Γ. Πατούλης: Η ΚΕΔΕ στην «πρώτη» γραμμή για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των ακριτικών περιοχών. Ομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ και Προέδρου του Ι.Σ.Α Γιώργου Πατούλη σε εκδήλωση Ενημέρωσης Πολιτών για την Πρόληψη Ιατρικών Παθήσεων, στην Κόνιτσα

Την καθοριστική σημασία του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ενημέρωση και την προαγωγή της υγείας των πολιτών υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γιώργος Πατούλης στην ομιλία του χθες, Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, στην εκδήλωση με θέμα την πρόληψη ιατρικών παθήσεων, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Κόνιτσας.

Ο κ. Πατούλης τόνισε πως οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως τα δημοτικά και διαδημοτικά προγράμματα προαγωγής υγείας, τα προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης ασθενειών, αλλά και οι σχετικές ενημερωτικές εκδηλώσεις, στόχο έχουν να διατηρούν υγιή τον κάθε πολίτη μας.

 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου ευχαρίστησε δημοσίως τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο. Πατούλη για την αποστολή τροφίμων, ρούχων και παιχνιδιών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, τα οποία κάλυψαν ανάγκες 100 οικογενειών στο Δήμο Κόνιτσας.

 

Επικεντρώνοντας την ομιλία του στο σοβαρό θέμα της οστεοπόρωσης, ο κ. Πατούλης επικαλέστηκε μία πολύ σημαντική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, σύμφωνα με την οποία, το 75% των γυναικών που έχουν οστεοπόρωση στον κόσμο, δεν γνωρίζουν ότι η Βιταμίνη D, αποτελεί βασικότατη βιταμίνη για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Το γεγονός αυτό μας βαρύνει με μία ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για να ευαισθητοποιήσουμε, να ενημερώσουμε και να παρακινήσουμε σε προληπτικό έλεγχο, τις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού μας”.

Μάλιστα σημείωσε πως μία στις 3 γυναίκες και ένας στους 5 άντρες άνω των 50, παθαίνουν οστεοπλαστικά κατάγματα και ανέφερε πως σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, προβλέπεται ότι ως το 2050 τα οστεοπλαστικά κατάγματα θα τετραπλασιαστούν..

 

Ο κ. Πατούλης επισήμανε πως «μέσα από προγράμματα διαδημοτικά, όπως τα προγράμματα που υλοποιούμε στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας, σε 183 δήμους, και σε συνεννόηση με όλους τους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο κάθε πολίτης μπορεί να μάθει τον καταγματικό Κίνδυνο που διατρέχει για την επόμενη δεκαετία» και συνέχισε λέγοντας «εμείς, μέσα από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο που είναι πιστοποιημένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην Ελλάδα, που λειτουργεί με 183 καλλικρατικούς δήμους και στο οποίο έχω την τιμή να προεδρεύω, υλοποιούμε εδώ και 9 περίπου χρόνια αυτό το πρόγραμμα πρόληψης της οστεοπόρωσης και εντοπισμού του καταγματικού κινδύνου, ένα πανελλαδικό πρόγραμμα από το οποίο έχουν ωφεληθεί χιλιάδες γυναίκες και έχουν προληφθεί εκατοντάδες κατάγματα».

 

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι Δήμοι για τον πολίτη ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Από αρχές του 2014, πήρε σάρκα και οστά ένα μακροχρόνιο όραμα μας το οποίο ήταν δική μας πρόταση στην ελληνική πολιτεία: Τα Κέντρα Πρόληψης της Υγείας (ΚΕΠ Υγείας).

Υποβάλλαμε την πρότασή μας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007- 2013» το 2011 και ξεκίνησε πιλοτικά η υλοποίησή του σε 14 δήμους της Ελλάδας, με κεντρική έδρα το Δήμο Αμαρουσίου, μέσα από τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε πρώτη φάση, οι δήμοι μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ θα τρέξουν πιλοτικά το πρόγραμμα για 2 χρόνια με δύο κεντρικούς άξονες λειτουργίας:

1) την ενημέρωση των πολιτών για τη προληπτική ιατρική

2) την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα υγείας:

 

Μέχρι στιγμής λειτουργούν 20 ΚΕΠ Υγείας σε όλη την Ελλάδα. Τα 14 με τη χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ και τα 6 με απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.

Στο ΚΕΠ Υγείας, ο πολίτης θα μπορεί να ενημερώνεται πάνω σε θέματα υγείας και αποφυγής της νόσου, ενώ παράλληλα θα πληροφορείται και τις δυνατότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας της περιοχής του.

Όμως ο κεντρικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι ο Προσυμπτωματικός Έλεγχος:

Τα κύρια νοσήματα, για τα οποία θα αναλάβουν τα ΚΕΠ υγείας τον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι:

Ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και το μελάνωμα, ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών, καθώς και ο κίνδυνος ρήξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής.

Αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο μέσο και προβαίνουμε σε κάθε δυνατή ενέργεια, προκειμένου να στηρίξουμε την ΠΡΟΛΗΨΗ στους δήμους μέλη μας”.

Eπιπρόσθετα ο κ. Πατούλης τόνισε «Στα πλαίσια του πανελλαδικού προγράμματος πρόληψης της οστεοπόρωσης έχουμε ελέγξει συνολικά στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο υγείας 80.000 γυναίκες τις οποίες παρακολουθούμε σε ετήσια βάση.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε χαρακτηριστικά «Σε κάθε βήμα της πρόληψης ή της θεραπείας, σε κάθε ηλικία, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σκελετός μας είναι ο θησαυρός μας. Το έδειξε και η ιστορία».

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγιναν και ασκήσεις καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης.

 

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την ΚΕΔΕ, τον Δήμο Κόνιτσας, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, τον Ιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.,και συντονίστηκε από τον κ. Γιώργο Πατούλη, μίλησαν επίσης οι κύριοι:. Στ. Φούσας, Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας,. Η. Παπάς, Ουρολόγος,.Γ. Παπανικολάου, Οδοντίατρος ,.Σ. Σταύρου Οικονομολόγος.

Επίσης παρέστησαν οι «Γιατροί της Αγάπης» με επικεφαλής τον κ. Παναγιώτη Βραχνό, Διευθυντή της Β Χειρουργικής του ΚΑΤ.

Ο κ. Πατούλης, με αφορμή την επισκεψη του στην Κόνιτσα επισκέφθηκε την πατρική οικία του Αγίου Παισιου συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Κόνιτσας κ. Ανδρέα Παπασπύρου

konitsa 1 

konitsa2 

konitsa3 

konitsa4 

konitsa5 

konitsa6 

 

 

 

 

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα