Γ. Πατούλης-Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Συνυπευθυνότητα και ένταξη των Δήμων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων τα κλειδιά για την αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος»

Παρουσιάστηκε η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης  για τις επιπτώσεις του προσφυγικού ζητήματος στην κοινωνία, την οικονομία και τον τουρισμό

IMG_3617IMG_3595

 

«Είναι αναγκαία η διαμόρφωση ενός νέου επιχειρησιακού σχεδίου διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης με βασική προϋπόθεση την ένταξη των Δήμων στα εθνικά όργανα και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, για τη διαχείριση και ένταξη των προσφυγικών πληθυσμών».

Με αυτή την επισήμανση  ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης προλόγισε τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις επιπτώσεις του προσφυγικού ζητήματος στην κοινωνία, την οικονομία και τον τουρισμό, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στη Σάμο.

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης τόνισε πως η μελέτη του ΙΤΑ διενεργήθηκε με σκοπό τη διαμόρφωση της νέας στρατηγικής της ΚΕΔΕ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για τη χρηματοδότηση δράσεων που είναι απαραίτητο να αναληφθούν, για την αντιμετώπισή τους.

 

 

 

Έλλειψη χωρητικότητας στις δομές φιλοξενίας και ελλιπής χρηματοδότηση

 

Επικαλούμενος στοιχεία της μελέτης που καταγράφουν τον αριθμό προσφύγων που έφτασαν στην Ελλάδα την τελευταία τριετία (850.000 το 2015, 41.000 το 2014 και 156.150 έως το Μάιο του 2016), ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης και φορέων, για την επίτευξη αποτελεσματικότερου συντονισμού.

 

Παράλληλα αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στις 54 δομές φιλοξενίας προσφύγων, με κυριότερο τη μικρή χωρητικότητα σε σχέση με τον αριθμό των φιλοξενούμενων, κάνοντας λόγο για έλλειμμα που αφορά περίπου 12.000 θέσεις.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση και τους Ευρωπαϊκούς πόρους που έχουν επιμεριστεί στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 746 εκ. ευρώ, ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι στους Δήμους της χώρας που έχουν πληγεί από τις προσφυγικές ροές έχουν διατεθεί μόλις 4,9 εκ. €, ποσό το οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με τα όσα έχουν κάνει οι Δήμοι, όπως ανέφερε,  για τη διαχείριση του ζητήματος.

 

Συνυπευθυνότητα στο επίκεντρο του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της ΚΕΔΕ

 

Στη συνέχεια της ομιλίας του ανέφερε πως στη διαμόρφωση των θέσεων πολιτικής της ΚΕΔΕ, πρέπει να ληφθεί υπόψιν το πλαίσιο των αρχών της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Στρατηγικής Ε.Ε.2020 και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

 

«Σε κάθε όμως περίπτωση το νέο μας επιχειρησιακό σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες θέσεις πολιτικής που θα εστιάζουν  στο ρόλο  και την προσέγγιση των Δήμων στη διαχείριση των προσφυγικών πληθυσμών, καθώς για τους Δήμους οι προσφυγικές και εν γένει οι μεταναστευτικές ροές δεν συνιστούν βραχυπρόθεσμα αλλά συστημικά προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό, η μοναδική υπεύθυνη απαντητική στρατηγική συνεπάγεται την συνυπευθυνότητα τόσο για τη διαφύλαξη των συνόρων, όσο και για την υποδοχή και την ένταξη. Επιπλέον, οι πολιτικές των περιφερειακών και των δημοτικών αρχών για την προώθηση της ενσωμάτωσης αποτελούν αναγκαίο συστατικό στοιχείο για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης και συστημικής στρατηγικής ένταξης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε την πεποίθηση πως οι Δήμοι, μέσω του ανώτατου αντιπροσωπευτικού οργάνου τους, της Κ.Ε.Δ.Ε., διαθέτουν και την ικανότητα αλλά και τη βούληση να αναλάβουν το συντονιστικό ρόλο τόσο για τη συγκέντρωση, όσο και για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

IMG_3646

Επισυνάπτονται τα βασικά σημεία και η πλήρης παρουσίαση της μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

 

                                               ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα