Με την διημερίδα στη Λάρισα για τους Αιρετούς της Θεσσαλίας και της Στερεάς ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις της ΚΕΔΕ

Τη διαβεβαίωση ότι η ΚΕΔΕ θα βρίσκεται δίπλα στους δήμους και τους αιρετούς της Θεσσαλίας, που επλήγησαν από πρωτόγνωρα ακραίες πλημμύρες έδωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου μιλώντας στην ενημερωτική διημερίδα στη Λάρισα με τη συμμετοχή των νεοεκλεγμένων δημάρχων της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Ο κ. Κυρίζογλου ενημέρωσε επίσης για το ζήτημα των ΔΕΥΑ, και κυρίως για τη θέση της ΚΕΔΕ.

Για το τέλος ταφής ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι η ΚΕΔΕ θα στραφεί δικαστικά εναντίον της πρώτης πράξης που θα εκδοθεί για παρακράτηση  50 εκ. ευρώ για το τέλος ταφής, από την 13η δόση ΚΑΠ, ύψους 125 εκ. ευρώ και η οποία πρόκειται να εκταμιευτεί σύντομα.

Σημείωσε επίσης ότι μέχρι το τέλος του 2024 το ποσό που θα συγκεντρωθεί από τους δήμους στον ΕΟΑΝ από το τέλος ταφής θα ανέλθει στα 265-275 εκ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να επιστρέψει στην Αυτοδιοίκηση.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης  τόνισε πως στόχος όλων είναι μια Τοπική Αυτοδιοίκηση ισχυρή που θα αποτελεί πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Θανάσης Νασιακόπουλος, δήμαρχος Κιλελέρ τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βιώνει συνεχείς κρίσεις οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή, ακραίων καιρικών φαινομένων.

Επίσης σημείωσε ότι η Αυτοδιοίκηση μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις απέδειξε ότι αποτελεί φορέα αποτελεσματικότητας. Εντούτοις, είπε, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και αφορούν στην κυβερνησιμότητα των δήμων, τα οικονομικά, την ενέργεια, το περιβάλλον, την καταστατική θέση των αιρετών.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Νίκος Σουλιώτης, δήμαρχος Καρπενησίου απευθυνόμενος στους νεοεκλεγέντες δημάρχουςσημείωσε ότι ήρθαν στην καθημερινή πολιτική και στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων που δεν γνωρίζουν χρώματα και κόμματα.

Ο κ. Σουλιώτης αναφέρθηκε «στην προηγούμενη δύσκολη περίοδο, κατά την οποία τόσο η Θεσσαλία όσο και η Στερεά Ελλάδα δέχτηκαν τις πιο βάρβαρες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά μπορέσαμε να κρατήσουμε όρθιες τις τοπικές κοινωνίες», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «βρήκαμε ανοικτές πόρτες στην κυβέρνηση και ξεπεράσαμε τις δυσκολίες που έφεραν οι φυσικές καταστροφές».

Ο γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Κώστας Τζανακούλης ενημέρωσε για το έργο του, αξιολογώντας ως το πιο προβληματικό ζήτημα, που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί, αυτό της εξέτασης των πειθαρχικών παραπτωμάτων των αιρετών από την αποκεντρωμένη διοίκηση.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ευχαρίστησε τους δημάρχους για τη συνεργασία που είχαν όλα αυτά τα χρόνια και «για τα πρωτόγνωρα αποτελέσματα που φέραμε στη Θεσσαλία».

Και στις 5 ενημερωτικές εκδηλώσεις της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκαν σε Ηράκλειο, Αθήνα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Δικτύου Πόλεων για την Ανάπτυξη ΔΕΠΑΝ. Τόσο ο πρόεδρος του Δικτύου Χριστόδουλος Μαμσάκος όσο και ο Γενικός Διευθυντής Βασίλης Κουτσιώρης, μέλη του Δ.Σ. και υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με αιρετούς και στελέχη θέματα της Αυτοδιοίκησης και να ενημερώσουν για συγκεκριμένες δράσεις του δικτύου.

 

 

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα