Μελέτες για ενίσχυση της άρδευσης στη Θεσσαλία, προγραμματικές με ΥΠΕΝ, ΔΕΠΑΝ, ΠΕΡ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΔΗΜΟΥΣ ΛΑΡΙΣΑΣ & ΚΙΛΕΛΕΡ

Μετά την υπογραφή, πρόσφατα,  των σχετικών Προγραμματικών Συμβάσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ), την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Λαρισαίων και τον Δήμο Κιλελέρ, ξεκινούν μελέτες 2,3 εκατ. ευρώ για τεχνητό εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα σε Κιλελέρ- Χάλκη- Πλατύκαμπο- Νίκαια, νέες λιμνοδεξαμενές σε Ν. Λεύκη, Αγ. Αναργύρους, Κοιλάδα και φράγμα στο Καλό Νερό.

«Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και το Δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο για την  πολύ καλή συνεργασία με το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη και φυσικά τον υπουργό Κώστα Σκρέκα. Το Δίκτυο είναι ένα Νομικό Πρόσωπο Δημόσιου Συμφέροντος που έχει στη Γενική του Συνέλευση περισσότερους  από 100 Δήμους. Υπογράψαμε τις Προγραμματικές Συμβάσεις προκειμένου να  ξεκινήσουμε τις μελέτες που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση αυτών των σημαντικών έργων. Θέλουμε η περιοχή της Θεσσαλίας να αποτελέσει τον πιλότο για όλη την Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικές οι παρεμβάσεις, καθώς στις σημερινές συνθήκες που βιώνουν οι αγρότες μας, τέτοια έργα είναι εθνικής εμβέλειας. Είμαστε πανέτοιμοι όλοι οι φορείς να υλοποιήσουμε τις μελέτες και στη συνέχεια να διεκδικήσουμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το νέο ΕΣΠΑ για την κατασκευή των έργων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΕΠΑΝ και Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σημείωσε σχετικά: «Υπογράψαμε  με το ΔΕΠΑΝ, τον Δήμο Κιλελέρ και τον Δήμο Λαρισαίων δύο Προγραμματικές Συμβάσεις που οδηγούν σε μελέτες  χρήσιμων έργων νερού. Μελετάμε καταρχάς  τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα σε μια περιοχή που έχει άμεση ανάγκη, ένθεν και ένθεν της παλιάς εθνικής οδού Βόλου.  Διαβάσαμε το μήνυμα της επανασύστασης της λίμνης Κάρλα που ανέκοψε τις καθιζήσεις στην περιοχή  και μελετάμε νέα έργα τεχνητού εμπλουτισμού που θα ανακόψουν περαιτέρω τις ρηγματώσεις. Θέλουμε να δώσουμε  προστιθέμενη αξία σε περισσότερα από 600.000 στρέμματα αγροτικής γης, να δώσουμε τη  δυνατότητα στους αγρότες να παράγουν ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα και να αυξήσουν το εισόδημά τους. Παράλληλα μελετάμε την κατασκευή λιμνοδεξαμενών στη Νέα Λεύκη,  στους Αγίους Αναργύρους  και  στην Κοιλάδα και φράγμα στο Καλό Νερό».

Και συμπλήρωσε: «Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό έργων για τη διαχείριση του νερού και  λειτουργούμε  με τη φιλοσοφία build back better,  ώστε να προλάβουμε τις αρνητικές επιπτώσεις των κινδύνων που έρχονται  από το μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η ερημοποίηση αποτελεί έναν απ αυτούς τους κινδύνους.  Χρειάζονται επομένως νέα έργα και για να γίνουν τα έργα χρειάζονται μελέτες. Οι σοβαρές μελέτες οδηγούν με μεγάλη ακρίβεια σε σωστά, ολοκληρωμένα, λειτουργικά  έργα. Ευχαριστώ τον πρόεδρο του ΔΕΠΑΝ και όλους όλοι συνεργαζόμαστε για ένα χρήσιμο έργο για την αγροτική παραγωγή».

Ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος επεσήμανε: «Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη διεκδίκηση αυτών των συμβάσεων που αφορούν σε δυο έργα πνοής για το σύνολο της Θεσσαλίας και  ιδιαίτερα για το Δήμο Κιλελέρ. Η μια σύμβαση αφορά στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα αρχής γενομένης από το Σωτήριο και καταλήγοντας ξανά στον Πηνειό με 14 γεωτρήσεις οι οποίες θα ρίχνουν νερό από το άνω μέρος του Κιλελέρ και θα καταλήγουν μετά τη Χάλκη. Μια λιμνοδεξαμενή που θα κατασκευαστεί στη Νέα Λεύκη και θα γεμίζει από το Πλατανόρεμα. Ένα φράγμα ενός υποποταμού του Πλαταναρέματος στο Καλό Νερό. Το δεύτερο σημαντικό έργο αφορά μια μεγάλη Λιμνοδεξαμενή στους Αγίους Αναργύρους και μια λιμνοδεξαμενή στην Κοιλάδα. Για το λόγο αυτό συμμετέχει και ο Δήμος Λαρισαίων καθώς η περιοχής της Κοιλάδας ανήκει διοικητικά στο Δήμο Λαρισαίων».

Και πρόσθεσε: «Είναι ένα έργο που μπορεί να λειτουργήσει με την υφιστάμενη κατάσταση του Πηνειού, τουλάχιστον για 6 μήνες. Και στην περίπτωση που προχωρήσει  το έργο της μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο τότε το έργο θα μπορεί να λειτουργεί  καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλάζοντας την ταυτότητα της περιοχής όσο αφορά στη χρήση του νερού. Εύχομαι και ευελπιστώ να προχωρήσουν γρήγορα οι μελέτες και με την ολοκλήρωσή τους να  προχωρήσει γρήγορα και η κατασκευή των έργων».

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα