Τελετή ανακήρυξης του Πρέσβη της Ουγγαρίας στην Ελλάδα, κ. Εrik Haupt, σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Ν. Σκουφά

Σε μία σεμνή τελετή, στο “Μνημείο Πεσόντων Φιλελλήνων” στο Πέτα, πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 20 Ιουνίου, η ανακήρυξη της Αυτού Εξοχότητας, Πρέσβη της Ουγγαρίας στην Ελλάδα, κυρίου Erik Haupt, σε επίτιμο Δημότη του Δήμου Νικολάου Σκουφά.
Στον χαιρετισμό της η Δήμαρχος κ. Ροζίνα Βαβέτση, ευχαρίστησε τον σύγχρονο φιλέλληνα κ. Haupt, για την προσφορά του στην προώθηση των σχέσεων Ελλάδας και Ουγγαρίας, ενώ από την πλευρά του ο κ. Haupt, συγκινημένος, τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο η ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη, σε μια ιστορική περιοχή όπως είναι ο Δήμος Ν. Σκουφά.

Ιδιαίτερο χρώμα στην τελετή έδωσε ο πρόεδρος της Εταιρίας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό κ. Κωνσταντίνος Βελέντζας ο οποίος ανέλυσε τη σημασία συμβολή των Ούγγρων φιλελλήνων στην Επανάσταση, και τον Ουγγρικό φιλελληνισμό.

Ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Παπαηλιού, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της εταιρίας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό μίλησε για τη σημασία της μάχης του Πέτα και την συμμετοχή του Ούγγρων μαχητών που έλαβαν μέρος σε αυτή.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν και τα αποκαλυπτήρια της επιτύμβια στήλης προς τιμήν των Ούγγρων φιλελλήνων, η οποία βρίσκεται πλέον δίπλα στο μνημείο Πεσόντων. Το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης κ. Θεόδωρος Παπαγιάννης.
Στην επιτύμβια στήλη, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των Ούγγρων Φιλελλήνων, υπό την παρουσία Ουγγρικού στρατιωτικού αγήματος.
Την τελετή, τίμησαν με την παρουσία τους πολλά μέλη της Ουγγρικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, ο Στρατιωτικός ακόλουθος της Ουγγρικής Πρεσβείας στη χώρα μας κ. Laszlo Urban και ο Ταξιάρχης της FRONTEX κ. Josef Uhrin.
Τον πρόεδρο της Ελληνική κυβέρνησης, εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιος Στύλιος , ο βουλευτής Νομού Άρτας κ. Χρήστος Γκόκας παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ενώ η βουλευτής Νομού Άρτας κ. Όλγα Γεροβασίλη εκπροσώπησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Το παρόν έδωσαν επίσης, η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Αναστασία Σίμου, ο πρώην Δήμαρχος Ν. Σκουφά κ. Ευστάθιος Γιαννούλης, ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη κ. Περικλής Μίγδος και ο αντιδήμαρχος Αρταίων κ. Κωνσταντίνος Χαρακλίας.

Σημαντική ήταν και η παρουσία των Σωμάτων ασφαλείας, με τον Διοικητής της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχο κ. Χρήστο Σιόρεντα να εκπροσωπεί τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, Ταξίαρχο κ. Γεώργιο Βασιλείου, να δίνει το παρόν ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Στην τελετή παραβρέθηκε και Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων Υποστράτηγος κ. Δημήτριος Κοντογιάννης.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε χορευτικό πρόγραμμα από το ΕΛΚΕΛΑΜ με παραδοσιακούς χορούς από την Ουγγαρία και την Ελλάδα.

Πηγή Δήμος Νικολάου Σκουφά Website

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα