Καινοτομία και γραφειοκρατία στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας της ΚΕΔΕ

Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, η Στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση (RIS3), το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδοσίας νέων επιχειρήσεων και η Καινοτομία στην αστική συγκοινωνία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Επιτροπής Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας της ΚΕΔΕ η οποία συνεδρίασε στο Πέραμα.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, συζητήθηκαν οι δυνατότητες αξιοποίησης της καινοτομίας και της εξειδίκευσης, προς όφελος της αυτοδιοίκησης και των πολιτών. Τα μέλη μετά από εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Δ. Παπαστεργίου δεσμεύθηκαν να μελετηθεί ένα κοινό πλαίσιο για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδοσίας των επιχειρήσεων.

Όπως τονίστηκε από τα μέλη της Επιτροπής, πρόθεση της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού είναι να υποστηριχθεί αποτελεσματικά το επιχειρείν από την Κεντρική και Τοπική εξουσία. Για να καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο, τονίστηκε ότι είναι απαραίτητο η Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί ουσιαστικά, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και διακριτούς πόρους στον τομέα της επιχειρηματικότητας.

Αν καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο θα υπάρχει η δυνατότητα να λύνονται πιο άμεσα και χωρίς την εμπλοκή των αποκεντρωμένων αρχών, τα προβλήματα των επιχειρήσεων.

Ο δήμαρχος Σιθωνίας Κ. Ι. Τζίτζιος επισήμανε ότι αυτή η αλλαγή στην Αυτοδιοίκηση πρέπει να πάρει τη μορφή ενός «Διοικητικού Μετασχηματισμού» όπως έχει συμβεί και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της πρότασης του τόνισε την ανάγκη υλοποίησης τριών βασικών βημάτων. Ως πρώτο βήμα θεωρεί τη διακομματική συναίνεση, την συνεργασία πανεπιστημιακών και την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας. Ως δεύτερο βήμα, τόνισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να προχωρήσει στην τεχνική επεξεργασία της μεταρρυθμιστικής αλλαγής, ενώ ως τρίτο βήμα θα πρέπει να αναπτυχθεί μια πιλοτική εφαρμογή του εγχειρήματος.

Να σημειωθεί ότι τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δημήτρη Παπαστεργίου, δήμαρχο Τρικκαίων τα μέλη της, καθώς και στελέχη της Κ.Ε.Δ.Ε. υποδέχτηκε ο δήμαρχος Περάματος κ. Ι. Λαγουδάκης ο οποίος έκανε μία ξενάγηση στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, αναδεικνύοντας και αναλύοντας από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της περιοχής. Ο δήμαρχος έκανε λόγο για τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας του Δήμου και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση για την επίλυση τους.

Τέλος πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε μία από τις λίγες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο, στο Πέραμα (Spanopoulos Group) όπου οι ιδιοκτήτες της μίλησαν για τις χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδοσιών καθώς και τη νομοθεσία που κωλύει και παρεμποδίζει την ανάπτυξη της επιχείρησής τους. Τέλος εκφράστηκε η διάθεση για συνεργασία με άλλες επιτροπές σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

 

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής η οποία πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου συμμετείχαν οι: Παπαστεργίου Δημήτριος -Δήμαρχος Τρικκαίων, Λουλουδάκης Απόστολος-Δημ.Σύμβουλος Χερσονήσου, Αραμπατζής Δημήτριος-Δημ.Σύμβουλος Κορδελιού-Εύοσμου, Βλασσόπουλος Παντελής -Δημ. Σύμβουλος Ηρακλείου Αττικής, Καραπάνος Νικόλαος -Δήμαρχος Ι.Π Μεσολογγίου, Λαγουδάκης Ιωάννης -Δήμαρχος Περάματος, Μαλούτας Λάζαρος -Δημ.Σύμβουλος Κοζάνης, Μανταλόβας Αθανάσιος -Δημ.Σύμβουλος Ιωαννιτών, Νικολούζος Κωνσταντίνος-Δήμαρχος Κέρκυρας, Σταυρογιάννης Νικόλαος-Δήμαρχος Λαμιέων, Τζίτζιος Ιωάννης-Δήμαρχος Σιθωνίας, Χατζηλαζάρου Αναστάσιος-Δημ.Σύμβουλος Δοξάτου, Ψύχος Κωνσταντίνος-Δημ.Σύμβουλος Τρικκαίων

perama5

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα