Επίσκεψη του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στο Δήμο Αντιπάρου Γ.Πατούλης: «Η κεντρική εξουσία οφείλει να στηρίξει έμπρακτα τη νησιωτικότητα. Χωρίς μεταρρυθμίσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα στους Δήμους να αποφασίζουν για τον τόπο τους, ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει»

pat 1 antiparos

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί σε Δήμους της χώρας προκειμένου να ενημερωθεί για τα ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές, επισκέφθηκε την Αντίπαρο και συναντήθηκε με το Δήμαρχο του νησιού Αναστάσιο Φαρούπο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι σοβαρές αρρυθμίες που παρουσιάζονται στη λειτουργία του Δήμου εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, ζητήματα πολεοδομικού σχεδιασμού αλλά και τα διαχρονικά γραφειοκρατικά εμπόδια που επιβραδύνουν την αναπτυξιακή δυναμική του νησιού.

Ο κ. Πατούλης ενημερώθηκε από τον κ. Φαρούπο πως κατόπιν της εφαρμογής του μέτρου της κινητικότητας των δημοτικών υπαλλήλων, ο Δήμος Αντιπάρου λειτουργεί μόνο με έξι μόνιμους υπαλλήλους, γεγονός που δυσκολεύει τη λειτουργία του Δήμου ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο που στο νησί των 1.200 μόνιμων κατοίκων,  βρίσκονται κατά μέσο όρο 16.000 επισκέπτες.

Ειδικότερα τα προβλήματα επικεντρώνονται στην έλλειψη πολιτικού μηχανικού με συνέπεια, ενώ ο Δήμος διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους,  να μην υπάρχει η δυνατότητα υπογραφής των σχετικών μελετών για την πραγματοποίηση αναπτυξιακών έργων.

Παράλληλα σοβαρά είναι και τα προβλήματα λειτουργίας  στο περιφερειακό ιατρείο του νησιού καθώς οι δύο γενικοί ιατροί που το στελεχώνουν, αντί να εφημερεύουν στην Αντίπαρο,  κάνουν τις εφημερίες τους στην Πάρο όπου υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«  Με τον κ. Φαρούπο είχαμε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αντιπάρου.

Δυστυχώς και σε αυτή μας την επίσκεψη διαπιστώσαμε πως χωρίς τον υπεράνθρωπο αγώνα που καταβάλλει τόσο ο Δήμαρχος Αντιπάρου όσο και το προσωπικό του Δήμου, τα προβλήματα στο νησί θα ήταν πολλαπλάσια. Και σε αυτή την περίπτωση η αυτοδιοικητική αρχή είναι διοικητικά «ακρωτηριασμένη» και δεν έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις για το καλό του τόπου της.

Οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο Δήμο σε συνδυασμό με τη διαχρονική γραφειοκρατία που μαστίζει την αυτοδιοίκηση δυσκολεύουν σε σημαντικό βαθμό την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου.

Παράλληλα η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ που ίσχυε για ορισμένα νησιά αποτελεί τροχοπέδη για τον τουρισμό, που είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Η κεντρική εξουσία οφείλει να βάλει σε προτεραιότητα την έμπρακτη στήριξη της νησιωτικότητας. Οι κάτοικοι των νησιών δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας.  Είναι ανάγκη να υπάρξει εξισορρόπηση των ανισοτήτων και αντιστάθμιση όλων των δυσκολιών της διαβίωσης σε αυτές τις περιοχές μέσω της υιοθέτησης ειδικών θεσμικών και αναπτυξιακών προβλέψεων.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα στους Δήμους να αποφασίζουν για τον τόπο τους, ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει».

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα