Κανείς, ούτε η κα Δούρου, δεν θα παίξει με τις ζωές των 5.000.000 κατοίκων του Λεκανοπεδίου

Είναι φανερό ότι η χθεσινή ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και η δήλωση του Προέδρου της Γ. Πατούλη, ότι Πρόεδρος στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής πρέπει να είναι πρόσωπο από την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού κι όχι ο εκάστοτε Περιφερειάρχης Αττικής, ενόχλησε.

 

Ενόχλησε γιατί χαλά τα σχέδια όσων επιθυμούν να έχουν υπό τον έλεγχο τους τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, ενώ αυτό αποτελεί αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα των Δήμων.

 

Με την ανακοίνωση που εξέδωσε μέσω δελτίου τύπου ο ΕΔΣΝΑ, ουσιαστικά  «πετά την μπάλα» στην εξέδρα. Επιχειρεί να καλύψει πολιτικά την Περιφερειάρχη Αττικής κα Δούρου και δεν απαντά σε κανένα από τα σημαντικά ερωτήματα που έθεσε η Κ.Ε.Δ.Ε. Όσο όμως και να προσπαθήσουν να αποφύγουν να απαντήσουν, εμείς θα θέτουμε διαρκώς στην κα Περιφερειάρχη τα ίδια ερωτήματα και θα περιμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις.

 

Ζητούμε λοιπόν από την κα Δούρου, που πλέον έχει συμπληρώσει δύο χρόνια στη θέση της Περιφερειάρχου Αττικής, να μας απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

 

  1. Έχει η Περιφέρεια συνολικό σχέδιο για τη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων της Αττικής; Κι αν έχει ποιο είναι αυτό; Πότε θα μας το παρουσιάσουν;
  2. Ο ΧΥΤΑ της Φυλής πόσα χρόνια θα λειτουργεί ακόμη ; Θα κλείσει, κι αν ναι, πότε; 
  3. Αν κλείσει ο ΧΥΤΑ της Φυλής, ποιος είναι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για τις υποδομές που θα τον αντικαταστήσουν; Που και πότε θα γίνουν οι νέες εγκαταστάσεις; Πόσο θα κοστίσουν και πως θα χρηματοδοτηθούν;

 

Σε αυτά τα καθαρά ερωτήματα απαιτούμε ξεκάθαρες απαντήσεις κι όχι μισόλογα και σχέδια επί χάρτου. Θέλουμε ειλικρινείς απαντήσεις για να βρούμε ρεαλιστικές λύσεις σε ένα ζήτημα που αφορά τη ζωή 5.000.000 κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

 

Κι επειδή ο ΕΔΣΝΑ στην ανακοίνωσή του μιλά για αποφάσεις που αφορούν τη διενέργεια επιδημιολογικής έρευνας και τη φύλαξη του ΧΥΤΑ Φυλής, θα τους απαντήσουμε ότι :

  • Η επιδημιολογική έρευνα για την επικινδυνότητα ενός ΧΥΤΑ που βρίσκεται σε απόσταση 10 μόλις χιλιομέτρων από μια περιοχή στην οποία κατοικούν 1.000.000 άνθρωποι, σε τι περιμένουν να τους χρησιμεύσει; Χρειάζεται μελέτη ή είναι αυτονόητο ότι η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των κατοίκων;
  • Η απόφαση για φύλαξη του χώρου της Φυλής θα έπρεπε να έχει ληφθεί εδώ και καιρό. Δεν προσφέρεται το αυτονόητο για πανηγυρισμούς.
  • Επίσης, περιμένουμε από τον ΕΔΣΝΑ να μας απαντήσει ποια είναι η προστιθέμενη αξία που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα στο Σύνδεσμο η Περιφέρεια, ανεξάρτητα από το ποιο πρόσωπο είναι ο Περιφερειάρχης. Τι παραπάνω έδωσε που δεν μπορούν να το δώσουν οι Δήμοι μόνοι τους, χωρίς κηδεμονίες και «καπελώματα».

 

Η Κ.Ε.Δ.Ε. θέτει στην κα Δούρου ξεκάθαρα ερωτήματα και απαιτεί να της δοθούν καθαρές απαντήσεις.

 

Είμαστε ανοικτοί στον ειλικρινή διάλογο, αλλά δεν είμαστε ανεκτικοί στο «δούλεμα».

 

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής είναι πολύ σοβαρό, αφορά τις ζωές και την υγεία εκατομμυρίων κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Το χρηματοδοτούν από το υστέρημά τους οι πολίτες.

 

Δεν έχει κανένας το δικαίωμα για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας, να παίζει με τον πολιτικό χρόνο και να αναβάλλει τη λήψη αποφάσεων και τη δρομολόγηση λύσεων .

 

Τέλος, επισημαίνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ασκήσει πιέσεις στους Δήμους, για να τους αναγκάσει να αποδεχθούν σχέδια που δεν υπηρετούν το συμφέρον των τοπικών μας κοινωνιών στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, χρησιμοποιώντας τη δύναμη που τους δίνει η διαχείριση των κονδυλίων που έχουν στην αρμοδιότητά τους. Όσοι νομίζουν ότι θα κάνουν bullying στους Δήμους και στους Δημάρχους, θα διαψευστούν.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα