Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Η κυβέρνηση στα θέματα του πολεοδομικού σχεδιασμού δρα συγκεντρωτικά, γραφειοκρατικά και υφαρπάζει πόρους των δήμων

photo-ds-8Τα αρμόδια υπουργεία θα λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις για το θέμα, στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ

Την έντονη αντίδραση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και των μελών του Δ.Σ. προκαλεί η πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αφαιρέσει πόρους  και ταυτόχρονα να «φορτώσει» επιπλέον αρμοδιότητες στους δήμους μέσω του σχεδίου νόμου «Για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος».

Όπως  επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, μέσω του νέου νόμου, το αρμόδιο υπουργείο επιχειρεί να μεταφέρει αρμοδιότητες εκτελεστικές και διεκπεραιωτικές στους δήμους, χωρίς όμως να μεταφέρονται και  οι αντίστοιχοι πόροι. Το  υπουργείο δε λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες ορισμένων δήμων,  όπως είναι για παράδειγμα οι νησιωτικοί και τους επιβαρύνει, αγνοώντας τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στις περιοχές τους.

Την ίδια ώρα το υπουργείο συνεχίζει να λειτουργεί συγκεντρωτικά. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι δημιουργεί Γενική Διεύθυνση  προκειμένου να λειτουργήσει το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος. Το αξιοσημείωτο είναι ότι για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της νέας αυτής  διεύθυνσης προβλέπει την αφαίρεση πόρων των δήμων οι οποίοι προοριζόταν για το πράσινο ταμείο.

Ο Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του υπογράμμισε ότι «είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση στα θέματα του πολεοδομικού σχεδιασμού, αντί να συμβάλει στην ομαλή λειτουργία των δομών, να δρα συγκεντρωτικά, γραφειοκρατικά και να υφαρπάζει πόρους των δήμων».

«Η λογική αυτή θα πρέπει να σταματήσει. Οι τοπικές  κοινωνίες είναι αναγκαίο να αποφασίζουν για τον τόπο τους. Για  το λόγο αυτό τα θέματα του πολεοδομικού σχεδιασμού θα μπουν ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ», σημείωσε ο Γ. Πατούλης και συμπλήρωσε ότι «τίθεται σοβαρό ζήτημα περιορισμού της γραφειοκρατίας και αναμόρφωσης των επιπέδων έγκρισης του πολεοδομικού σχεδιασμού».

Να σημειωθεί ότι το Δ.Σ. κατά τη συνεδρίαση του ενέκρινε την πρόταση του Προέδρου της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος Σ. Χιονίδη για εκπόνηση τεχνοκρατικής μελέτης και μελέτης σκοπιμότητας για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων και η λειτουργία θεσμών και δομών από την ΚΕΔΕ για τη στήριξη των δήμων στα θέματα του πολεοδομικού σχεδιασμού.

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα