Εορτασμός Παγκόσμιας Μέλισσας στο Δήμο Νέας Προποντίδας

Εορτασμός Παγκόσμιας Μέλισσας στο Δήμο Νέας Προποντίδας

Η 20η Μαΐου γιορτάζεται κάθε χρόνο με απόφαση του ΟΗΕ, έπειτα από πρόταση της Ένωσης Σλοβένων Μελισσοκόμων, ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, για να επισημανθεί στην παγκόσμια κοινή γνώμη η σημαντικότητα των μελισσών και των λοιπών επικονιαστών για το περιβάλλον και τη ζωή και για να προωθηθούν δράσεις για την προστασία τους. Ο Δήμος Νέας Προποντίδας, με αφορμή τη συμμετοχή του ως εταίρος μαζί με άλλες πέντε ευρωπαϊκές πόλεις στο έργο “BeePathNet” του ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT III, διοργάνωσε μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας.

Για την υλοποίηση των δράσεων υπήρξε προετοιμασία και σχεδιασμός από τα μέλη της Τοπικής Ομάδας Δράσης του έργου και συνεργασία μεταξύ πολλών ανθρώπων από διάφορους τομείς: μελισσοκόμοι, εκπαιδευτικοί, Τμήμα Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, δημοσιογράφοι, ΚΠΕ Αρναίας.

Τη Δευτέρα 20 Μαΐου και ώρα 19:00, στην Πλατεία Νέων Μουδανιών πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση που περιλάμβανε:

    • Γευσιγνωσία και γνωριμία με τα προϊόντα της μέλισσας: Μέλι, Γύρη, Πρόπολη, βασιλικό πολτό.

Τα προϊόντα προσέφεραν τα μέλη που συμμετέχουν στην Τοπική Ομάδα Δράσης του Δικτύου “BeePathNet”: η πρότυπη οικοτεχνία μελισσοκομικών προϊόντων “Passion”, τα χειροποίητα προϊόντα μέλισσας και καλλυντικά του μελισσοκόμου παραγωγού Τσαλδάρη Νίκου (“Μελοίδα”), προϊόντα κυψέλης από τον παραγωγό μελισσοκόμο Μπουλάκη Γιάννη, μέλι από τον μελισσοπαραγωγό Λασκαρίδη Γεώργιο, μέλι και προϊόντα από την εταιρεία “Μelimnos”, προϊόντα της εταιρείας “Melit Μελισσοκομική Χαλκιδικής”.

    • Διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων α) για την προσφορά της μέλισσας στο περιβάλλον και τους τρόπους προστασίας της και β) για τα χαρακτηριστικά και την αξία των προϊόντων της μέλισσας, Τα φυλλάδια επιμελήθηκαν τα μέλη της Τοπικής Ομάδα Δράσης του Δικτύου “BeePathNet” Αναστασία Λιούρτα, Φανή Χατζήνα και Ελισάβετ Παπουλίδου.

    • Έκθεση καλλιτεχνημάτων μαθητών των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων του Δήμου που συμμετείχαν στις παράλληλες δράσεις εορτασμού της παγκόσμιας μέρας για τη μέλισσα.

    • Μουσικό δρώμενο των μαθητών από το 1ο και 4ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Μουδανιών.

Πηγή Δήμος Νέας Προποντίδας Website