Πραγματοποιήθηκε η τελετή αποκαλυπτηρίων του νέου Μνημείου Εκτελεσθέντων κι η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες κατοίκους του Μαρτυρικού Χωριού Κακόπετρου κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής
Με ιδιαίτερη συγκίνηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Αυγούστου η τελετή αποκαλυπτηρίων του νέου Μνημείου Εκτελεσθέντων κι η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες κατοίκους του Μαρτυρικού Χωριού Κακόπετρου κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Πλατανιά και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πλατανιά, σε συνεργασία με την Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κακόπετρου. Το νέο μνημείο, τον σχεδιασμό του οποίου ανέλαβε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Νίκος Σκουτέλης, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, τοποθετήθηκε στην πλατεία του Κακόπετρου και αποτελείται από τρεις αναθεματικές πλάκες όπου αναγράφονται τα ονόματα των πεσόντων και εκτελεσθέντων του χωριού στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης ανέφερε: “Η ανέγερση του νέου μνημείου, που αποτελούσε ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, είναι μια πράξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης, εκπληρώνοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ήρωες που θυσιάστηκαν ενώ παράλληλα πραγματοποιήσαμε συνολική ανάπλαση και αναβάθμιση της πλατείας που τοποθετήθηκε αλλά και του χώρου που βρισκόταν το προηγούμενο μνημείο..”
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος τόνισε στον χαιρετισμό του: “Οκτώ δεκαετίες μετά, ο μαρτυρικός Κακόπετρος διδάσκει και παραδειγματίζει. Μπροστά στο μνημείο που αποκαλύψαμε σήμερα εδραιώνεται η ενότητα και η ομοψυχία που πρέπει να διατηρηθεί με την πίστη στο συλλογικό που υπερβαίνει το ατομικό..”. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο Βουλευτής Χανίων κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία των εκδηλώσεων τιμής στη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία του τόπου μας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης Αντιδήμαρχοι του Δήμου Πλατανιά, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κακόπετρου, Πρόεδροι Κοινοτήτων, εκπρόσωποι Φορέων, Ιδρυμάτων και Συλλόγων, εκπρόσωποι των Δήμων Καντάνου_ Σελίνου και Αποκορώνου, ο Γενικός Δ/ντης της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, απόγονοι των πεσόντων και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κακόπετρου κ. Ελένη Καρπαδάκη, η οποία αναφέρθηκε στα γεγονότα που οδήγησαν στην εκτέλεση των κατοίκων του Κακόπετρου και την αναγνώρισή του ως Μαρτυρικό Χωριό. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απόδοση ριζίτικου τραγουδιού από τις “Ριζίτικες Μαδάρες”.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και από ιδίους πόρους του Δήμου Πλατανιά.