Γ. Πατούλης: Ζητάμε την άμεση απόσυρση της κυβερνητικής ρύθμισης για το ασφαλιστικό. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι σύμμαχος και συμπαραστάτης στις κινητοποιήσεις των αγροτών

_agrotes 1agrotes2

Ψήφισμα της ΚΕΔΕ μετά από την έκτακτη Συνεδρίαση της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης

 

Την άμεση απόσυρση των κυβερνητικών προτάσεων για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού ζήτησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ, η οποία συνήλθε εκτάκτως σήμερα υπό την προεδρία του.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε την ανάγκη να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος από το μηδέν, στη βάση αναλογιστικών μελετών, προκειμένου να δοθεί μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση και χαρακτήρισε απαράδεκτη την αποδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα ο οποίος, όπως ανέφερε, είναι αναγκαίος πυλώνας για την ανάπτυξη της χώρας.

Παράλληλα δήλωσε τη στήριξη της ΚΕΔΕ στα αιτήματα των αγροτών και ανακοίνωσε πως θα οριστούν άμεσα τέσσερα κλιμάκια με στελέχη της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού όπου θα βρίσκονται στα μπλόκα των αγροτών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων τους.

Επιπρόσθετα τόνισε πως θα κληθούν άμεσα όλες οι Π.Ε.Δ. προκειμένου να συνεδριάσουν εκτάκτως και να πάρουν απόφαση στήριξης του αγροτικού κόσμου, στη βάση του ψηφίσματος της Κ.Ε.Δ.Ε.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατά τη συνεδρίαση τόνισε μεταξύ άλλων:

«Θα συμμετάσχουμε στο κοινό μέτωπο που έχει διαμορφωθεί από τους αγρότες αλλά και εκπροσώπους του επιστημονικού κόσμου προκειμένου να ανατραπούν οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δηλώνει παρών και θα είναι σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια».

Η έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ συνήλθε υπό την προεδρία του κ. Γ. Πατούλη και συντονίστηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής και Δήμαρχο Δομοκού Δημήτρη Τζιαχρήστα, τον Β’ Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Λαγκαδά Ιωάννη Καραγιάννη και τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής και δημοτικό σύμβουλο Πολυγύρου Αναστάσιο Κανταρά. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν τα μέλη της Επιτροπής και εκπρόσωποι των αγροτών.

agrotes3

 

Μετά από σχετική εισήγηση -πρόταση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη η Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης υιοθέτησε το εξής ψήφισμα:

 

 

Ψήφισμα Κ.Ε.Δ.Ε. για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

 

H Κ.Ε.Δ.Ε. ως εκπρόσωπος της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, του θεσμού που βρίσκεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον εγγύτερα στους πολίτες και στις ανάγκες τους, εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των αγροτών και τις κινητοποιήσεις τους.

Κινητοποιήσεις που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φέρουν την πλειοψηφία της κοινωνίας απέναντι στις διεκδικήσεις των αγροτών.

Η θέση μας είναι ότι η επίλυση των μεγάλων ανοιχτών ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία μας, όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα, δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς οργανωμένο και ειλικρινή  διάλογο μεταξύ της Κυβέρνησης, των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και των κοινωνικών εταίρων.

Είναι επίσης αναγκαίο να απαλλαγούμε από τις λογικές του ανέξοδου λαϊκισμού, ο οποίος όχι μόνον δεν δίνει λύσεις, αλλά αντίθετα διαιωνίζει και οξύνει τα προβλήματα.

Χρειάζεται πάνω από όλα υπευθυνότητα και ρεαλισμός από όλους.

Η υιοθέτηση μέτρων και πολιτικών σαν αυτές που προωθεί σήμερα η Κυβέρνηση σε βάρος των αγροτών, των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίες εξυπηρετούν μόνον ταμειακές λογικές και δεν δίνουν βάρος στην μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των προβλημάτων, απορρίπτονται στο σύνολό τους από την Κ.Ε.Δ.Ε..

Σε αυτή την κρίσιμη για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας συγκυρία, η ψήφιση επώδυνων μέτρων, που αυξάνουν υπέρμετρα τα ασφαλιστικά και φορολογικά βάρη εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα, αφού:

  • Δεν διασφαλίζει μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αντίθετα έχει αποκλειστικά και μόνον φοροεισπρακτική λογική.
  • Σε συνδυασμό με την υψηλή φορολόγηση, η κατακόρυφη κι εκτός πραγματικότητας αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών επιφέρει ουσιαστικά τη φτωχοποίηση ενός σημαντικού παραγωγικού τμήματος της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ενισχύει τις «γκρίζες ζώνες» της οικονομίας, όπως η μαύρη εργασία, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή.
  • Θα χαθούν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης σε έναν κρίσιμο τομέα, όπως είναι η πρωτογενής παραγωγή .
  • Θα απωλέσουν μακροπρόθεσμα το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία τεράστια έσοδα από φόρους και εισφορές που δεν θα εισπραχθούν.

 

Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια κρίσης, ο αγροτικός κόσμος και συνολικά οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και η πραγματική οικονομία δεν αντέχουν νέα μέτρα.

Προτεραιότητα της Κυβέρνησης δεν πρέπει να είναι να προσθέτει νέα βάρη στις πλάτες των αγροτών, χωρίς να διασφαλίζει παράλληλα τη μακροπρόθεσμη  βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Αλλά να δημιουργήσει ένα δίκαιο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, που θα στηρίζονται στις αρχές της ανταποδοτικότητας και της δίκαιης κατανομής των βαρών.

Με βάση τα παραπάνω η Κ.Ε.Δ.Ε. :

  1. Ζητά την άμεση απόσυρση της Κυβερνητικής πρότασης για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου από μηδενική βάση, στη βάση αναλογιστικών μελετών, προκειμένου να δοθεί μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση.
  2. Θεωρεί απαράδεκτη την υπονόμευση του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος είναι αναγκαίος πυλώνας για την ανάπτυξη της χώρας.
  3. Δηλώνει τη στήριξη της στα αιτήματα των αγροτών και θα ορίσει άμεσα τέσσερα κλιμάκια με στελέχη της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού όπου θα βρίσκονται στα μπλόκα των αγροτών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων τους.
  4. Καλεί άμεσα όλες τις Π.Ε.Δ. να συνεδριάσουν εκτάκτως και να πάρουν απόφαση στήριξης του αγροτικού κόσμου, στη βάση του ψηφίσματος της Κ.Ε.Δ.Ε.
  5. Δηλώνει την απόφασή της να συμμετάσχει ως εκπρόσωπος του θεσμού της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, στο ενιαίο μέτωπο που έχει σχηματιστεί, μαζί με τον επιστημονικό κόσμο, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, για την ανατροπή της αδιέξοδης κυβερνητικής πρότασης .

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα