Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στη Μεσσήνα της Ιταλίας για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου -Μήνυμα Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη: Να ενωθούμε ξανά και με προσήλωση στις ανθρώπινες αξίες να πολεμήσουμε ενάντια στην οικονομική κρίση, το προσφυγικό, την ανεργία και την οπισθοδρόμηση.

Ιταλία 7Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στην Ιταλία για ένα από τα σημαντικότερα  γεγονότα της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν 32 αντιπροσωπίες από τις χώρες που ιστορικά έλαβαν μέρος στη συμμαχία που οργάνωσε τη ναυμαχία. Στις εκδηλώσεις εκπροσωπήθηκε και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Σε μήνυμα του Προέδρου Γ. Πατούλη υπογραμμίζεται ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει με «προσήλωση στις ανθρώπινες αξίες ξανά να ενωθούν και να πολεμήσουν τον νέο αφερέγγυο εχθρό που είναι η παγκόσμια κρίση».

«Είναι καθήκον μας να αντισταθούμε και να πολεμήσουμε τις πολιτικές της ανεργίας και της οπισθοδρόμησης», υπογράμμισε στο μήνυμά του ο Γ. Πατούλης και αναφέρθηκε στη συνέχεια για το προσφυγικό και τις αποφάσεις που έλαβε σχετικά η ΚΕΔΕ στο πρόσφατο θεματικό συνέδριο στη Σάμο.

«Όπως και τότε έτσι και σήμερα με την ίδια φρίκη βλέπουμε στην Ελλάδα όπως κι εσείς στη Σικελία τον θάνατο τόσων και τόσων προσφύγων στις θάλασσες. Ότι έγινε τότε με τη Λίγκα του 16ου αιώνα μπορεί να επαναληφθεί και σήμερα σαν συμμαχία των δυνάμεων της ειρήνης και του πολιτισμού παραμένοντας πιστοί στις ανθρώπινες αξίες για την υπεράσπιση της ειρήνης και της αδελφοσύνης των λαών» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Στο πλαίσιο των επαφών που είχε η αντιπροσωπία της ΚΕΔΕ, υπήρξε συνάντηση  με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Συνέλευσης της Σικελίας Giovanni Ardizzone. Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τους τρόπους συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σικελίας σε θέματα όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα για τα οποία θα βγουν προσκλήσεις τον Οκτώβριο και αφορούν την Ελλάδα και Ιταλία.

Επιπλέον πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το δήμαρχο Μεσσήνας Renato Accorinti. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η ενίσχυση των σχέσεων  μεταξύ ΚΕΔΕ και Δήμου Μεσσήνας.

Να σημειωθεί ότι έγιναν συζητήσεις και σχετικά με το Πρωτόκολλο Πρόθεσης Συμφωνίας για την ίδρυση του Διεθνούς Δικτύου Πολιτιστικής Συνεργασίας με τίτλο: «Από τη Ναυμαχία του Lepanto στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Το σχετικό Πρωτόκολλο καταρτίστηκε στις 10 Οκτώβρη 2015 στη Ναύπακτο, και συμμετέχουν οι πόλεις MessinaVeneziaGaeta και Marino Laziale της Ιταλίας, Toledo (Ισπανία), Rengesmburg (Γερμανία),Αμμόχωστος (Κύπρος), Tenerife (Κανάριοι Νήσοι), και η Ναύπακτος. 

Το Πρόεδρο Γ. Πατούλη ΚΕΔΕ εκπροσώπησε το στέλεχος της ΚΕΔΕ Α. Τζαγκαράκη, ενώ συμμετείχε στην ελληνική αντιπροσωπεία και ο Γ. Ράπτης αντιδήμαρχος Ναυπάκτου για θέματα πολιτισμού.

Η ναυμαχία

Κάτω από την απειλή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με πρωτοβουλία του Πάπα Πίου Ε’, συγκροτήθηκε στρατιωτική συμμαχία Ισπανίας, Βενετίας, Ρώμης, Σαβοΐας, του τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών και της Γένουας.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 1571 ο  στόλος της συμμαχίας ξεκίνησε από τη Μεσσήνη της Ιταλίας για τ’ ανατολικά. Αρχηγός του Ενωμένου Χριστιανικού Στόλου ορίσθηκε  Δον Χουάν της Αυστρίας. Η σύγκρουση μεταξύ των δύο στόλων, που πραγματοποιήθηκε στο «Κόλπο της Ναυπάκτου», ήταν καταστροφική για την πλευρά των Οθωμανών. Περίπου 20.000 ήταν οι νεκροί τους. Οι απώλειες για τους Ευρωπαίους ήταν πολύ μικρότερες: 8.000 νεκροί. Στη ναυμαχία της Ναυπάκτου συμμετείχε ως αξιωματικός και ο Ισπανός συγγραφέας του «Δον Κιχώτη», ο Μιγκουέλ ντε Θερβάντες.

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα