Οι προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές στον Καλλικράτη στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ΠΕΔ Β. Αιγαίου υπό τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλη

Γ.Πατούλης: «Πρέπει να μπει ένα φρένο στην τακτική της κυβέρνησης να νομοθετεί για την Αυτοδιοίκηση, ερήμην της. Η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης, απαιτείται επαγρύπνηση από όλους»

 

 

Στην επισήμανση πως μόνο με ενότητα, σύμπνοια και συνεργασία θα μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αντικρούσει τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχεται, προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στην εισήγησή του κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Β. Αιγαίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην ΚΕΔΕ.

 

Στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων που ξεκινά η ΚΕΔΕ με αιρετούς σε όλη την Ελλάδα προκειμένου  να προσδιοριστεί το πλαίσιο των αντιδράσεων που θα πρέπει να διαμορφωθεί απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές, ο κ. Πατούλης απευθυνόμενος στα μέλη της ΠΕΔ, υπογράμμισε ότι πρέπει να μπει ένα φρένο στην τακτική της κυβέρνησης να νομοθετεί για την Αυτοδιοίκηση, ερήμην της.

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως με αφορμή τις προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές στον Καλλικράτη, πραγματοποιήθηκε σχετική συζήτηση χθες κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, υπογραμμίζοντας ότι με δεδομένο ότι η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης, απαιτείται επαγρύπνηση από όλους.

 

Ειδικότερα, επικαλούμενος συγκεκριμένα παραδείγματα που καταδεικνύουν τις κυβερνητικές προσπάθειες «διάλυσης της Αυτοδιοίκησης», αναφέρθηκε στη νομοθετική πρωτοβουλία της κας Γεροβασίλη για την κινητικότητα των υπαλλήλων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων γεγονός που όπως ανέφερε αποψιλώνει κυρίως τους μικρούς Δήμους, στην προχειρότητα με την οποία χειρίστηκε η κυβέρνηση το ζήτημα των συμβασιούχων αλλά και στα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει στη δημοπράτηση έργων και στη λειτουργία των Δήμων ο Νόμος Σπίρτζη, που αφορά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί στην ορθή λειτουργία των Δήμων η νέα μείωση της χρηματοδότησης που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2017 και τις εμπλοκές που έχει προκαλέσει η απουσία διαβούλευσης με τους Δήμους για το ζήτημα των νέων δασικών χαρτών.

 

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, ο κ. Πατούλης κάλεσε για άλλη μία φορά την κυβέρνηση και τον κ. Σκουρλέτη προσωπικά να καταθέσει επίσημα τις προτάσεις του για τη διοικητική μεταρρύθμιση, απαντώντας παράλληλα σε ουσιαστικά ερωτήματα που έχει θέσει η ΚΕΔΕ όπως:

– Πως είναι δυνατόν να γίνει διάλογος όταν η Κυβέρνηση δεν παρουσιάζει τις θέσεις της και κρύβεται πίσω από ένα πολυσέλιδο και ανερμάτιστο πόρισμα μιας επιτροπής

Πως θα διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των Δήμων, με την εφαρμογή της απλής αναλογικής; Γιατί πρέπει να αλλάξει ένα μοντέλο που σήμερα διασφαλίζει την εκπροσώπηση σε ισχυρές πολιτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες; Τι μοντέλο διοίκησης προωθεί ;

Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς στην ψήφιση ενός Νομοσχεδίου που δεν θα έχει τη σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης και των θεσμικών της οργάνων; Αν συμβεί αυτό, για ποιο λόγο γίνεται διάλογος;

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr,

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα