Γ. Πατούλης , Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε.: Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, χωρίς συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στη διαχείριση του ΕΣΠΑ 2014-2020


«Εθνικός στόχος» για την Ελλάδα η επιτυχής υλοποίηση των προγραμμάτων και των δράσεων που συμπεριλαμβάνονται στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

Οι άξονες παρέμβασης του  Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στις εργασίες της 1ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ 2014 -20

 

 

Τις προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του στις εργασίες της 1ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ.

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αφού αναφέρθηκε στις παθογένειες του υφιστάμενου συστήματος και στα προβλήματα που προκαλούνται στην υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν την αυτοδιοίκηση, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

 

Οι βασικές θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε.

 

Στον κεντρικό κορμό των προτάσεων που η Κ.Ε.Δ.Ε. παρουσίασε περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων :

 

α) η ανάγκη να οριστεί άμεσα Φορέας Υλοποίησης Έργων στην Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού. Ο Φορέας αυτός θα είναι δικαιούχος υλοποίησης «κοινωνικών δράσεων»

β) η άμεση ένταξη του έργου υλοποίησης της κατάρτισης του στελεχιακού δυναμικού των δήμων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα»

γ) η ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των μικρών δήμων για τη συμμετοχή τους στο ΕΣΠΑ.

 

Ο Γ. Πατούλης επισήμανε ότι είναι  επιτακτική η ανάγκη αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ χωρίς «παθογένειες και βερμπαλισμούς» και συμπλήρωσε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού (Δήμοι) στην Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά έναν από τους βασικούς πυλώνες της εφαρμογής αναπτυξιακών προγραμμάτων. Χωρίς τους Δήμους, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα.»

 

Καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι «18 μήνες μετά την έγκρισή του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την Ελλάδα και 11 μήνες μετά την έγκριση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, το πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει . Βρίσκεται ακόμη  σε φάση σχεδιασμού ή οργάνωσης των διαδικασιών υλοποίησης, κι αυτό είναι επιζήμιο για την προσπάθεια της χώρας να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακές δράσεις».

 

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε σήμερα και το οποίο πρέπει να αποτελεί κορυφαία εθνική προσπάθεια, είναι το να δημιουργήσουμε συνεργασίες, να καταθέσουμε δημιουργικές προτάσεις», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «η ΚΕΔΕ συνεργάζεται στενά  με το Υπουργείο Οικονομίας και τον αρμόδιο Υφυπουργό, με στόχο την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που υπάρχουν».

 

Ο Γ. Πατούλης χαρακτήρισε ως «εθνικό στόχο για τη χώρα» την επιτυχή υλοποίηση των προγραμμάτων και των δράσεων που συμπεριλαμβάνονται στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

FullSizeRenderFullSizeRender espa 161115FullSizeRender espa 16112015

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα