Γιορτή Τσιγαρίδας στην Πορταριά

Γιορτή Τσιγαρίδας στην Πορταριά

Μια γιορτή με γεύσεις και παράδοση, αναβίωσε όπως κάθε χρόνο την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019 στην Πορταριά – η γιορτή της Τσιγαρίδας.

   Το πατροπαράδοτο έθιμο των γιορτών διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Πορταριάς, και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν την «τσιγαρίδα», που με πολύ μεράκι είχαν ετοιμάσει τα μέλη του Συλλόγου και οι εθελοντές, καθώς και εκλεκτά χοιρινά εδέσματα και άφθονο κρασί! Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από μουσική ορχήστρα, και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να χορέψουν και να διασκεδάσουν!

   Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας, ο Βουλευτής του Ν. Χαλκιδικής κ. Πάνας Απόστολος, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Ζωγράφου Κατερίνα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Νέας Προποντίδας.

   Ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά μου, που βρίσκομαι κοντά στους συγχωριανούς μου, οι οποίοι με μεράκι και αγάπη κρατούν ζωντανή την παράδοση του τόπου μας, αναβιώνοντας κάθε χρόνο το πατροπαράδοτο έθιμο της τσιγαρίδας»

  Λίγα λόγια για την γιορτή της τσιγαρίδας:

«Η γιορτή της τσιγαρίδας, αφορά το τσιγάρισμα του χοιρινού κρέατος μαζί με το λίπος του. Αυτή ήταν παραδοσιακή μέθοδος που χρησιμοποιούσαν οι οικογένειες για τη διατήρηση του κρέατος κατά τη χειμερινή περίοδο.

Σε κάθε γειτονιά οι οικογένειες άναβαν μεγάλες φωτιές, τοποθετούσαν το καζάνι με το χοιρινό και επικρατούσε εορταστική ατμόσφαιρα μέχρι να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του κρέατος.»

Πηγή Δήμος Νέας Προποντίδας Website