Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος εδώ και δύο χρόνια έχει επισημάνει την έλλειψη ολοκληρωμένου εθνικού σχεδιασμού όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού. Από την πρώτη περίοδο επισημάναμε ότι οι Δήμοι είναι αυτοί που κλήθηκαν να σηκώσουν το κύριο βάρος της υποδοχής και στη συνέχεια της διαχείρισης των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, την ώρα που η Κεντρική Εξουσία και οι μηχανισμοί της αιφνιδιάστηκαν κι αποδείχθηκαν ανέτοιμοι να ανταποκριθούν στο πρόβλημα.
Η Κ.Ε.Δ.Ε. είναι αυτή που αναζήτησε στην Ευρώπη συνεργασίες και πόρους για τη διαχείριση του προσφυγικού και ζητά εδώ και δύο χρόνια να υπάρξει μια ουσιαστική συνεργασία μεταξύ Κεντρικής Εξουσίας και Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό. Εδώ και καιρό ζητούμε να μην αιφνιδιαζόμαστε από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης αλλά απαιτούμε να έχουμε ρόλο, αρμοδιότητες και πόρους για τη διαχείριση του ζητήματος, κάτι όμως που μας αρνείται πεισματικά το Κεντρικό Κράτος.
Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση που νιώθει ο Δήμαρχος της Αθήνας για το «βάρος» που σηκώνει η πρωτεύουσα της χώρας, όσον αφορά την παραμονή στα όρια της πόλης του χιλιάδων προσφύγων. Το ίδιο δικαιολογημένη είναι και η αγανάκτηση πολλών άλλων Δήμων σε όλη την Ελλάδα, που χωρίς να ερωτηθούν από κανέναν είδαν να λειτουργούν στα όρια τους κέντρα φιλοξενίας προσφύγων χωρίς να υπάρχει ένα συνολικό εθνικό σχέδιο διαχείρισης. Οι εικόνες ντροπής που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα δεν μας τιμούν ως χώρα κι αδικούν τις τοπικές μας κοινωνίες που διακρίνονται για την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη τους.
Όμως δεν έχει δίκιο ο Δήμαρχος της Αθήνας όταν αναφέρει ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της Κ.Ε.Δ.Ε το ζήτημα της κατανομής των προσφύγων. Δεν έχει δίκιο γιατί η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες θέσεις για το σύνολο του προβλήματος.
Συγκεκριμένα, η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει συγκεκριμένες θέσεις για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, τις οποίες έχει εγκρίνει η Γενική της Συνέλευση – Συνέδριο που διεξήχθη στη Σάμο στις 2-4 Ιουνίου 2016, στο οποίο ο κ. Καμίνης προφανώς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν συμμετείχε ο ίδιος.
Η διαμόρφωση των θέσεων μας ήταν αποτέλεσμα μίας συλλογικής προσπάθειας που:
- εκκινήθηκε με την υπ. αρ. 439/16.12.15 Απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, για τη συγκρότηση αρμόδιας Επιτροπής με σκοπό την άμεση επεξεργασία και διατύπωση ενός σχεδίου διαχείρισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος από πλευράς Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού
- στηρίχθηκε στην εκπόνηση από το 2016 σχετικής μελέτης από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.) που ανέλυσε όλους τους κινδύνους και την τότε υφιστάμενη κατάσταση και εισηγήθηκε προς τη Γενική Συνέλευση τις σχετικές θέσεις που επικυρώθηκαν αρμοδίως
- το δεύτερο μέρος της εν λόγω Μελέτης του Ι.Τ.Α. κατέληξε σε συγκεκριμένη πρόταση με ορθολογικά κριτήρια για την κατανομή των προσφύγων και σε Σχέδιο Δράσης για την υλοποίηση ενεργειών από πλευράς Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος
Μετά, δε, τη συμμετοχή της Κ.Ε.Δ.Ε. στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης των Εθνικών Προγραμμάτων των Ταμείων Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και Εσωτερικής Ασφάλειας 2014-2020, την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017, η οποία κατέδειξε το ιδιαιτέρως χαμηλό ποσοστό απορρόφησης (μόλις 5,47%) του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης εν γένει ωρίμανσης πράξεων, απέστειλε το υπ’ αρ. πρωτ. 1147 έγγραφο προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης και Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Χαρίτση. Και δεσμεύτηκε να εξειδικεύσει περαιτέρω τις θέσεις της ως προς τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στην εταιρική σχέση και στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος.
Από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι η Κ.Ε.Δ.Ε. είναι ο μόνος κρατικός φορέας ο οποίος έχει ολοκληρωμένη πολιτική, θέσεις και Σχέδιο Δράσης επί του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, τα οποία έχει υποβάλλει θεσμικά προς την Ελληνική Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στους Διεθνείς Οργανισμούς.
Είναι δικαιολογημένη λοιπόν η αγανάκτηση του Δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη για το «βάρος» που σηκώνει η πρωτεύουσα, όσον αφορά τη φιλοξενία χιλιάδων προσφύγων. Δεν είναι όμως δίκαιο να αφήνει αιχμές για την Κ.Ε.Δ.Ε., στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της οποίας συμμετείχε όποτε συζητείτο το προσφυγικό ζήτημα, αφού γνωρίζει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί προτεραιότητα για την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com