“Ισνάφια” στην Ξυλαγανή την Καθαρά Δευτέρα

 Ισνάφια, το έθιμο που πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο στην Ξυλαγανή την Καθαρά Δευτέρα  και συγκέντρωνε το ενδιαφέρον όχι μόνο των κατοίκων του οικισμού αλλά και όλης της περιοχής, αναβιώνει ξανά. Το έθιμο, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γιορτή της Καθαρής Δευτέρας, πραγματοποιούνταν στην Ξυλαγανή από τη δεκαετία του 1930. Ο όρος «ισνάφια» αναφερόταν στους επαγγελματίες του χωριού, όπως σιδεράδες, μαραγκούς κρεοπώλες, παντοπώλες, οι οποίοι την Καθαρά Δευτέρα έκλειναν τα καταστήματά τους και συνεισέφεραν οικονομικά στο να γιορτάσουν όλοι οι κάτοικοι ντυμένοι μασκαράδες.

Η αναβίωση του εθίμου θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία Ξυλαγανής, στις 12 το μεσημέρι και θα μοιράζονται στον κόσμο Σαρακοστιανά Εδέσματα και Λουκουμάδες, παράλληλα με ζωντανή μουσική και χορό για όλους.

Εξαιρετικό νέο, με την ευχή η αναβίωση να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Στις 12μ στην πλατεία της Ξυλαγανής όλοι οι σύλλογοι του τόπου , ο Πολιτιστικός Ομιλος Ξυλαγανής ,ο Σύλλογος Γυναικών Ξυλαγανής ,οι Επαγγελματίες της Ξυλαγανής ,η ομάδα “Βοηθάμε τον τόπο μας”,ο Σύλλογος των ηλικιωμένων ,ο Σύλλογος Πατεράδων διοργανώνουν μία εκδήλωση μοναδική προσφέροντας ταυτόχρονα σαρακοστιανά εδέσματα και φυσικά παραδοσιακή μουσική.Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Μαρώνειας Σαπών ο οποίος πάντοτε είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια πολιτισμού και διατήρησης της παράδοσης .

Πηγή Δήμος Μαρωνείας Σαπών Website

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα