Διαδικτυακό σεμινάριο για τη βία στον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Διαδικτυακό σεμινάριο: “Πώς να διαχειριστείτε περιστατικά βίας μεταξύ παικτών και θεατών στον ερασιτεχνικό αθλητισμό (How to manage violent incidents between players and spectators in amateur sports), στο πλαίσιο του έργου με τίτλο “Match_Sport”του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ Sport που υλοποιεί ο Δήμος Νέας Προποντίδας, πραγματοποιήθηκε από τα στελέχη του Πορτογαλικού Οργανισμού ISCPSI- Instituto Superior de Ciências Policiais e Segurança Interna.

Με αυτόν τον τρόπο, ολοκληρώθηκε επιτυχώς ο κύκλος της κατάρτισης γύρω από θέματα διαχείρισης των βίαιων και ανάρμοστων συμπεριφορών που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια αγώνων αλλά και προπονήσεων και αφορούν όλους τους εμπλεκόμενους του ερασιτεχνικού αθλητισμού: γονείς, νεαροί αθλητές, θεατές, προπονητές και διαιτητές.

Εισηγητές στα διαδικτυακά αυτά σεμινάρια ήταν η Maria Isaura Silva Teixeira Marques De Almeida και ο Sergio Ricardo Costa Chagas Felgueiras οι οποίοι ανέπτυξαν το πρόγραμμα τους σε δυο μέρη. Στα σεμινάρια συμμετείχαν στελέχη και συνεργάτες του Οργανισμού Πολιτισμού Δήμου Νέας Προποντίδας, η ομάδα έργου του Δήμου Νέας Προποντίδας και εκπρόσωποι και επαγγελματίες του τομέα του αθλητισμού.

Στο πρώτο μέρος της εισήγησης με τίτλο “Περιπτώσεις διαχείρισης περιστατικών βίας ανάμεσα σε παίκτες και θεατές στον ερασιτεχνικό αθλητισμό”, η Maria Isaura και ο Sergio παρουσίασαν τις Καλές Πρακτικές από αθλητικούς φορείς και από Δήμους της Πορτογαλίας. Η εξαιρετική τους παρουσίαση και τα πολύ ενδιαφέροντα παραδείγματα βρήκαν ανταπόκριση στους συμμετέχοντες που, στη συζήτηση που ακολούθησε, εξέφρασαν την επιθυμία πολλά από αυτά να μεταφερθούν και να εφαρμοσθούν και στις δικές τους ομάδες και ειδικά για την εκπαίδευση των νεαρών αθλητών με τους οποίους έρχονται σε καθημερινή επαφή. Από την μεριά του Δήμου Νέας Προποντίδας ζητήθηκε να σταλεί από τους Πορτογάλους εταίρους το υλικό των δράσεων και καλών πρακτικών που παρουσιάστηκαν, ώστε να προσαρμοσθεί και να εν συνεχεία να προωθηθεί στους αθλητικούς φορείς της περιοχής.

Στο 2ο μέρος παρουσιάστηκαν παραδείγματα και καλές Πρακτικές από την ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα από δράσεις που έγιναν και γίνονται στον Δήμο Νέας Προποντίδας αλλά και από άλλους φορείς στην Ελλάδα. Παρουσιάστηκε η επιτυχημένη αθλητική και κοινωνική δράση με τίτλο «ΓΙΝΕ ΣΠΕΣΙΑΛΙΣΤΑΣ» που τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται στο Δήμο Νέας Προποντίδας. Οι στόχοι της δράσης που είναι – εκτός από την ενίσχυση του έργου των σχολείων Ειδικής Αγωγής του Δήμου- η προώθηση μηνυμάτων υπέρ της αλληλεγγύης, σεβασμού της προσωπικότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας, συνάδουν απόλυτα με τους στόχους του έργου ‘Match Sport’. Για αυτό το λόγο, παρουσιάστηκε αυτή η δράση ως ‘Καλή Πρακτική’ αλλά και ως ένα παράδειγμα για την ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργειών μεταξύ διάφορων φορέων που δραστηριοποιούνται στον Δήμο μας για την επίτευξη κοινών στόχων. Αν και, εξαιτίας των περιοριστικών όρων λόγω πανδημίας, δεν μπορέσαμε να συνεργαστούμε την άνοιξη του 2020 για την ανάπτυξη παράλληλων δράσεων, ευελπιστούμε να το πράξουμε σε επόμενη διοργάνωση.

Μια εξαιρετική παρουσίαση έγινε από τον κ. Μανόλη Ροδοβίτη, Προπονητή Volley του τοπικού αθλητικού συλλόγου, σχετικά με τη δική του πρακτική για την πρόληψη περιστατικών ανάρμοστης συμπεριφοράς και ιδιαίτερα τα εργαλεία που εφαρμόζει για την ενημέρωση και παρακίνηση των γονέων των αθλητών όπως, για παράδειγμα, τον «10λογο των Γονέων», ένα μοντέλο ουσιαστικά συμπεριφοράς και λειτουργίας των γονέων ως ‘συμπαραστάτες’ του έργου των προπονητών και υποστήριξης της δραστηριότητας των παιδιών τους.

Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε η κα. Λεμονιά Κεσούλη, Γυμνάστρια σε Λύκειο των Σερρών, που μοιράστηκε μαζί μας ένα πολύ καλό παράδειγμα αξιοποίησης της «Ημέρας του Αθλητισμού» για τα σχολεία. Μια ομάδα αθλητών από την Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης έκανε επίδειξη του αθλήματος στους μαθητές και ζήτησε από αυτούς να συμμετάσχουν. Σκοπός τους ήταν να τους δείξουν πως ένα άθλημα που μοιάζει τόσο «βίαιο και αποτρεπτικό», που χρησιμοποιεί την δύναμη, αλλά και το μυαλό ταυτόχρονα, μπορεί την ίδια στιγμή να προωθεί την «ευγενή άμιλλα» και τον αλληλοσεβασμό των αθλητών.

Η 2η αυτή ημέρα του webinar ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις όλων των παρευρισκόμενων που εξέφρασαν την χαρά τους αλλά και τις ευχαριστίες τους για την ευκαιρία αυτή να ακούσουν και να μοιραστούν τις εμπειρίες. Όλοι τους δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν τα παραπάνω στα αθλητικά τους Σωματεία και στους Φορείς τους, αλλά και να συμβάλουν στις προωθητικές ενέργειες του Δήμου Νέας Προποντίδας για το ‘Match_Sport’ την προσεχή περίοδο και μέχρι την λήξη του έργου, τον προσεχή Ιούνιο 2021.

Ευχαριστούμε θερμά τους συμμετέχοντες εκπροσώπους του αθλητισμού.

Ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Καρράς

Πηγή Δήμος Νέας Προποντίδας Website

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα