Επιστολές Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη σε Π. Σκουρλέτη και Σ. Φάμελο για το Σχέδιο Νόμου που αφορά στη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.)

Γ. Πατούλης: Εμπαιγμός των φορέων η επαναφορά της παλαιάς πρότασης – Ανεφάρμοστο το σχέδιο, αναγκαίο να υπάρξει συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων και των συναρμόδιων Υπουργών για να βρεθεί λύση με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Ως «εμπαιγμό» χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης το γεγονός ότι δίδεται προς συζήτηση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Φο.Δ.Σ.Α, που είναι πανομοιότυπο με το σχέδιο επί του οποίου το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. είχε τοποθετηθεί αρνητικά, και μάλιστα με ομόφωνη απόφασή του, μόλις προ τριών μηνών.

Ο Γ. Πατούλης με επιστολές του προς τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και τον  Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλο, υπογραμμίζει ότι θεωρεί «άσκοπη την οποιαδήποτε συζήτηση επί του συγκεκριμένου σχεδίου που κατ’ επανάληψη επαναφέρει προς συζήτηση το Υπουργείο, επί ένα και πλέον έτος, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψη του την ομόφωνη διαφωνία του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Κ.Ε.Δ.Ε., του Δικτύου Φο.Δ.Σ.Α. αλλά και τη βούληση των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτή εκφράζεται μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού».

Στη συνέχεια σημειώνει χαρακτηριστικά πως «η επαναφορά της ίδιας πρότασης αποτελεί εμπαιγμό των φορέων, στον οποίο θεωρούμε ότι δεν πρέπει να συμβάλουν, καθώς είναι δεδομένο ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου είναι ανεφάρμοστο, και θα δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων, αντί να λύσει τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα».

Ο Γ. Πατούλης διατυπώνει την απορία του για ποίο λόγο ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων επιμένει «να επαναφέρει την ίδια πρόταση, περιφρονώντας την Κ.Ε.Δ.Ε., καθώς γνωρίζει ότι εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος η Κ.Ε.Δ.Ε. θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, στη βάση των συμπερασμάτων που προκύπτουν από τη μελέτη που συντάσσει, και τον εξαντλητικό διάλογο που ήδη διεξάγεται με τους εμπλεκόμενους φορείς».

«Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Φο.Δ.Σ.Α. στην παρούσα χρονική στιγμή, εγκυμονεί ουσιαστικούς κινδύνους για την υλοποίηση των έργων που ήδη έχουν σχεδιασθεί και υποβληθεί κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δις ευρώ, θέτοντας επίσης σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από το Ε.Σ.Δ.Α», τονίζει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Τέλος ο Γ. Πατούλης αφού υπογραμμίζει ότι «η χώρα δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις και άλλα πρόστιμα», ζητεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς να μεριμνήσουν «για την υλοποίηση συνάντησης των εμπλεκόμενων φορέων, το συντομότερο δυνατό, ώστε οι όποιες αποφάσεις  ληφθούν να έχουν με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση».

Επισυνάπτονται οι σχετικές επιστολές.

Υπουργός Εσωτερικών

Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα