Η Δομή του Bοήθεια στο σπίτι του Δήμου Ρήγα Φεραίου ξεκίνησε μια δράση αφιερωμένη στη τρίτη ηλικία.

Η Δομή του Bοήθεια στο σπίτι του Δήμου Ρήγα Φεραίου για τη φετινή χρονιά ξεκίνησε μια πολύ θεματική δράση αφιερωμένη στη τρίτη ηλικία. Πιο συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
Σε μια συνεργασία με τη Διαιτολόγο του Κ.Υ Αργαλαστής (Χονδρογιάννη Νεοκλεία) με θέμα <<Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ>>
Με τη ΚΟΙΝΣΕΠ ΒΟΙΒΙΗΣ <<ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ ΜΕΙΝΕ ΣΤΑΘΕΡΟΣ>>
Και με Ψυχολόγο των κοινωνικών δομών <<ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ>>
Η προσπάθεια των λειτουργών της δημόσιας υγείας, αλλά και όλων όσοι εμπλέκονται, στοχεύουν στην ποιοτική αύξηση της επιβίωσης – και συγκεκριμένα στη σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία των ηλικιωμένων για όσο μεγαλύτερο διάστημα γίνεται
Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών σε συνδυασμό με καθημερινή σωματική δραστηριότητα και τη καλή ψυχική υγεία μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην επίτευξη των παραπάνω στόχων αναφέρει η συντονίστρια του προγράμματος Χασιώτη Αντωνία.
Η πρώτη θεματική << Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ>> ξεκίνησε με μια συνεργασία των Κέντρων υγείας Βελεστίνου-Αργαλαστής μετά από πρόσκληση του προγράμματος ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ του Δήμου Ρήγα Φεραίου για παρέμβαση και οδηγίες σωστής διατροφής στους περίπου 50 ωφελούμενους του προγράμματος. Πρώτα έγινε από την διαιτολόγο του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής ερωτηματολόγιο που προωθήθηκε μέσω των εργαζομένων του προγράμματος και της συντονίστριας επισκέπτριας υγείας στους ηλικιωμένους.
Η παρούσα δράση αφορά άτομα του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι του Δήμου Ρήγα Φεραίου που περιλαμβάνει ηλικίες από 80 έως 90 ετών.
Σκοπός να ανακαλύψουμε ποιοι είναι οι παράγοντες εκείνοι που επηρεάζουν τη διαιτητική συμπεριφορά των ηλικιωμένων ατόμων και πως η παρέμβαση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στην βελτίωση της διατροφής με ατομικές οδηγίες .
Η δεύτερη θεματική σε συνεργασία με τη ΚΟΙΝΣΕΠ ΒΟΙΒΗΙΣ <<ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ ΜΕΙΝΕ ΣΤΑΘΕΡΟΣ>> με το Αργύρη Περιστερόπουλο Φυσικοθεραπευτή
Η δράση έχει σχεδιαστεί με σκοπό να μειώσει την πιθανότητα πτώσεων και την μείωση της έκτασης του τραυματισμού σε περίπτωση πτώσης στους ηλικιωμένους.
Θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα άσκησης 16 εβδομάδων, ειδικά σχεδιασμένο για ηλικιωμένους, που θα βελτιώσει την δύναμη, την ελαστικότητα και την ισορροπία των συμμετεχόντων
Ένα πρόγραμμα άσκησης μπορεί να μειώσει το ποσοστό πτώσεων κατά 23% και να αυξήσει την ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων μέσω της βελτίωσης της κινητικής τους ικανότητας ,να μειώσει τους κινδύνους τραυματισμού ,να αυξήσει την κινητική τους αυτοπεποίθηση. Με προσδοκόμενα αποτελέσματα την κοινωνικοποίηση, ανάληψη καθημερινών δραστηριοτήτων (π.χ. ψώνια, εργασίες καθαριότητας κτλ), βελτίωση φυσικής κατάστασης ,ανεξαρτησία.
Στόχος μας είναι η υιοθέτηση και η συνέχιση του προγράμματος από τους συνεργαζόμενους φορείς. Παρότι το ποσοστό των ηλικιωμένων που κατοικούν στον Δήμο Ρήγα Φεραίου είναι πολύ υψηλό, δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα ένα στοχευμένο πρόγραμμα πρόληψης πτώσεων.
Και η Τρίτη θεματική <<ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ>>
Στα πλαίσια πρόληψης υγείας και ευαισθητοποίησης της κοινότητας καθώς και της υποστήριξης των υπηρεσιών του βοήθεια στο σπίτι θα πραγματοποιηθεί η παραπάνω θεματική με τη βοήθεια της ψυχολόγου. Αφουγκράζοντας τις ανάγκες των κατά τόπου κοινοτήτων, έχουν προγραμματιστεί ανάλογες δράσεις. Οι δράσεις θα έχουν ενημερωτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα και αφορούν θέματα ψυχολογίας των ατόμων στην τρίτη ηλικία ή και των φροντιστών τους. Σκοπός είναι η ενίσχυση των παραπάνω θεματικών μέσω της παροχής ψυχολογικής υποστήριξης ώστε να μπορέσουν οι εξυπηρετούμενοι του προγράμματος να έχουν περισσότερη ενέργεια και διάθεση για την διαχείριση της καθημερινότητας και των σχέσεων συμβάλλοντας στην αποφυγή της μοναξιάς και της τυχόν κατάθλιψης. Πιθανόν, οι άνθρωποι κατά την Τρίτη Ηλικία να μην είναι εξοικειωμένοι με την παροχή ψυχολογικών υπηρεσιών, όμως τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν είναι πολλαπλά και όταν προσπεραστούν κάποιες αντιστάσεις ή πρακτικές δυσκολίες, η βοήθεια που παρέχεται από τον ειδικό είναι απτή και αποτελεσματική.
Οι θεματικές , οι ημερομηνίες και ώρες θα ανακοινωθούν.
spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα