιώνοντας και εφαρμόζοντας τη δημιουργικότητά τους.
– γίνουν κοινωνοί που δημιουργούν περιεχόμενο και ψηφιακή κουλτούρα, και ενεργοί πολίτες, μετατρέποντας τις ιδέες και τις απόψεις τους σε φωνή.
– κατανοήσουν τη ψηφιακή κουλτούρα και να αποκτήσουν κριτική άποψη/σκέψη, κατανοώντας τι σημαίνει παραπληροφόρηση και ψεύτικες ειδήσεις.
– κατανοήσουν πώς μεταμορφώνεται η πραγματικότητα, βελτιώνοντας τις ικανότητες προσαρμοστικότητας και ευελιξίας τους.
– αποκτήσουν τεχνικές γνώσεις σχετικά με την ψηφιακή κουλτούρα που θα βελτιώσει την απασχολησιμότητά τους.
– αναπτύξουν επιχειρηματική και διεπιχειρηματική ικανότητα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και ενεργώντας προκαταβολικά.
Η κύρια ομάδα στόχος του έργου NNC είναι οι νέοι και ειδικά οι νέοι που κινδυνεύουν από (ψηφιακό) αποκλεισμό. Επίσης, και οι εργαζόμενοι που ασχολούνται με θέματα νεολαίας και όσοι ασχολούνται άμεσα με τους νέους, την κοινωνική ένταξη και την εκπαίδευση των εργαζομένων θα βρουν χρήσιμο υλικό που μεταφέρεται εύκολα στις πρωτοβουλίες και τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα.
Παράλληλα θα επιτευχθεί:
– Απόκτηση γνώσεων σχετικές με τον αντίκτυπο του Covid-19 στον ψηφιακό Πολιτισμό, καθώς και για το πώς οι νέοι μπορούν να γίνουν κοινωνοί και ενεργοί Ευρωπαίοι πολίτες στο πλαίσιο αυτό.
– Μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ορθές πρακτικές και τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις των νέων για την προώθηση του ψηφιακού πολιτισμού και της δημιουργικότητας μεταξύ όσων εμπλέκονται με την νεολαία.
– Μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών οργανισμών, δεδομένου του στόχου του έργου, για την επώαση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών από οργανώσεις νεολαίας και συμμετοχής σε πρωτοβουλίες ψηφιακού πολιτισμού και προώθησης της δημιουργικότητας.
– Βελτιωμένη γνώση και προβολή των προτεραιοτήτων της ΕΕ όσον αφορά τη δημιουργικότητα και τον πολιτισμό και των έργων που υλοποιούνται.
– Βελτίωση της διαπεριφερειακής και διακρατικής συνεργασίας όσων εμπλέκονται στη μη τυπική εκπαίδευση των νέων σχετικά με τον πολιτισμό και την προώθηση της δημιουργικότητας μεταξύ των νέων.
– Διαδεδομένη χρήση των αποτελεσμάτων του έργου από άλλους οργανισμούς νεολαίας στην υλοποίηση παρόμοιων δράσεων
– Μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με το μέγεθος των θεμάτων που αφορούν τον Ψηφιακό Πολιτισμό και τη Δημιουργικότητα μεταξύ των νέων.
Εταίροι του Έργου:
- Instituto Foral de la Juventud (IFJ ), (Συντονιστής Εταίρος) – Ισπανία
- HELLENIC DEVELOPMENT CITY NETWORK (D.E.P.AN. – City Network)– Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (Δ.Ε.Π.ΑΝ. – Δίκτυο Πόλεων) – Ελλάδα
- SDRUZHENIE WALK TOGETHER (Walktogether) – Βουλγαρία
- Arbeitskreis Ostviertel e.V. (AKO-BH) – Γερμανία
- MEDIA CREATIVA 2020, S.L. (Media Creativa) – Ισπανία
- VIENNA ASSOCIATION OF EDUCATION VOLUNTEERS (VAEV) – Αυστρία