Επίσκεψη στην ΚΕΔΕ του εντεταλμένου της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνέλευση

Δ. Παπαστεργίου: Είναι ώρα για συνέχιση και ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ελληνικής και γερμανικής Αυτοδιοίκησης σε νέα πεδία

 Τον Νοέμβριο στην Αθήνα η ετήσια συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που θα περιλαμβάνει θέματα ενέργειας,  κοινωνικής κατοικίας, βιώσιμης κινητικότητας, βιώσιμης ανάπτυξης, έξυπνων πόλεων, κλιματικής αλλαγής και Διακυβέρνησης

Την ΚΕΔΕ επισκέφθηκε ο εντεταλμένος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας για την Ελληνογερμανική Συνέλευση και κοινοβουλευτικός υφυπουργός του υπουργείου Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης Ζέρεν Μπάρτολ στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του, συνοδευόμενος από κλιμάκιο συνεργατών του.

Τον Ζέρεν Μπάρτολ υποδέχτηκε – διαδικτυακά – ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου καθώς και οι Ηλίας Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γιάννης Καραγιάννης γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ, Χριστόδουλος Μαμσάκος, συντονιστής της ΚΕΔΕ στην Ελληνογερμανική Συνέλευση και δήμαρχος Δράμας και Μιχάλης Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η ισχυρή θέληση και των δύο μερών για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ενώσεων Δήμων των δύο χωρών και την προώθηση θεματικών συνεργασιών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, αφού καλωσόρισε τον κ. Μπάρτολ, τόνισε πως τώρα που η πανδημία φαίνεται να έχει υποχωρήσει, είναι η ώρα να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η συνεργασία ελληνικής και γερμανικής Αυτοδιοίκησης και σε νέα πεδία υπό το πρίσμα των νέων προκλήσεων του σήμερα.

«Όλο αυτό το διάστημα, ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, η Ευρώπη άλλαξε ραγδαία και πολλές φορές βίαια. Το θέμα της πανδημίας, η ενεργειακή κρίση, τώρα το θέμα της κοινής αντιμετώπισης των σεισμών σε Τουρκία και Συρία, δείχνει ότι πρέπει να πάμε σε μια ακόμη πιο ενωμένη και με κοινή στόχευση Ευρώπη. Μια Ευρώπη που θα γυρίσει πάλι στον αρχικό της προορισμό, σε ένα κοινό όραμα για κάθε ευρωπαίο πολίτη, που θα είναι επικεντρωμένο στον άνθρωπο, τον ανθρωπισμό, τον πολιτισμό και σε αξίες που πολύ φοβάμαι, πως με όσα συμβαίνουν τελευταία, αρχίζουμε να χάνουμε».

Σε ότι αφορά στη συνεργασία ελληνικής και γερμανικής Αυτοδιοίκησης ο κ. Παπαστεργίου τόνισε πως πλέον πρέπει να δούμε νέα πεδία, όπως αυτά της ενέργειας, της κοινωνικής κατοικίας, της βιώσιμης κινητικότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης, των έξυπνων πόλεων, της Διακυβέρνησης, της κλιματικής αλλαγής.

Ο Ζέρεν Μπάρτολ υπογράμμισε πως επιδίωξή του είναι να δώσει νέα ώθηση στη συνεργασία Ελλάδας και Γερμανίας στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σημείωσε ότι το χαρτοφυλάκιο του νεοσύστατου υπουργείου Αστικής Ανάπτυξης και Στέγασης, στο οποίο υπηρετεί, έχει άμεση συνάφεια με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Γερμανία και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση των αυτοδιοικητικών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, και συμπλήρωσε πως όλα αυτά τα θέματα που έθεσε ως τομείς συνεργασίας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είναι ένα πολύ ωραίο «μπουκέτο» θεμάτων, που θα μπορέσουμε να δούμε από κοινού».

Ο κ. Μπάρτολ δήλωσε βαθιά εντυπωσιασμένος από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Ελλάδα τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία «γιατί δείχνει τί σημαίνει η Ευρώπη, τί μπορεί να κάνει και πώς μπορεί να αντιδράσει μέσα και πέρα από τα σύνορά της.

Ο Ηλίας Αποστολόπουλος υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί  η συνεργασία και δήλωσε πως το ΙΤΑ είναι έτοιμο να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανεκκίνηση της συνεργασίας μεταξύ των δήμων Ελλάδας και Γερμανίας, μια σχέση από την οποία ωφελούνται και οι δύο πλευρές.

Ο Χριστόδουλος Μαμσάκος ανέφερε πως αυτή η ελληνογερμανική σχέση μπορεί να δώσει πάρα πολλές υπεραξίες, να στηριχτούν οι δήμοι και να δημιουργηθούν πολλές καλές πρακτικές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε η διεξαγωγή της ετήσιας συνδιάσκεψης, η οποία έχει αναβληθεί τρία συνεχόμενα έτη λόγω της πανδημίας και των εκλογών στη Γερμανία, να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον προσεχή Νοέμβριο, μετά το πέρας των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα, έτσι ώστε να συμμετέχουν και νεοεκλεγέντες/ νεοεκλεγείσες αιρετοί.

Τον κο Ζέρεν Μπάρτολ συνόδευσαν κατά την επίσκεψή του στην ΚΕΔΕ οι Λούκας Ρόζενταλ, διευθυντής Γραφείου του υφυπουργού, Τίλμαν Μπούχολτς, διευθυντής τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κωνσταντίνος Γεράκης, συνεργάτης Υφυπουργού για την Ελληνογερμανική Συνέλευση και η Μαρία Μαντζαφλάρη, διευθύντρια Ελληνογερμανικής Συνέλευσης – Γραφείο Αθηνών.

Πηγή

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα