Ο Δήμος Πρέβεζας στο πλαίσιο της εναρμόνισης των πολιτικών του στη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, οι οποίες και αποτελούν ως επιταγές της Ε.Ε. τους κεντρικούς πυλώνες τόσο στο Ελλάδα 2.0 όσο και στη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027 αλλά και των συνεργασιών του με τις τοπικές σχολικές μονάδες αποδέχθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γλυπτό του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Πρέβεζας και συνεργάστηκε για την τοποθέτησή του και αξιοποίησή του.
Το εν λόγω γλυπτό αποτελεί έναν Εικαστικό -Οικολογικό φορτιστή, ο οποίος τοποθετήθηκε στο χώρο του πάρκου Νεάπολης (πρώην Πυροβολικό) όπου και λειτουργεί η ζώνη δωρεάν WI-FI του Δήμου που είχε εγκατασταθεί το 2020 δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μια συνδυαστική δράση παραγωγής πολιτισμού από τη μαθητική κοινότητα, ευαισθησίας για την κλιματική κρίση προσφέροντας ένα οικολογικό φορτιστή και ψηφιακής μετάβασης αφού τοποθετήθηκε από το Δήμο στη ζώνη ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας, Νίκος Γεωργάκος αφού πρώτα απέδωσε τα εύσημα στους μαθητές, στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Διευθυντή του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ κο Κοντζαμουράτογλου Γεώργιο, την Υποδιευθύντρια ΕΠΑ.Λ κα Ιφιγένεια Γκαρτζονίκα, τον εικαστικό κο Πιέττα Κωνσταντίνο καθώς και όλη την εμπλεκόμενη εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικούς και μαθητές) για την προσφορά του έργου στο Δήμο Πρέβεζας και στους δημότες.
Το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Πρέβεζας συμμετέχει τα τέσσερα τελευταία χρόνια στα Σχέδια Δράσης του έργου «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλάνο αυτό κατά το σχολικό έτος 2019-20 οι μαθητές του Σχολείου συμμετείχαν στο εν λόγω πρόγραμμα κατασκευάζοντας έναν Εικαστικό – Οικολογικό φορτιστή, με υπεύθυνη έργου την καθηγήτρια κα Όλγα Πασσά.
Αρχική ιδέα των μαθητών, με πρωτεργάτη τον μαθητή Πιέτα Κωνσταντίνο, ήταν η κατασκευή ενός μεταλλικού γλυπτού “ Έφηβος της πλατείας”, όπου παρεμβάλλοντας σύγχρονες και αντισυμβατικές ίσως για τον παραδοσιακό καλλιτεχνικό χώρο “πινελιές” ,θα λειτουργούσε ταυτόχρονα για τον θεατή και περαστικό και ως ένα σημείο φόρτισης κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιώντας αποκλειστικά για την λειτουργία του ηλιακή ενέργεια.
Ο Δήμος Πρέβεζας όπως προαναφέρθηκε και αποτελεί πρακτική του στηρίζει έμπρακτα τις πρωτοβουλίες που έχουν προσανατολισμό την ευαισθησία για το περιβάλλον αλλά και την κλιματική κρίση όπως και τη ψηφιακή μετάβαση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης συνδράμοντας και επικροτώντας σε αυτή την προσπάθεια εκφράζοντας τη θετική του θέληση στο να ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες προς το συνδυασμό του GREENκαι του SMARTκαι οι οποίες εκτός από καλές πρακτικές εκπαίδευσης και ενημέρωσης αποτελούν και πηγή πολιτιστικής παραγωγής.