Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας σε ενημερωτική δράση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “MILEstone”

Στο πρώτο θεματικό σεμινάριο για τους εταίρους του έργου “MILEstone”, που διοργανώθηκε από το Δήμο του Ascó της Ισπανίας, συμμετείχαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας.
Το ευρωπαϊκό έργο “MILEstone”, έχει ως επικεφαλής εταίρο τη διοικητική περιφέρεια του Burgenlandkreis της Γερμανίας και έχει ως αντικείμενο και στόχο τη βιώσιμη ένταξη των υπηκόων των τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας. Καθώς συχνά παρατηρείται ότι οι υπήκοοι τρίτων χωρών απασχολούνται σε θέσεις εργασίας χαμηλού εισοδήματος, στις οποίες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως το σύνολο των δεξιοτήτων τους, έχει ανακύψει η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων από τις δημόσιες αρχές σε όλη την Ευρώπη με στόχο την προώθηση της επαγγελματικής κατάρτισης (δια βίου μάθησης) καθώς και τη δημιουργία επιχειρήσεων από υπηκόους τρίτων χωρών. Με στόχο το σχεδιασμό και την εφαρμογή αποτελεσματικών δημόσιων πολιτικών στο συγκεκριμένο τομέα, το έργο “MILEstone” προβλέπει μια σειρά από δραστηριότητες μάθησης και ενδυνάμωσης προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο πλαίσιο του έργου “MILEstone” προβλέπονται θεματικά εργαστήρια, μέσα από τα οποία οι εκπρόσωποι των εταίρων του έργου ανταλλάσσουν ιδέες, προτάσεις και τεχνογνωσία με στόχο την καλύτερη δυνατή κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων ανά περιοχή και των ομοιοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο (βασικές μελέτες), ενώ συζητούν καλές πρακτικές για την υιοθέτηση και ενσωμάτωση των σχετικών πολιτικών.
Το 1ο θεματικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στο Ascó της Ισπανίας αποτελεί την πρώτη σε μία σειρά από τρία υβριδικά ενημερωτικά σεμινάρια με στόχο την αναδιαμόρφωση των πολιτικών ένταξης στις ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες. Η εκδήλωση ξεκίνησε με κεντρική ομιλία -παρουσίαση των ερευνητικών ευρημάτων από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Έρευνας για τις Αγροτικές Περιοχές της Γερμανίας “Johann Heinrich von Thünen”, μέσα από τα οποία αναδείχθηκε ο τρόπος με τον οποίο τα πρόσφατα κύματα μετανάστευσης επηρεάζουν τα δημογραφικά δεδομένα και τις αγορές εργασίας στις αγροτικές περιοχές της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι εκπρόσωποι των εταίρων παρουσίασαν καλές πρακτικές και χρήσιμες εμπειρίες που αναδεικνύουν τις προκλήσεις και τις λύσεις για την προώθηση της συμμετοχής των υπηκόων τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας. Ακόμη, οι εκπρόσωποι τοπικών και περιφερειακών φορέων λήψης αποφάσεων από τις περιφέρειες-εταίρους του έργου “MILEstone”, που συμμετείχαν στην εκδήλωση, συζήτησαν διεξοδικά τον τρόπο με τον οποίο οι δημόσιες πολιτικές μπορούν να συμβάλουν στην ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών και στην ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας.
Το 2ο θεματικό σεμινάριο στο πλαίσιο του έργου “MILEstone” θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 28 και στις 29 Φεβρουαρίου 2024.

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα