Γ. Πατούλης, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε.: Δεν ευθύνεται η Αυτοδιοίκηση για την ανικανότητα της κυβέρνησης

Η Κυβέρνηση αντί να εκχωρεί άκριτα αρμοδιότητες και κονδύλια σε ΜΚΟ ας καταρτίσει επιτέλους ολοκληρωμένο σχέδιο δίνοντας πόρους στην Αυτοδιοίκηση η οποία έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το προσφυγικό ζήτημα 

 Με αφορμή τα όσα ανέφερε ο κ. Μουζάλας κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας, όπου προσπάθησε να μετακυλήσει μέρος της ευθύνης της Κυβέρνησης και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι:

 Πρώτον, υπεύθυνοι  για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα hot spots είναι η Κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κεντρικής Διοίκησης.  Δική τους επιλογή είναι και οι χώροι φιλοξενίας αλλά και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η φιλοξενία αυτή.

Η Κυβέρνηση είναι εκείνη που επέλεξε να εκχωρήσει στις ΜΚΟ κρίσιμες λειτουργίες, όπως η σίτιση και η υγειονομική περίθαλψη των ανθρώπων αυτών.

Τα Κυβερνητικά στελέχη είναι εκείνα που επέλεξαν να αγνοήσουν όλο αυτό το διάστημα τις απόψεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Ποτέ δεν μας παρουσίασαν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του προβλήματος, στη βάση του οποίου θα συνεργαζόμασταν.

 Δεύτερον, η Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού έχει διαχειριστεί όλα αυτά τα χρόνια με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το προσφυγικό. Δώσαμε από την πρώτη στιγμή μόνοι μας τη μάχη για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ιδιαίτερα οι ακριτικοί και νησιωτικοί Δήμοι της χώρας που αποτελούσαν πύλες υποδοχής, χωρίς καμία στήριξη από την Κεντρική Κυβέρνηση.

Μαζί με τους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών, αναδείξαμε το ανθρώπινο πρόσωπο της χώρας μας, την ώρα που αυτοί που σήμερα μας κατηγορούν, διαχειρίζονταν με κομματικά κριτήρια τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους πρόσφυγες.

 

Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν  ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη συμβολή της στη διαχείριση του προσφυγικού.  

 

Αντί να εκχωρούν άκριτα αρμοδιότητες και κονδύλια σε ΜΚΟ ας προχωρήσουν επιτέλους στην κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης του προβλήματος δίνοντας τους απαιτούμενους πόρους στην Αυτοδιοίκηση η οποία έχει αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα το προσφυγικό ζήτημα. 

 

Οι εικόνες με τις χιονισμένες σκηνές στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων δεν αφήνουν περιθώρια για περαιτέρω μισόλογα και καθυστερήσεις.

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα