Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ποροΐων συνδιοργάνωσαν διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο στελεχών εκπαίδευσης στις 9 και 10 Ιουνίου 2017 σε συνεργασία με τον Δήμο Σιντικής, το Επιμελητήριο Σερρών και το Σπήλαιο Αλιστράτης. Κύριοι στόχοι του σεμιναρίου ήταν η σύνδεση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής με την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία, η ανάδειξη του τόπου μέσα από την ιστορία, τα ήθη και έθιμα, τη βιοποικιλότητα, τη διατροφική ταυτότητα και την τοπική οικονομία, η ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση – εκπαίδευση επισκεπτών και τοπικής κοινωνίας, καθώς και η ανάδειξη της περιφερειακής ενότητας Σερρών ως προορισμού για την ανάπτυξη του μαθητικού τουρισμού.
Στο σχετικό δελτίο τύπου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και ΚΠΕ Ποροΐων αναφέρονται τα εξής:
«Στο πλαίσιο του σεμιναρίου έγιναν θεωρητικές εισηγήσεις και επισκέψεις πεδίου στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, το Σπήλαιο Αλιστράτης, τα βυζαντινά μνημεία της πόλης των Σερρών, το Ιαματικά Λουτρά του Σιδηροκάστρου, τη Λίμνη Κερκίνη και το Οχυρό Ρούπελ. Στο σεμινάριο συμμετείχε ο Περιφερειακός Διευθυντής Π.Ε. & Δ.Ε. Κ. Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ανανιάδης και οι Προϊστάμενοι Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας (κ. Ακριτίδης Νικόλαος) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (κ. Κεραμιδάς Κωνσταντίνος) της Κ. Μακεδονίας, καθώς και οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων της Κ. Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Σιντικής και προσωπικά τον Δήμαρχο Σιντικής, κ. Φώτιο Δομουχτσίδη για την ουσιαστική υποστήριξη της δράσης, για τη φιλοξενία των στελεχών εκπαίδευσης αλλά και την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα της προετοιμασίας της περιήγησης τόσο με τον ίδιο όσο και με το προσωπικό του Δήμου.
Ακόμη το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Σερρών και προσωπικά τον Πρόεδρό του, κ. Χρήστο Μέγκλα, για τη συνεργασία και τη στήριξη τόσο αυτής
της δράσης όσο και πολλών άλλων δράσεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Τέλος το Σπήλαιο Αλιστράτης και προσωπικά τον κ. Καρτάλη Νικόλαο, Υπεύθυνο Έργου για τη Διοίκηση και Διαχείριση του Σπηλαίου.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της διήμερης επιμορφωτικής δράσης ευχαριστούμε επίσης
θερμά για τις εισηγήσεις τους και τη θεωρητική στήριξη του σεμιναρίου: την κ. Αικατερίνη Περιστέρη
(Επίτιμη Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών), τον κ. Κοτρίδη Ηλία (Συγγραφέα και
Αντισυνταγματάρχη ε.α.), την κα Ιντζίδου Χρυσάνθη (Περιβαλλοντολόγο και Υπεύθυνη του Κέντρου
Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κερκίνης), τον κ. Καπουκρανίδη Δημήτριο (Διευθυντή
Λουτρών Σιδηροκάστρου) και τον κ. Μπονόβα Νικόλαο (στέλεχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών).
Ακόμη ευχαριστούμε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγο,
το ΚΤΕΛ Σερρών (και τον Πρόεδρό του κ. Παπαγεωργίου Ηλία), τον Δήμο Σερρών, την Περιφερειακή
Ενότητα Σερρών (και ιδιαιτέρως τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Γιάννη Μωυσιάδη καθώς και τον
περιφερειακό σύμβουλο κ. Αθανάσιο Μασλαρινό), την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών (και την κα
Μάλαμα Πηνελόπη, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη), τα Λουτρά Σιδηροκάστρου και τον Φορέα Διαχείρισης
της Λίμνης Κερκίνης για τη συμβολή τους στην επιτυχή υλοποίηση αυτής της δράσης».