Γ.Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Καλούμε τον υπουργό να αποδείξει έμπρακτα ότι πιστεύει στο δημοκρατικό διάλογο. Δεν μπορεί να ενημερώνεται η Αυτοδιοίκηση για το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης από λεκτικά πυροτεχνήματα μέσω του Τύπου»

Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ

 

 

Πρόσκληση από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη προκειμένου να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση με την Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τη δρομολογούμενη διοικητική μεταρρύθμιση, υπογράμμισε ότι αναμένει, για λογαριασμό της ΚΕΔΕ, ο Πρόεδρός της Γ. Πατούλης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης.

Ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν νοείται να γίνεται μονόλογος, εκ μέρους του υπουργού, μέσω του Τύπου, ούτε επιτρέπεται να ενημερώνεται το σύνολο της Αυτοδιοίκησης για το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, μέσω επιλεκτικών διαρροών και λεκτικών πυροτεχνημάτων επικοινωνιακού τύπου.

«Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τον υπουργό σε αυτή την πορεία. Ο ίδιος ποτέ δεν μας παρουσίασε ένα επίσημο κείμενο του Υπουργείου με θέσεις για την αλλαγή του Καλλικράτη, πέραν του κειμένου ενός πορίσματος μιας επιτροπής που και ο ίδιος δεν υιοθετεί το περιεχόμενο του. Αν έτσι εκείνος αντιλαμβάνεται το διάλογο, εμείς έχουμε άλλη αντίληψη. Τις σκέψεις του για το εκλογικό σύστημα, τη θέσπιση ορίου θητειών ή το μέλλον των αποκεντρωμένων διοικήσεων, καλό θα είναι να τις μοιραστεί πρώτα με εμάς και μετά με τον Τύπο » ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

 

«Θεσπίστε όριο θητείας πρώτα στους βουλευτές και μετά πάτε στους Δημάρχους»

Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου συζητήθηκε το θέμα σχετικά με τη θέσπιση ορίου για τις θητείες των Δημάρχων, μετά την άποψη που εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή του.

Τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ συντάχθηκαν με την άποψη του Προέδρου πως το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης δεν είναι πολιτικό προσωπικό β’ κατηγορίας και συμφώνησαν πως η Αυτοδιοίκηση έχει τη βούληση να το συζητήσει μόνο αν η κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει το θέμα της θέσπισης ορίων για όλο το πολιτικό σύστημα. «Ας ξεκινήσουν από τους βουλευτές και στη συνέχεια να φτάσουν και στους Δημάρχους» τόνισε ο κ. Πατούλης.

 

«Να δούμε με σοβαρότητα τι ισχύει στην Ευρώπη»

Σε ότι αφορά στο θέμα της απλής αναλογικής ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε την απόφασή του να ανατεθεί στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αποτελεί τον επιστημονικό βραχίονα της ΚΕΔΕ, να συντάξει μία σχετική μελέτη, στην οποία θα αναλύονται τα εκλογικά συστήματα που ισχύουν στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο την ανάδειξη των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων ή τα προβλήματα που προκύπτουν κατά την εφαρμογή τους. «Η υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες και σε αυτόν το τομέα είναι η βέλτιστη λύση. Δεν μπορούμε μονίμως να μιλάμε στον αέρα. Δεν ισχύει ότι στην Ευρώπη παντού εφαρμόζεται η απλή αναλογική. Αυτό είναι μύθος που έντεχνα συντηρεί ο κ. Σκουρλέτης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

«Η Κυβέρνηση να δώσει ξεκάθαρη λύση στο θέμα των συμβασιούχων καθαριότητας στους Δήμους»

Επιπρόσθετα, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου συζητήθηκε και το θέμα των συμβασιούχων καθαριότητας στους Δήμους, οι οποίοι παραμένουν σε ομηρεία.

Ο κ. Πατούλης καταλόγισε προχειρότητα στον χειρισμό του ζητήματος εκ μέρους της κυβέρνησης και τόνισε πως η εμμονή της να μην διαβουλεύεται με την Αυτοδιοίκηση έχει φέρει την κατάσταση σε αδιέξοδο.

Όπως υπογραμμίστηκε κατά τη συνεδρίαση από τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας και Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λ. Κυρίζογλου, με δεδομένο ότι έχει αναγνωριστεί η αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης που σχετίζεται με την ανανέωση των συμβάσεων, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει ξεκάθαρη λύση στο θέμα και να πάψει «να καταστρατηγεί τη διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων».

Κατά την εισήγηση του ο κ. Πατούλης ανέφερε: «Η κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να ρυθμίσει άμεσα σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων αλλά και τη διασφάλιση της νομιμότητας στη διαδικασία ανανέωσης των συμβάσεων τους».

 

«Καλούμε την κυβέρνηση να πληρώσει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους στις Δομές Φτώχειας που παραμένουν 4 μήνες απλήρωτοι»

 

Παράλληλα, ο κ. Πατούλης και σύσσωμο το ΔΣ της ΚΕΔΕ εξέφρασαν ομόφωνα τη στήριξή τους στους περίπου 700 εργαζόμενους των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες και χωρίς συμβάσεις 2 μήνες.

Κατά τη συνεδρίαση παρέστησαν μέλη του Προεδρείου του Συλλόγου Εργαζομένων οι οποίοι αναφέρθηκαν στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και κατήγγειλαν ότι σε σημερινό αίτημα τους για συνάντηση με την αρμόδια υπουργό Θ. Φωτίου, η ίδια αρνήθηκε να τους δει και τους απάντησε μέσω σημειώματος.

Στο σημείωμα ανέφερε ότι θα πληρωθούν εντός του Μαίου, κατηγορώντας παράλληλα τους Δημάρχους ότι ευθύνονται για τη μη σύσταση των προβλεπόμενων Δομών.

Αναφερόμενος στο θέμα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, καταδίκασε τη συμπεριφορά της κας Φωτίου απέναντι στους εργαζόμενους και τόνισε: « Η κα Φωτίου ψεύδεται όταν υποστηρίζει ότι με ευθύνη των Δήμων δεν έχουν συσταθεί οι Δομές, υπό τη νέα τους μορφή. Παρά τα συνεχή αιτήματα που διατυπώσαμε το προηγούμενο διάστημα τόσο τα υπουργεία, όσο στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, στον οποίο απευθυνθήκαμε με επιστολή μας, δεν έχουν αναλάβει καμία σχετική πρωτοβουλία. Η αδικαιολόγητη ολιγωρία της Κυβέρνησης έχει ως συνέπεια να βρίσκονται στον αέρα περίπου 800 εργαζόμενοι και 118.000 ωφελούμενοι από τα προγράμματα. Ζητούμε από την Κυβέρνηση να μας πει πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι και ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει για λειτουργήσουν οι δομές φτώχειας καθώς και τα Κέντρα Κοινότητας».

 

Επιστολή στον αρμόδιο υπουργό για το θέμα της παραχώρησης χρήσης των παραλιών στους Δήμους

Τέλος κατά τη συνεδρίαση τέθηκε και το θέμα της παραχώρησης χρήσης των παραλιών στους Δήμους. Με δεδομένο ότι η τουριστική περίοδος είναι προ των πυλών και δεν υπάρχει χρόνος καθυστέρησης μέχρι την έκδοση της νέας ΚΥΑ, τα μέλη του ΔΣ συμφώνησαν με την πρόταση του Προέδρου να σταλεί σχετική επιστολή στον αρμόδιο υπουργό με την οποία να ζητείται να τεθεί και φέτος σε ισχύ η περυσινή ΚΥΑ.

Στόχος να προλάβουν οι Δήμοι να προχωρήσουν τις απαραίτητες διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση των παραλιών.

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα