Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Αναγκαία η θεσμοθέτηση ειδικών μέτρων υποστήριξης των ορεινών δήμων της χώρας Παρουσία του Υπουργού Π. Κουρουμπλή η συνεδρίαση της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ

VAR_0862

Με τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλή πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι προτάσεις της ΚΕΔΕ σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Η συμμετοχή του Υπουργού Π. Κουρουμπλή στη συνεδρίαση της Επιτροπής σηματοδοτεί το ενδιαφέρον του για τους μικρούς και ορεινούς δήμους» σημείωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Όπως επισήμανε στη συνέχεια, οι μικροί και ορεινοί δήμοι χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας και θεσμικών μέτρων που θα συμβάλουν στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία τους. «Για να μπορέσουν να πετύχουν στην αποστολή τους οι μικροί και ορεινοί δήμοι, θα πρέπει να υποστηριχθούν τόσο με ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε τεχνικό και αναπτυξιακό επίπεδο», σημείωσε ο Γ. Πατούλης.

Ο Π. Κουρουμπλής άκουσε τα αιτήματα του Προέδρου της ΚΕΔΕ και των μελών της Επιτροπής και υπογράμμισε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ενταχθούν στο νομοσχέδιο που καταρτίζεται από το ΥΠΕΣΔΑ διατάξεις οι οποίες θα διευκολύνουν το έργο των μικρών και ορεινών δήμων. Επιπλεόν ανέφερε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξουν αντίστοιχες ρυθμίσεις και από τα συναρμόδια υπουργεία.

Μεταξύ άλλων στο πακέτο των αιτημάτων που κατέθεσαν στον Υπουργό είναι:

  • Θεσμική κατοχύρωση του χαρακτηρισμού ενός δήμου ως «ορεινού».
  • Άρση αναστολής προσλήψεων, καθώς η έλλειψη προσωπικού στις ορεινές περιοχές δεν έχει λυθεί μέσω της διαδημοτικής κινητικότητας και των επιτυχόντων παλαιότερων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.
  • Πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης νέας προγραμματικής περιόδου και Ορεινοί Δήμοι (Ανταγωνιστικότητα, καινοτομία, επιχειρηματικότητα κ.λπ.).
  • Πιστοποίηση διαχειριστικής επάρκειας.
  • Καθιέρωση ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης
  • Επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ
  • Υλοποίηση ειδικού προγράμματος ενίσχυσης και επιδότησης των συγκοινωνιών
  • Εξειδίκευση – Διαμόρφωση προτάσεων για τα συγχρηματοδοτούμενα Επιχειρησιακά Προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 (ΕΣΠΑ, Π.Α.Α. κ.λπ.) για τους Ορεινούς Δήμους.
  • Στρατηγικές ανάπτυξης ορεινού χώρου – Θέσπιση κινήτρων αποκέντρωσης.
  • Πρόβλεψη ειδικών δράσεων οργανωτικής και τεχνικής υποστήριξης των ορεινών δήμων.
  • Ανάδειξη των προβλέψεων των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (νέο ΕΣΠΑ 2014–2020, Π.Α.Α. κλπ) για τις ορεινές περιοχές.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από τον Υπουργό Π. Κουρουμπλή και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών και δήμαρχος Παρανεστίου Α. Σωτηριάδου, μέλη της Επιτροπής καθώς και το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και δήμαρχος του ορεινού δήμου Λίμνης Πλαστήρα Δ. Τσιαντής.  

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, Email : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα