Κ. Αγοραστός: «Η εργασία αποτελεί το μεγάλο αγαθό που θα μας επαναφέρει στην κανονικότητα»

Κώστας Αγοραστός από το 7ο Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Πάτρα:

 «Η εργασία αποτελεί το μεγάλο αγαθό που θα μας επαναφέρει στην κανονικότητα»

 Κάλεσε την κυβέρνηση  να εμπιστευτεί τις Περιφέρειες και να προχωρήσει άμεσα σε  ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις

 

«Ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει όσο η νέα μορφή επιχειρηματικότητας είναι η «βιομηχανία» ελληνικής φοροαποφυγής στη Βουλγαρία. Αυτό είναι ένα εθνικό και κοινωνικό έγκλημα, που απαγορεύει να υπάρξει κοινωνικό μέρισμα. Η κοινωνία μας σήμερα χρειάζεται εργασία και χαίρομαι που η δημιουργία θέσεων εργασίας αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της Κυβέρνησης» τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός από το βήμα του 7ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στην Πάτρα.

Ο κ. Αγοραστός κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ριζικές, άμεσες, ολοκληρωτικές   μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι το καθολικό αίτημα της κοινωνίας και πρέπει να προχωρήσουμε πολύ  γρήγορα για να μην υπάρξει μεταρρυθμιστική κόπωση. Ειδικά στην  Ελλάδα» σημείωσε ο Περιφερειάρχης, «ελλοχεύει ο κίνδυνος της χρονικής ασυνέπειας λόγω της μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής ανομοιογένειας αλλά και της χαμηλής ποιότητας κοινωνικού κεφαλαίου».

Παράλληλα ο κ. Αγοραστός ζήτησε από την κυβέρνηση να εμπιστευτεί την τοπική αυτοδιοίκηση επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Εμπιστευτείτε την αυτοδιοίκηση, εμπιστευτείτε τις περιφέρειες. Γιατί οι περιφέρειες υπήρξαν μια ουσιαστική μεταρρύθμιση. Οι περιφέρειες απέδειξαν στα χρόνια της κρίσης ότι αποτελούν ένα σταθερό πυλώνα συνεργασίας και συνέργειας. Φέρνοντας την ενότητα και  τη δημιουργία στην κοινωνία. Οι περιφερειάρχες και οι περιφερειακοί σύμβουλοι από όπου και αν προέρχονταν είχαν ένα κοινό εθνικό στόχο, την προκοπή του τόπου. Δίνοντας παράλληλα λύσεις σε μεγάλα και μικρά προβλήματα των συμπολιτών μας που ανάγονται σε μεγάλα και κυρίαρχα. Εμπιστευτείτε τις περιφέρειες. Είμαστε ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και την κοινωνία. Ακούστε τα μηνύματα που μεταφέρουμε και θα νιώσετε τις επιθυμίες των πολιτών. Η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη για να διοικείται από ένα τετράγωνο πέριξ της πλατείας Συντάγματος. Εμπιστευτείτε τις περιφέρειες καθώς καμία περιφέρεια δεν έχασε ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ. Στην Θεσσαλία έχουμε το αρχαιότερο επισκέψιμο ναυάγιο στον κόσμο, το ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο. Σε μοναδικότητα είναι ισάξιο του Παρθενώνα. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσα από συνεργασίες και συνέργειες το αναδείξαμε, ο κόσμος «διψάει» για να έρθει να το επισκεφτεί.  Χρειάστηκαν όμως έξι ολόκληρα χρόνια για να δημιουργήσουμε το νομοθετικό πλαίσιο για την αξιοποίησή του » επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Στο σημείο αυτό η ομιλία του κ. Αγοραστού διεκόπη από τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος είπε ότι εντός του επόμενου μηνός αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για τα υποβρύχια μουσεία.

Παράλληλα  ο κ. Αγοραστός, ζήτησε να σταματήσει η μετρολογία των μνημονίων   και ο  μεσσιανισμός. «Εδώ και  εννέα χρόνια  ακούμε ότι θα έρθουν οι ξένοι και θα μας σώσουν και εννιά χρόνια δεν υπάρχει αισθητή βελτίωση. Μόνοι μας πρέπει να σωθούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μιλώντας δε για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που χρειάζεται η χώρα μας τόνισε ότι « η ανανέωση του παραγωγικού μοντέλου  αποτελεί κοινωνική επιταγή. Η πατρίδα μας χρειάζεται να παράξει, να αυξήσει τον εθνικό πλούτο, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να διανείμει κοινωνικό μέρισμα, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Αν δεν παράξεις δεν μπορείς να έχεις μοντέλο κοινωνικής δικαιοσύνης. Η παραγωγή είναι συνώνυμο της κοινωνικής  ευημερίας και προϋπόθεση για να αποκτήσει η χώρα οικονομική ανεξαρτησία και να επέλθει ισορροπία και κανονικότητα στην κοινωνία. Αυτός είναι εθνικός στόχος και πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα όλων μας, καθημερινά. Στην προσπάθεια για εθνική αναγέννηση είμαστε συνοδοιπόροι. Είμαστε όλοι στην ίδια εθνική κατεύθυνση».

Το μικρό μιλά για το μεγάλο

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος αναφέρθηκε στην ανάγκη η κεντρική κυβέρνηση να αφουγκραστεί τις ανησυχίες της ελληνικής κοινωνίας επισημαίνοντας ότι  «η χώρα μπορεί να αναζητά έναν εθνικό δρόμο, όμως η καθημερινή ζωή είναι αυτή που μας δείχνει τον πραγματικό εαυτό της. Μέσα στην καθημερινότητα, η έννοια «του μικρού που  μιλάει για το μεγάλο» βρίσκει όσο ποτέ την εφαρμογή της. Και ως εργαλείο κοινωνικής και πολιτικής ανάλυσης επιβεβαιώνει την χρησιμότητα της. Το μικρό , που ποτέ δεν είναι μικρό, δηλώνει την προσήλωσή μας στους ανθρώπους και τις καθημερινές τους ανάγκες, όπως αυτές διαμορφώνονται, μεταβάλλονται και εξελίσσονται στην εποχή μας. Μέσα από το ενδιαφέρον μας για το μικρό θα σταθούμε προσηλωμένα και αμετάθετα στο πλευρό των ανθρώπων. Και τότε όλοι θα καταλάβουν τι σημαίνει «το μικρό μιλάει για το μεγάλο»,  ως αντίληψη , ως πρακτική και ως φιλοσοφία διακυβέρνησης και άσκησης εξουσίας».

Να καταπολεμήσουμε την Κρατική Δουλοκτησία

Στην ομιλία του ο κ. Αγοραστός έκανε ιδιαίτερη αναφορά την κρατική δουλοκτησία η οποία όπως σημείωσε πρέπει να καταπολεμηθεί άμεσα. «Κάθε φορά, από όποια θέση και όποιον ρόλο, έρχεται κανείς σε επικοινωνία με τις κρατικές λειτουργίες, ένα και μόνο είναι το συμπέρασμα: πρόκειται για κρατική δουλοκτησία. Πρέπει να ονομάσουμε τα πράγματα όπως είναι, αν θέλουμε να έχουμε μια ελπίδα να τα αλλάξουμε. Το κράτος και η δουλοκτητική φύση του υπήρξε το εργαλείο οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού ελέγχου εις βάρος των ανθρώπων. Η μετάβαση σε ένα κράτος που θα είναι προσανατολισμένο στα δικαιώματα και τις ελευθερίες, προϋποθέτει μια πολιτισμική επανάσταση μέσα στο κράτος. Δεν αρκεί η αλλαγή της διοικητικής λειτουργίας, των διατάξεων και των ρυθμίσεων. Χρειάζεται μια αλλαγή βάθους και ποιότητας στις στάσεις, τις συμπεριφορές και τις συνειδήσεις. Μόνο αυτό θα θεμελιώσει μια ποιοτικά νέα σχέση. Και θα οδηγήσει στην αναγκαία ριζική, τολμηρή αποκέντρωση. Η Περιφερειακή Διακυβέρνηση είναι το όχημα που θα μας οδηγήσει με ταχύτητα στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστός.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αγοραστός τόνισε την ανάγκη μετάβασης στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση η οποία θα επιτύχει την αρχή  της επικουρικότητας, την αρχή της ολοκλήρωσης των διοικητικών ενεργειών, την αρχή της συγκέντρωσης του διοικητικού έργου, την αρχή της καταλληλότητας και επάρκειας των πόρων ανθρώπινων και χρηματικών, καθώς και την κανονιστική αρμοδιότητα σε θέματα ευθύνης της Περιφέρειας

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος αναφέρθηκε στην αλλαγή της αρχιτεκτονικής χρηματοδότησης  του ΕΣΠΑ που έγινε το 2015, με πρωτοβουλία του ιδίου, τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης οι περιφέρειες μπόρεσαν να αλλάξουν τη χρηματοδοτική αρχιτεκτονική του ΕΣΠΑ λαμβάνοντας 8 δις ευρώ για την ολοκλήρωση των έργων στη χώρα, όταν όλα τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργα είχαν σταματήσει, λόγω έλλειψης χρημάτων από το κεντρικό κράτος, οπότε αναλάβαμε πρωτοβουλία και με Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως τον τότε Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ, την τότε Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης κα Κρέτσου, κάναμε τη μεγάλη ανατροπή».

 

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα