LIFE-IP AdaptInGR – Ενημερωτικές και Επιμορφωτικές Δράσεις για την «Προσαρμογή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Κλιματική Αλλαγή»

7η Περιφερειακή Ενημερωτική Ημερίδα

Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, συνδιοργανώνουν ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Προσαρμογή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Κλιματική Αλλαγή» την Τρίτη 2 Απριλίου 2024.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας (26ης Οκτωβρίου 64, περιοχή Φιξ) και ώρα 11:00 -16:45.

Σκοπός της Ημερίδας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Κεντρικής Μακεδονίας για την προσαρμογή της Περιφέρειάς τους στην κλιματική αλλαγή, μέσα από την παρουσίαση των σχετικών πολιτικών και των στρατηγικών σχεδιασμών.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό, δεν χρειάζεται προεγγραφή για την παρακολούθησή της και η είσοδος είναι δωρεάν.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της Ημερίδας βρίσκεται στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://shorturl.at/uBQRZ.

Στην 1η Ενότητα της Ημερίδας θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) της Περιφέρειας και εισηγήσεις από διακεκριμένους ομιλητές, σχετικά με τους σημαντικότερους ευάλωτους τομείς, καθώς και καινοτόμες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η Ημερίδα θα εστιάσει στις κάτωθι θεματικές ενότητες:

  • Πρωτογενής τομέας
  • Δομημένο περιβάλλον
  • Υδατικοί πόροι
  • Παράκτιες χρήσεις
  • Αλιεία – υδατοκαλλιέργειες
  • Γεωργία

Η 2η Ενότητα της Ημερίδας περιλαμβάνει την προβολή της ταινία «Άνυδρη Γη» του Βαγγέλη Ευθυμίου (2011, 49 λεπτά). Πρόκειται για μια καταγραφή των προβλημάτων ερημοποίησης των εδαφών στην Ελλάδα αλλά και χώρες του εξωτερικού. Η ταινία είναι ιδιαίτερα επίκαιρη σήμερα, την εποχή της κλιματικής αλλαγής και των πολλαπλών προκλήσεων που καλούμαστε να διαχειριστούμε, προσφέροντας τροφή για σκέψη για το παρόν και το μέλλον.

Θα προηγηθεί συζήτηση με τη συμμετοχή του σκηνοθέτη Β. Ευθυμίου και του Γ. Μπλιώνη, Δρ. Βιολογίας / Οικολογίας.

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος θα προβληθεί η μικρού μήκους ταινία με τίτλο «Κλιματική Συνείδηση» η οποία απέσπασε το Ειδικό Βραβείο στο Μαθητικό Διαγωνισμό που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του LIFE-IP AdaptInGR το 2021 (συμμετοχή της μαθήτριας Κατερίνας Παλιουρά από το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών).

Για περαιτέρω πληροφορίες, σχετικά με την Ημερίδα μπορείτε να απευθυνθείτε στο παρακάτω e-mail: AdaptiveGreece.InfoDays@gmail.com

Τριήμερο Επιμορφωτικό Περιφερειακό Σεμινάριο Τετάρτη 3 – Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Στο πλαίσιο του  πλαίσιο του έργου LIFE-IP AdaptInGR και σε συνέχεια της Ημερίδας, συνδιοργανώνεται από το Πράσινο Ταμείο και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Προσαρμογή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Κλιματική Αλλαγή.

Το Σεμινάριο θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία από 3 έως 5 Απριλίου 2024 και ώρες 09.00-15.00, ως εξής:

  • Τετάρτη 3 Απριλίου: Αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, 26ης Οκτωβρίου 64, περιοχή Φιξ.
  • Πέμπτη 4 και Παρασκευή 5 Απριλίου: Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, 26ης Οκτωβρίου 21, Τ.Κ 54627 Θεσσαλονίκη.

Στόχος του Σεμιναρίου είναι να παρέχει την απαραίτητη γνώση και τα εργαλεία  σε θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, με έμφαση στους τομείς υψηλής τρωτότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε φορείς λήψης αποφάσεων, στελέχη τεχνικών και άλλων υπηρεσιών ή/και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και σε ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών ομάδων σε τομείς που επηρεάζονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι εγγραφές συμμετοχής πραγματοποιούνται στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/1QngREKt8619DWDibne-9tpv1M88r959zI2PknI9C-MM.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Σεμινάριο μπορείτε να απευθυνθείτε στην κα. Ντεμίρη Σπυριδούλα στο e-mail: sntemiri@prasinotameio.gr.

Λίγα λόγια για το έργο LIFE IPAdaptInGR

Το Έργο LIFE-IP AdaptInGR «Ενισχύοντας την εφαρμογή της πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα» (www.adaptivegreece.gr), συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αποτελεί το σημαντικότερο έργο για την προσαρμογή της Ελλάδας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. To έργο LIFE-IP AdaptInGR φιλοδοξεί να ενισχύσει την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και των 13 Περιφερειακών Σχεδίων για την Προσαρμογή στη Κλιματική Αλλαγή με κατάλληλες δράσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, όπως οι περιφερειακές εκδηλώσεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ε.Ε. και το Πράσινο Ταμείο.

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα