Υπό τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη σύσκεψη με αυτοδιοικητικούς, εμπορικούς και τουριστικούς φορείς για τα προβλήματα στα νησιά, στη Σαντορίνη

photo-santo-1

Γ.Πατούλης: «Αδιανόητο την ίδια ώρα που η ανάπτυξη είναι το βασικό ζητούμενο για τη χώρα, να μην μπορεί ο κάθε τόπος να αποφασίζει μόνος του για το συμφέρον των πολιτών και να εξαρτάται μονίμως από τις αποφάσεις ενός κεντρομόλου κράτους»

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισκέφθηκε τη Σαντορίνη, όπου προήδρευσε σύσκεψης με φορείς της Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους Εμπορικών Συλλόγων αλλά και Τουριστικών Σωματείων του νησιού.

Κατά τη συνάντηση εργασίας εξετάστηκαν θέματα νησιωτικότητας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο η Σαντορίνη όσο και κοντινά νησιά άγονης γραμμής, όπως είναι η Σίκινος και η Ανάφη. Παράλληλα συζητήθηκαν οι ευκαιρίες ανάδειξης και ισχυροποίησης του τουριστικού προϊόντος της Σαντορίνης, με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα νησί με διεθνή αναγνωρισιμότητα.

Στη σύσκεψη εκτός από τον κ. Πατούλη μετείχαν ο Δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, η Έπαρχος Θήρας Θ. Λειβαδάρου, ο Δήμαρχος Σικίνου Β. Μαράκης, ο Αντιδήμαρχος Ανάφης Τ.Ρούσσος, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Ηλ. Μαίνας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Μ. Καραμολέγκος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θήρας Ν. Νομικός και ο Διευθυντής της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραικών Προιόντων Santo Μ. Δημόπουλος.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημερώθηκε εκτενώς για τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν η Σαντορίνη και τα όμορα νησιά με αιχμή τα σοβαρά προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση, την έλλειψη νευραλγικής σημασίας για τον τόπο υποδομών, την υποστελέχωση των υπηρεσιών, την ανεπάρκεια πόρων, την απουσία χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που δυσχεραίνουν το έργο της αυοδιοίκησης.

Ειδικότερα ο Δήμαρχος Θήρας, κατά τη συζήτηση, εστίασε στα προβλήματα διασύνδεσης των νησιών τόσο με την Αθήνα όσο και με η Σύρο όπου βρίσκεται το σύνολο των διοικητικών διευθύνσεων αλλά και στην έλλειψη προσωπικού κυρίως στις τεχνικές υπηρεσίες γεγονός που, όπως επισήμανε, «παγώνει» κάθε διαδικασία ανάθεσης μελετών και επίβλεψης έργων, που είναι απαραίτητα για το νησί. Παράλληλα έθεσε το θέμα της αδυναμίας να προχωρήσει η παράκτια διαχείριση που είναι απαραίτητη για την ορθολογική ανάπτυξη της Θήρας και υπογράμμισε τα προβλήματα που προκύπτουν από ο γεγονός ότι δεν δίνεται η δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια να προχωρήσουν σε κυρώσεις σχεδίων πόλεως.

Από την πλευρά τους τόσο ο Δήμαρχος Σικίνου όσο και ο Αντιδήμαρχος Ανάφης εστίασαν στην έλλειψη προσωπικού στον τομέα της υγείας αλλά και σε άλλους σημαντικούς τομείς, επισημαίνοντας πως τα κενά από την υποστελέχωση των υπηρεσιών είναι τεράστια.

Κατά τη συζήτηση οι εκπρόσωποι των εμπορικών και τουριστικών σωματείων του νησιού ανέδειξαν κυρίως την πτωτική πορεία του τζίρου των επιχειρήσεων εξαιτίας της κατάργησης του μειωμένου Φ.Π.Α, στην χωροταξική αναρχία που δεν ευνοεί την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και στην έλλειψη ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου στον χώρο του επιχειρείν.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως πηγή όλων των προβλημάτων είναι το γεγονός πως σε αντίθεση με όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα δεν δίνεται η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν οι ίδιες για τον τόπο τους. «Αυτές οι διαχρονικές παθογένειες υποβαθμίζουν τον τουρισμό μας που είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης» επισήμανε και πρόσθεσε πως τώρα, ενόψει των δρομολογούμενων μεταρρυθμίσεων στη διοικητική οργάνωση του κράτους, είναι ευκαιρία να μπει η Αυτοδιοίκηση μπροστά και να διεκδικήσει έναν ριζικά αναβαθμισμένο ρόλο.

Σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής:

«Την ίδια ώρα που η χώρα μας κυνηγάει την ανάπτυξη, η κεντρική εξουσία εξακολουθεί να αγνοεί επιδεικτικά σοβαρές παθογένειες στα νησιά μας, όπως είναι η Σαντορίνη που αποτελεί και μία από τις ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού. Είναι αδιανόητο σε αυτή την κρίσιμη χρονική και κοινωνική συγκυρία να μην μπορεί ο κάθε τόπος να αποφασίζει μόνος του για το συμφέρον των πολιτών και να εξαρτάται μονίμως από τις αποφάσεις ενός κεντρομόλου κράτους.

Αν η κεντρική εξουσία δεν απεγκλωβιστεί από αυτή τη λογική, η ανάπτυξη δεν θα μας χτυπήσει ποτέ την πόρτα.

Ενημερώθηκα εκτενώς για τα προβλήματα εδώ στη Θήρα αλλά και στα γύρω νησιά. Τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αλλά και η σοβαρή υποστελέχωση των υπηρεσιών σε συνδυασμό με την έλλειψη υποδομών είναι ανησυχητικά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Δεν γίνεται ένα νησί όπως είναι η Σαντορίνη που παράγει το 2,5% του ΑΕΠ να είναι σε αυτή την κατάσταση και να μην έχει τη δυνατότητα να εξελίξει το τουριστικό της προϊόν.   Απαιτούνται άμεσα, θεσμικές παρεμβάσεις προκειμένου η νησιωτικότητα να μην είναι κενό γράμμα».

photo-santo-2

Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους και συνομίλησε με το προσωπικό. Ακολούθως τόνισε χαρακτηριστικά:

«Η προσπάθεια του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού είναι μεγάλη. Η ευθύνη της κυβέρνησης που δεν έχει ομογενοποιήσει και επανδρώσει τον υγειονομικό αυτόν σχηματισμό είναι τεράστια και ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί για να γίνει δευτεροβάθμιο ίδρυμα περίθαλψης είναι μακρύς».

photo-santo-3

 

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα