Με τη συμμετοχή 2000 παρατηρητών και 380 συνέδρων ολοκληρώθηκε το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη

geniki-patoulisΓ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Βρισκόμαστε σε μια νέα μέρα για την Αυτοδιοίκηση – Ενωμένοι και αποφασισμένοι υπερασπιζόμαστε και διαφυλάττουμε το κύρος του θεσμού  

Μετά από 34 ώρες ολομέλειας και 20 ώρες θεματικών συνεδριάσεων ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα με τη συμμετοχή και παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων, το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη.

Στις εργασίες συμμετείχαν περισσότεροι από 2000 παρατηρητές  και 380 σύνεδροι, ο   Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, οκτώ αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, πέντε κυβερνητικά στελέχη (υπουργοί, αναπληρωτές και γ.γ), ο σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου της Αμερικής, η Πρόεδρος του Κογκρέσσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο γ.γ. του CEMR καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων, ομοσπονδιών και δικτύων.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου δήλωσε: «Η επόμενη ημέρα του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου μας βρίσκει ενωμένους και αποφασισμένους να υπερασπιστούμε και να διαφυλάξουμε το κύρος του θεσμού. Αγωνιζόμαστε για μια αυτοτελή, ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, ανατρεπτική, εξωστρεφή, διεκδικητική και αποτελεσματική για τους πολίτες αυτοδιοίκηση. Οι αποφάσεις που λάβαμε στο συνέδριο με τη συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών μας  αποτελεί τον οδηγό  για να βγει ο τόπος από τα αδιέξοδα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και των επώδυνων μνημονίων. Είναι καιρός να διεκδικήσουμε ακόμα ποιο δυναμικά το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να αποφασίζουν για τον τόπο τους. Δικαίωμα το οποίο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι αυτονόητο».

Ο Γ. Πατούλης πρόσθεσε στη συνέχεια ότι το 2017 θα είναι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια χρονιά διεκδικήσεων από την Κεντρική Κυβέρνηση. Το Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στέλνει ένα  ισχυρό μήνυμα αγώνα και ρήξης με τις κυβερνητικές επιλογές».

Αξίζει να επισημανθεί ότι το συνέδριο της ΚΕΔΕ έστειλε και ένα μήνυμα εξωστρέφειας, καθώς έλαβαν μέρος στις εργασίες του σημαντικές προσωπικότητες από την Ευρώπη και την Αμερική.

Μεταξύ αυτών ήταν ο σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου της Αμερικής Γ. Παπαδόπουλος, η Πρόεδρος του Κογκρέσσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης Gudrun Mosler–Tornstrom και ο γ.γ. του CEMR Frederic Vallier.

Στο συνέδριο διατύπωσαν τις πολιτικές θέσεις τους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το μέλλον του θεσμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος Ν.Δ, η Φώφη Γεννηματά, Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,  ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Κόμματος «Το ΠΟΤΑΜΙ», ο Βασίλης Λεβέντης, Πρόεδρος Ένωσης Κεντρώων, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, Πρόεδρος Λαϊκής Ενότητας, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης Βουλευτής Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δελής, Εκπρόσωπος ΚΚΕ και ο Γιάννης Μοίρας, Γραμματέας ΑΝ.ΕΛ..

Σημαντικές τοποθετήσεις έγιναν και από υπουργικά στελέχη, τα οποία προσδιόρισαν τις θέσεις και τις πολιτικές που προγραμματίζουν, τόσο σε θεσμικό, όσο και σε λειτουργικό επίπεδο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, ομιλία πραγματοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, η υπουργός  Διοικητικής Ανασυγκρότησης  Όλγα Γεροβασίλη, ο Παν. Κουρουμπλής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,  ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης. Ο πρώην Γ.Γ. Ν. Κανελλόπουλος του υπουργείου Δικαιοσύνης στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στις δυνατότητες που υπάρχουν σε νομικό επίπεδο προκειμένου να επιλύονται εξωδικαστικά υποθέσεις που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση.

Τις θέσεις τους για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διατύπωσαν στο συνέδριο ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κ. Αγοραστός και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας. Αντίστοιχες τοποθετήσεις υπήρξαν από τους Προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, από δημάρχους, καθώς και από δημοτικούς συμβούλους. 

Να σημειωθεί ότι στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο υπήρξαν τοποθετήσεις από εκπροσώπους φορέων και ομοσπονδιών. Μεταξύ άλλων του Πρόεδρου του ΣΕΤΕ, του Προέδρου του Δικτύου ΦΟΔΣΑ, του Προέδρου της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών, εκπροσώπου του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και Προαγωγής Υγείας, αντιπροσωπία της Ομοσπονδίας Αναπήρων, εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων, καθώς και εκπρόσωποι εργαζομένων της ΠΟΕ και ΠΟΠ ΟΤΑ.

Το τελικό αποτέλεσμα του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ βασίστηκε σε ένα μεγάλο μέρος στις θέσεις και τα συμπεράσματα που είχαν προκύψει από  ειδικά θεματικά συνέδρια που είχαν προηγηθεί κατά τη διάρκεια του 2016. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το ειδικό θεματικό Συνέδριο για τις θεσμικές αλλαγές που έγινε στο Βόλο καθώς και το ειδικό θεματικό συνέδριο για τη μεταναστευτική πολιτική το οποίο οργανώθηκε στη Σάμο. Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των θέσεων της ΚΕΔΕ έχει ως επιστημονικός βραχίονας, το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για τις δυνατότητες χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων των δήμων, υποστηρικτικό έχει η ΠΕΤΑ Α.Ε..

Εκτός από τα θεματικά συνέδρια υπήρξε συστηματική δουλεία και από τις ειδικές Επιτροπές που λειτουργούν στην ΚΕΔΕ. Υλικό για το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο θα βρείτε στη σελίδα της ΚΕΔΕ www.kedke.gr, καθώς και στο ηλεκτρονικό ενημερωτικό περιοδικό της ΚΕΔΕ www.localit.gr .

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα