Μετά από 100 χρόνια στο Πολυδένδρι η θαυματουργή εικόνα της Αγ. Βαρβάρας

Με μεγάλη λαμπρότητα χθές έγινε η υποδοχή της θαυματουργής εικόνας της Αγίας Βαρβάρας. Πλήθος κόσμου παρευρέθη στο τελετουργικό άφιξης της εικόνας στον Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Πολυδένδρι, όπου θα φιλοξενηθεί η ιερή εικόνα για δυο ήμερες. Στην τελετή παρέστη ο Δήμαρχος Ωρωπού κ Θωμάς Ρούσης, ο βουλευτής κ. Αθ. Μπούρας,  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ Στέργιος  Γκικάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι: Δήμητρα  Τοτόμη, Δημήτρης  Βελτανιώτης, Γιώργος Μαντάς, Νίκος Μαντάς και Δημήτρης Σωτήρχος.
Κατά τη λειτουργία χοροστάτησαν οι κκ επίσκοπος Φαναριού Αγαθάγγελος, ο Μητροπολίτης Κηφισιάς κκ Κύριλλος, και όλοι σχεδόν οι ιερείς των όμορων ενοριών του Δήμου Ωρωπού.
Επίσης παρέστησαν Έλληνες αξιωματικοί του πυροβολικού σώματος καθώς η Αγία είναι προστάτιδα τους.
Ο κόσμος από νωρίς κατέκλεισε τον Ιερό Ναό, καθώς η θαυματουργή εικόνα επέστρεψε στο Πολυδένδρι μετά από 100 χρόνια.
Οι μαρτυρίες των κατοίκων του Πολυδενδρίου, τις οποίες συνέλεξε το 1986 ο εφημέριος του χωριού, καταμαρτυρούν τη θαυματουργή ιδιότητα της ιερής εικόνας :
“ Στα 1917, έπεσε επιδημία ευλογιάς στο χωριό. Πολλοί αρρώστησαν κι οχτώ απ’ αυτούς πέθαναν ενώ ήσαν κι άλλοι ετοιμοθάνατοι.
Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση της απελπισίας και του πανικού, ένα μικρό παιδί, 10 χρονών, είδε σε όραμα στο εικονοστάσι την Αγία Βαρβάρα, η οποία του είπε: «Να έρθετε να με πάρετε για να διώξω την αρρώστια». Έτσι και έγινε.
Οι χριστιανοί την υποδέχθηκαν με ευλάβεια, συγκίνηση και κλάματα, ενώ όλος ο δρόμος ήταν στρωμένος με δάφνες. Έπειτα λιτάνευσαν την εικόνα γύρω απ’ το χωριό κι αμέσως-Θαύμα φοβερό!-η επιδημία έπαυσε. Όχι μόνο δεν αρρώστησαν άλλοι, αλλά και όλοι οι άρρωστοι έγιναν καλά”.
Από τότε, αυθόρμητα και με ευγνωμοσύνη, καθιερώθηκε στο Πολυδένδρι η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας σαν αργία. Έφτιαξαν εικόνα της Αγίας και οι κάτοικοι του Πολυδενδρίου πανηγυρίζουν με λαμπρότητα το θαύμα αυτό στις 15 Ιουλίου, την ημέρα δηλαδή που κατέφθασε στο χωριό τους η εικόνα της Αγίας, σαν απεσταλμένη του Σωτήρος Χριστού. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από της γενέσεως του θαύματος.

 

Περισσότερα

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα