Μόνιμη Επιτροπή Μεταναστευτικής Πολιτικής – Κοινό Σχέδιο Διαχείρισης προσφυγικού – μεταναστευτικού, ΚΕΔΕ και Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Τι συμφωνήθηκε στη πρώτη συνάντηση της Επιτροπής Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα

_AR_8730_AR_8744

Το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την περαιτέρω συνεργασία των δήμων με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, εγκαινιάστηκε σήμερα με τη συνάντηση που είχε μαζί του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ως επικεφαλής της Επιτροπής Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ.

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι δήμαρχοι και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κάθονται στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να συζητήσουν, χωρίς μεσάζοντες, τα προβλήματα που απασχολούν τις δύο πλευρές.

 

Ο Γ. Πατούλης επισήμανε την ανάγκη η αυτοδιοίκηση να γνωρίζει το σχεδιασμό της κεντρικής διοίκησης σε μείζονα ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού.

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει συνεργασία για τα κέντρα φιλοξενίας, για τα ζητήματα υγιεινής, καθώς και για τις πολιτικές που θα συμβάλουν στην εκτόνωση εντάσεων όπου αυτές σημειώνονται.

 

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει νεότερη συνάντηση σε διάστημα 15 ημερών. Στο μεσοδιάστημα υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και της ΚΕΔΕ θα συναντηθούν προκειμένου να προχωρήσουν σε πρακτικό επίπεδο τη συνεργασία. Να σημειωθεί ότι ο Γ. Μουζάλας δεσμεύθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση τις επόμενες ημέρες με τον Υπουργό Επικρατείας Α. Φλαμπουράρη και με την ΚΕΔΕ προκειμένου να ενημερωθεί η αυτοδιοίκηση για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

 

Εξερχόμενος ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ από τη συνάντηση δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Αυτή είναι μία μόνιμη επιτροπή, έχουμε δουλειά μπροστά μας. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι για την άνοιξη και θα πρέπει ο καθένας από εμάς να ξέρει τι πρέπει να κάνει. Νομίζω ότι τα εγκαίνια αυτής της επιτροπής έδωσαν πολλές απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν είχαν απάντηση μέχρι σήμερα. Πιστεύω όμως ότι έχουμε μπροστά μας αρκετά πράγματα που πρέπει να διευκρινιστούν κάτι το οποίο θα γίνει στο άμεσο μέλλον». Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει χρόνος τόνισε: «Χρόνος δεν υπάρχει, αλλά εφόσον δουλέψουμε με δεδομένο ότι η διάθεση είναι υπαρκτή, θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις και απαντήσεις στα υφιστάμενα προβλήματα. Είναι ένα ζητούμενο οι χώροι υποδοχής και οι χώροι φιλοξενίας. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μία συνάντηση και με τον κ. Φλαμπουράρη ο οποίος θα πρέπει να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις».

 

Ο υπουργός Γ. Μουζάλας από την πλευρά του δήλωσε:

 

«Με την ΚΕΔΕ και με τους Δημάρχους που απαρτίζουν την επιτροπή για το προσφυγικό εγκαινιάσαμε μια μόνιμη συνεργασία. Θα ήθελα να το δείτε σαν μια μεικτή επιτροπή η οποία θα προσπαθήσει να «δέσει» περαιτέρω το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, που έτσι και αλλιώς, είναι μέλος του κράτους στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και στην επιτυχή ολοκλήρωση του εθνικού σχεδίου. Όταν λέω εθνικό σχέδιο, εννοώ τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην Ευρώπη που θα συνδιαμορφωθεί με τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πιστεύω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει όχι απλά να βοηθάει αλλά να συμπράττει και να βοηθά με τις αποφάσεις της και νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα έχουμε να σας δείξουμε αποτελέσματα».

 

Στην Επιτροπή συμμετείχαν και κατέθεσαν τις θέσεις και τις προτάσεις τους οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, Ρόδου και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, Φώτης Χατζηδιάκος,  ο αντιδήμαρχος Κω Δ. Γερασκλής,  καθώς και εκπρόσωπος της ΕΕΤΑΑ.

.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα