Να χρηματοδοτήσει επιτέλους το Πράσινο Ταμείο έργα των Δήμων. Γ. Πατούλης , Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε.: Δεν θα δεχθούμε να είναι το 2016 χαμένη χρονιά για τους Δήμους, επειδή η Διοίκηση του Πράσινου Ταμείου αρνείται να κάνει το καθήκον της και να χρηματοδοτήσει έργα που αφορούν τις τοπικές μας κοινωνίες.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. εκφράζει δια του Προέδρου της Γ. Πατούλη την έντονη αγανάκτησή της για το γεγονός ότι αν και βρισκόμαστε στο τέλος Ιουλίου, η Διοίκηση του Πράσινου Ταμείου δεν έχει χρηματοδοτήσει μέσα στη χρονιά αυτή ούτε ένα έργο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτή η πολιτική αδράνειας στερεί από τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες τους αναγκαίους πόρους, που θα χρηματοδοτήσουν έργα αποκατάστασης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών, αφού αυτός είναι ο ρόλος του Πράσινου Ταμείου, οι πόροι του οποίου έχουν κριθεί με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ανταποδοτικοί.

Με αφορμή αυτή την αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το 2016, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ανακοίνωσε το διεκδικητικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, όσον αφορά τη λειτουργία του Πράσινου Ταμείου ΚΕΔΕ και τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χρηματοδότηση προγραμμάτων από αυτό.

 

 

Στη βάση αυτή η ΚΕΔΕ διεκδικεί:

 

  • Τη συμμετοχή / εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στο Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου, με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των πόρων του προέρχεται από πρόστιμα που αφορούν νομιμοποίηση αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων και βεβαιώνονται μέσω των Δήμων (Υπηρεσίες Δόμησης).
  • Την αύξηση του ποσοστού των πόρων που διατίθενται για τη χρηματοδότηση έργων Δήμων από το Πράσινο Ταμείο από το 2,5% που είναι σήμερα, στο 10%.
  • Παράλληλα, με την αύξηση του ποσοστού η ΚΕΔΕ διεκδικεί χρηματοδότηση στοχευμένων δράσεων μέσα από ολοκληρωμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα στην κατεύθυνση της αποκατάστασης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, που αποτελεί και τη νομιμοποιητική βάση του Νόμου περί αυθαιρέτων μετά από απόφαση του ΣτΕ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα Tοπικά Xωρικά σχέδια (παλαιά Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια), μέσα από τα οποία καθορίζονται οι ειδικές ζώνες εξισορρόπησης περιβαλλοντικών και πολεοδομικών επιβαρύνσεων.

  • Ζητάμε να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα το πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων για το 2016 που έχει καταρτίσει η Διοίκηση του Πράσινου Ταμείου, καθώς και το ποιους Δήμους αφορούν τα έργα αυτά. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία καθυστέρηση ούτε στη δημοσιοποίηση του προγράμματος αυτού, αλλά ούτε και στη χρηματοδότηση των έργων, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ήδη στα τέλη του Ιουλίου και δεν έχει μέχρι στιγμής υλοποιηθεί τίποτα.

5) Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης , «δεν θα δεχθούμε να είναι το 2016 χαμένη χρονιά για τους Δήμους, επειδή η Διοίκηση του Πράσινου Ταμείου αρνείται να κάνει το καθήκον της και να χρηματοδοτήσει έργα που αφορούν τις τοπικές μας κοινωνίες».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα