Επίτιμοι Δημότες Πύργου η Α.Θ.Π. Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθλομαίος και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Με κάθε επισημότητα, λαμπρότητα και σεβασμό, πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή από κοινού ανακήρυξης Επίτιμων Δημοτών Πύργου της Α.Θ.Π Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το απόγευμα του Σαββάτου 2 Σεπτεμβρίου 2023 στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.
Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος παρέδωσε το κλειδί της πόλης και την τιμητική πλακέτα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Παπαδημητρίου, αρχικά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τις προσφωνήσεις της εκδήλωσης, έκανε ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Γιάννης Αργυρόπουλος.
Στο λόγο του ο κ. Αντωνακόπουλος, απευθυνόμενος στην ΠτΔ τόνισε μεταξύ άλλων: «Η επίσκεψη σας αυτή στην ιστορική πόλη του Πύργου μαζί με τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο αποτελεί ύψιστη τιμή για εμάς. Θα μείνει με ανεξίτηλα γράμματα γραμμένη στη μνήμη μας. Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο κορυφαίο γεγονός συμβαίνει στην πόλη μας. Δυο κορυφαίοι παράγοντες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας να είναι κοντά μας.
Πιστεύω ακράδαντα ότι η κ. Σακελλαροπούλου τιμά και δίνει κύρος στο θεσμό της ΠτΔ, Είναι η γυναίκα που «έσπασε» το άβατο κάποιων χώρων με την αξία και τη γνώση της, όχι μόνο για την επιστήμη της αλλά και την κοινωνία, συμμετέχοντας σε όλη της τη διαδρομή παντού, σε όλες τις εκφράσεις της Ελληνικής πολιτείας.
Η νηφάλια, φωνή της αγάπης και της κοινωνικής αλληλεγγύης σας υψώνεται θαρραλέα για όλα τα σημαντικά κοινωνικά θέματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας και με τον μοναδικό εμψυχωτικό σας τρόπο δίνετε μια άλλη οπτική στην εξεύρεση λύσεων. Η πρώτη ατζέντα των θεμάτων σας, αφορά τα δικαιώματα του πολίτη, την ισοτιμία, ισότητα των δύο φύλων, τις προσωπικές ελευθερίες, την διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου…
Η ΠτΔ παρεμβαίνει καθημερινά στα καίρια ζητήματα με ένα ύφος που αγγίζει τους πάντες. Η προσφορά της επεκτείνεται και στον Παγκόσμιο Ελληνισμό. Πιστεύουμε ότι η θητεία σας συνδέεται άρρηκτα με καρποφόρες ενέργειες για την ευόδωση των προσδοκιών και των οραμάτων, και την υλοποίηση των στόχων των «εκτός των τειχών» Ελλήνων. Σας συγχαίρω θερμά και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκτέλεση των καθηκόντων σας προς όφελος της Δημοκρατίας και της ανάπτυξης της χώρας μας».
Η αντιφώνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, προς τον Δήμαρχο Πύργου
Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την αντιφώνησή της προς τον Δήμαρχο Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, αναφερόμενη στην αντιστασιακή δράση του καθηγητή της Δημόσιας Οικονομίας και ξεχωριστής, όπως είπε, προσωπικότητας του Πύργου Σάκη Καράγιωργα, «η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη, αλλά αποτελεί μία συνεχή διεκδίκηση, και όλοι οφείλουμε τιμή σε όσους, σε δύσκολους καιρούς, αγωνίστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της».
Μιλώντας για τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, υπογράμμισε ότι «είναι μεγάλη η τιμή που μου κάνετε σήμερα, να με ανακηρύξετε από κοινού επίτιμη δημότη του δήμου σας με έναν θρησκευτικό ηγέτη διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας, όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, ο οποίος αντιλαμβάνεται το φυσικό περιβάλλον ως το “κοινό μας σπίτι”, μέρος της συνολικής κτίσης του Θεού».
«Κύριε δήμαρχε,
Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι μαζί σας, στην πρωτεύουσα ενός νομού που λαμπρύνθηκε, μέσα στους αιώνες, από το κάλλος, την ευγενή άμιλλα, την πνευματικότητα της Ολυμπίας, του “καλλίστου τόπου”, σύμφωνα με τον Πίνδαρο. Στον ίδιο χώρο όπου υπήρχε η αρχαία πόλη των Λετρίνων, ανάμεσα στα θαλερά άλση μιας ευλογημένης γης. Εδώ, που ένας μικρός οικισμός, οργανωμένος γύρω από τον πύργο τον οποίο έχτισε στις αρχές του 16ου αιώνα ο μπέης Γεώργιος Τσερνωτάς, έφτασε να γίνει, χάρη στην εργατικότητα και την προοδευτική νοοτροπία των κατοίκων του, σταυροδρόμι εμπορίου και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Να συγκεντρώσει, ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα, τράπεζες, ξένους εμπορικούς οίκους και προξενεία των ευρωπαϊκών χωρών που εμπορεύονταν την ανεκτίμητη τότε σταφίδα, και να μεταμορφωθεί σε σύγχρονη πόλη, αναπτύσσοντας στενές σχέσεις και δεσμούς με τη Δύση.
Στην εποχή που ο Πύργος ζούσε τη δική του Μπελ Επόκ οφείλουμε τις νεοκλασικές κατοικίες και τα μεγαλοπρεπή κτίρια, όπως η Δημοτική Αγορά – νυν Αρχαιολογικό Μουσείο – και το θέατρο «Απόλλων», σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ, που κοσμούν την πόλη. Από τότε χρονολογείται η πνευματική ανθοφορία της. Φιλαρμονική Εταιρεία, Ωδείο, Λέσχη των Ηλείων, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, κινηματογράφοι δημιουργούν έναν ιστό καλλιτεχνικής και μορφωτικής δραστηριότητας. Και η γειτνίαση με τον ιερό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας, ιδιαίτερα μετά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, φέρνει εδώ αρχαιολόγους, ιστορικούς, περιηγητές από κάθε γωνιά της γης.
Με την αυγή του 20ου αιώνα, φωτισμένες προσωπικότητες καλλιέργησαν στον τόπο σας τα γράμματα και τις τέχνες δίνοντας νέα πνοή στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή. Κάποιοι ξεπερνώντας με το έργο τους τα στενά όρια της γενέτειράς τους, όπως οι συγγραφείς Διονύσιος Κόκκινος, Τάκης Δόξας, Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος, Παύλος Μάτεσις, Θεόδωρος Ξύδης, και οι ποιητές Τάκης Σινόπουλος και Γιώργης Παυλόπουλος, που συνόδευσαν τον Γιώργο και την Μαρώ Σεφέρη στις διαδοχικές περιηγήσεις τους στην Ηλεία, τη δεκαετία του ‘60. Θέλω όμως από το βήμα αυτό να μνημονεύσω μια ξεχωριστή προσωπικότητα του Πύργου, που λάμπρυνε με την αντιστασιακή του δράση την ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι μόνο.
Το όνομά του, τιμής ένεκεν, φέρει η κεντρική πλατεία της πόλης. Μιλώ για τον Σάκη Καράγιωργα, καθηγητή της Δημόσιας Οικονομίας, που ύψωσε το ανάστημά του στη δικτατορία των συνταγματαρχών, για να συλληφθεί και να βασανιστεί απάνθρωπα, όντας βαριά τραυματισμένος. Το παράδειγμά του θα μας θυμίζει πάντα ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη, αλλά αποτελεί μία συνεχή διεκδίκηση, και ότι όλοι οφείλουμε τιμή σε όσους, σε δύσκολους καιρούς, αγωνίστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της.
Κύριε Δήμαρχε,
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τα έργα εξωραϊσμού, ανάπλασης και οδοποιίας που έχετε αναλάβει, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Η οικολογική μέριμνα, που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων μας. Έχουμε χρέος να υιοθετήσουμε συγκεκριμένες πολιτικές, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη και να εμπνεύσουμε την περιβαλλοντική ηθική της ευθύνης. Όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον των παιδιών μας και των γενεών που έρχονται. Και είναι μεγάλη η τιμή που μου κάνετε σήμερα, να με ανακηρύξετε από κοινού επίτιμη δημότη του Δήμου σας με έναν θρησκευτικό ηγέτη διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας, όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο οποίος αντιλαμβάνεται το φυσικό περιβάλλον ως το ‘κοινό μας σπίτι’, μέρος της συνολικής κτίσης του Θεού, και έχει κατορθώσει, με τις δράσεις του επί σειρά ετών, να αναδείξει την ανάγκη για προστασία του όσο λίγοι παγκοσμίως.
Χαίρομαι ακόμη που προωθείται η ενίσχυση του μεγάλου πολιτιστικού κεφαλαίου της πόλης, ιδιαίτερα, που, μετά και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, το οποίο συγκεντρώνει δημιουργούς της έβδομης τέχνης και σινεφίλ από όλο τον κόσμο, θεσμοθετήθηκε πρόσφατα και το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς, στον κόλπο του Αγίου Ανδρέα. Θα έχει ο Δήμος σας και σε αυτή την προσπάθεια την αμέριστη στήριξή μου».
Οικουμενικός Πατριάρχης: Αγαπούμε τον τόπον τον οποίον μας χάρισε ο Θεός και οι θυσίες των προγόνων μας
Ακολούθως ο κ. Αντωνακόπουλος, μετά την ανάγνωση της απόφασης του Δ.Σ., ανακήρυξης Επίτιμου Δημότη της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, τόνισε στην ομιλία του: «Παναγιώτατε και Πολυσέβαστε Πατέρα των Ορθοδόξων απανταχού της γης, θυμούμε ότι πριν 20 περίπου χρόνια είχατε περάσει πάλι από την πόλη μας. Σήμερα έχουμε την τύχη να σας έχουμε μαζί μας σε μια κορυφαία στιγμή για τον Πύργο και όλο τον Ελληνισμό. Είστε το άσβεστο φως της Ορθοδοξίας, ο φάρος που δείχνει το σωστό σημείο αναφοράς διαχρονικά του Ελληνισμού. Σας καλωσορίζουμε στην ιστορική πόλη του Πύργου….Οι σκέψεις που έρχονται σε τέτοιες ώρες είναι ότι, ο Ελληνισμός διαχρονικά έχει να δείξει στην ανθρωπότητα μεγάλες αξίες που ακόμη κυριαρχούν. Είναι οι αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων, της Δημοκρατίας και της Ορθοδοξίας η οποία διαδόθηκε δια μέσου της ελληνικής γλώσσας αλλά και επειδή τα κείμενα της Ορθοδοξίας είναι συγκλονιστικά και πάντα επίκαιρα. Ένα κανονιστικό πλαίσιο ηθικών αρχών που κανείς δεν μπορεί να πείσει ότι πρέπει να το παραβιάσει. Όλα αυτά Σας οδηγούν με πρωταγωνιστικό τρόπο, σε ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος και της Ειρήνης…»
Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τόνισε:
«Αγαπούμε τον τόπον τον οποίον μας χάρισε ο Θεός και οι θυσίες των προγόνων μας και οφείλουμε να κάνουμε φιλοτίμως ότι είναι αναγκαίο για την ευπρέπεια, την ευστάθεια, την ασφάλεια, την πρόοδο, την πολιτιστική αύξηση, την τιμή, την αίγλη και το κλέος της πατρίδος μας. Ο εντιμότατος κύριος δήμαρχος και οι λοιποί δημοτικοί άρχοντες της Ηλειακής πρωτεύουσας επιθυμούντες να καταλέξουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη μεταξύ των δημοτών της πόλεως των, αποφάσισαν να τον αναγορεύσουν σε επίτιμο δημότη Πύργου».
«Και πώς δυνάμεθα», συνέχισε, «να παρείδωμεν αυτήν την τιμήν, αφού μας τιμά ο Πύργος με το ευκλεές ιστορικό παρελθόν των Λετρίνων, ο Πύργος ο επτάλοφος, όπως επτάλοφος είναι και η Βασιλεύουσα».
«Πώς δυνάμεθα λοιπόν», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «να μην ανταποκριθούμε στην ευγενή απόφασή σας, η οποία είμεθα βέβαιοι ότι είναι απόφαση καρδιάς, όχι μόνο διότι ο αγαπητός κύριος δήμαρχος είναι καρδιολόγος, αλλά διότι αυτό βλέπουμε ανάγλυφο στο βλέμμα όλων των έντιμων μελών του δημοτικού συμβουλίου».
Καταλήγοντας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε: «Σας ευχαριστούμε εγκαρδίως κύριε δήμαρχε, κύριε πρόεδρε, κύριοι αντιπρόεδροι και λοιπά έντιμα και αγαπητά μέλη του δημοτικού συμβουλίου και καταστρέφουμε πάντας υμάς και πάντας τους δημότας και λοιπούς κατοίκους του Πύργου με ολόθερμη την πατριαρχική ευχή και ευλογία, είθε ο Θεός να διαφυλάττει όλους σας και την πόλη και όλη την Ηλεία».
spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα