Επεκτείνεται η δημιουργία ΚΕΠ Υγείας σε όλη την Ελλάδα – Αυτό τονίστηκε από τον Πρόεδρο του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ –ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη στη συνεδρίαση του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη

EDDYPPY_050216Στην πρώτη περιφερειακή συνάντηση εργασίας που φιλοξενήθηκε από το Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ  και της ΚΕΔΕ κ.  Γ. Πατούλης, Δημάρχος Αμαρουσίου.

Η 1η Περιφερειακή Συνάντηση Εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Πυλαίας-Χορτιάτη στο Πανόραμα από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων  σε συνεργασία με το Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Σκοπός των Περιφερειακών Συναντήσεων Εργασίας είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας που αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος Υγιείς Πόλεις και η ενημέρωση για σχετικές αποφάσεις είτε πολιτικές είτε εκτελεστικές που λαμβάνονται σε επίπεδο Π.Ο.Υ και αφορούν τα Εθνικά Δίκτυα και τις πόλεις- μέλη τους, καθώς και η παρουσίαση καλών πρακτικών των δήμων-μελών του Δικτύου.

Ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης στο χαιρετισμό του δήλωσε: « Το Ελληνικό Διαδημοτικό δίκτυο Υγιών Πόλεων αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της αποτελεσματικότητας και της πρακτικής σκέψης των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης. Είναι μια πρωτοπορία χάρη στην οραματική πρωτοβουλία του Δημάρχου Γιώργου Πατούλη. Υπαγορεύεται από την ανάγκη να λύσουμε τα ουσιαστικά θέματα της υγείας, όχι στο επίπεδο της αντιμετώπισης αλλά σε αυτό της πρόληψης. Ο δήμος μας ήταν πρωτοπόρος και συμμέτοχος από τη πρώτη στιγμή σε αυτό το εγχείρημα. Απόκτησε το πρώτο και μοναδικό εκτός Αττικής  ΚΕΠ Υγείας και αποτελεί την έδρα του Δικτύου στην Βόρεια Ελλάδα. Η πρώτη συνάντηση εργασίας του Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων  που φιλοξενείται στο δήμο μας αποτελεί λοιπόν τιμή αλλά και επιβεβαίωση μιας πορείας, που συνεχίζεται δυναμικά με νέες πολιτικές υγείας, με φιλόδοξους στόχους και απόλυτα συγχρονισμένη στον σφυγμό της κοινωνίας και των καθημερινών προβλημάτων υγείας των πολιτών».

IMG_5156

Ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Παρακολουθούμε ανελλιπώς όλες τις εξελίξεις και τις σύγχρονες μεθόδους και οδηγίες του Π.Ο.Υ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία για την προαγωγή της υγείας των δημοτών και τη δημιουργία καλύτερων πόλεων για τους πολίτες μας. Στόχος μας είναι να μην φθάνουν οι πολίτες στη θεραπεία μιας νόσου αλλά να την προλαμβάνουν . Σε αυτήν την κατεύθυνση γίνονται  λήψεις αποφάσεων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πήρε την πρωτοβουλία με τη δημιουργία των ΚΕΠ Υγείας, τα αποτελέσματα των οποίων είναι ήδη υπαρκτά. Θα διεκδικήσουμε επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον οι εθνικοί πόροι ή δεν υπάρχουν ή δεν γνωρίζουν πώς να τους διαχειριστούν. Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο αναλαμβάνει κάθε δυνατή δράση για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων προγραμμάτων».

Οι εργασίες της Συνάντησης χωρίστηκαν σε τρεις ενότητες.  Στην 1η ενότητα το λόγο πήρε η κα Παπαθανασοπούλου, Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ., Συντονίστρια Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Π.Ο.Υ. στο Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, η οποία αναφέρθηκε σε θέματα που άπτονται της πολιτικής και της λειτουργίας των Υγιών Πόλεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τη διάρκεια της 6ης Φάσης του Ευρωπαϊκού Πρόγραμματος του Π.Ο.Υ. Η κα Παπαθανασοπούλου, στην τοποθέτησή της,  αναφέρθηκε και στην πολιτική για την Τρίτη Ηλικία και την ενεργό δράση.

Στη 2η ενότητα,  ο Γενικός Διευθυντής του Δικτύου κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος αναφέρθηκε στη λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας, τονίζοντας  ότι σκοπός τους  είναι ο δήμος να συμβάλει στον έλεγχο της υγείας φαινομενικά υγιών πολιτών σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα του Π.Ο.Υ. για 7 θανάσιμα νοσήματα (καρκίνου προστάτη, μαστού, τραχήλου μήτρας, παχέος εντέρου, μελανώματος, ανευρύσματος κοιλιακής αορτής και καρδιαγγειακών νοσημάτων). Έτσι πραγματοποιείται έλεγχος των εξετάσεων σε ηλικιακές ομάδες στόχους με διαπίστωση του κινδύνου και παραπομπή στους θεράποντες ιατρούς. Ο κ. Παπασπυρόπουλος ενημέρωσε ότι πέραν των 14 Δήμων που είχαν αρχικά ενταχθεί στο θεσμό των ΚΕΠ Υγείας μέσω ΕΣΠΑ, έχουν προστεθεί ακόμη 28 νέοι Δήμοι.

Ακολούθησε ο κ. Λυκούδης, υπεύθυνος για τη λειτουργία της Πύλης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για την Υγεία, ο οποίος έκανε αναλυτική παρουσίαση.

Επίσης, στην ίδια ενότητα, παρουσιάστηκαν εκτενώς τα τρέχοντα Προγράμματα του Δικτύου. Αναλυτικές παρουσιάσεις έγιναν από την κα Φοινίτση, Διοικητική Διευθύντρια Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, την κα Δημητράκη και την κα Αϊδίνη για το Πρόγραμμα των Δωρεάν Μαστογραφιών, με την ανακοίνωση πιθανής δημιουργίας κινητής ομάδας, την Πανελλαδική Εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», των Προγραμμάτων Πρόληψης της Οστεοπόρωσης, Ενημέρωσης και Πρόληψης του Καρδιαγγειακού Κινδύνου, Εκπαίδευσης πολιτών στις Α΄ Βοήθειες ΚΑΡΠΑ, της Εκστρατείας για την Πρόληψη του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου και του Προγράμματος Πρόληψης της Παιδικής Παχυσαρκίας-Παιδειατροφή.

Τέλος, στην 3η Ενότητα, παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές Δήμων του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου. Συγκεκριμένα το λόγο πήρε  ο Δήμαρχος Ορεστιάδος κ. Μαυρίδης καθώς και εκπρόσωποι από τους Δήμους Θερμαϊκού, Παύλου Μελά, Θάσου, Πυλαίας-Χορτιάτη.

_MG_4037

Ομιλητές ήταν: κ. Καϊτεζίδης Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, κ. Πατούλης Πρόεδρος Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ –ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου, η κα Παπαθανασοπούλου, Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ για τα Εθνικά Δίκτυα, Συντονίστρια Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο, ο κ. Παπασπυρόπουλος Γενικός Διευθυντής Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, ο κ. Λυκούδης Υπεύθυνος για την Πύλη Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η κα Φοινίτση Διοικητική Διευθύντρια Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, η κα Δημητράκη Υπεύθυνη Προγραμμάτων Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, η κα Αϊδίνη Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου & Επικοινωνίας Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, ο κ. Μαυρίδης Δήμαρχος Ορεστιάδος, ο κ. Κολλάρας Διευθ. ΕΣΥ, Ιατρός Δημοτικός Σύμβουλος, ο κ. Νιγδέλης, Αντιδήμαρχος Παύλου Μελά, η κα Γεωργαλή-Νικήτα, Δημοτική Σύμβουλος, Πρόεδρος ΝΠΔΔ Δημαρωγός Δήμου Θάσου και η κα Κωνσταντινίδου Αντιδήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη.

 

 

Παρόντες ήταν από το δήμο Αλεξανδρούπολης οι Παναγιώτης Ζητάκης και Μαρία Ποριαζίδου,  το δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης οι Νικόλαος Βαλάνος, Μαγδαληνή Ρουσσέτη, Αικατερίνη Πασχαλίδου, από το δήμο Αριστοτέλη οι Κωνσταντίνος Μπογδάνος, Αικατερίνη Μήτρου, Αριστείδης Μποσχόπουλος, Ελένη Καραβασίλη, από το δήμο Βέροιας οι Αναστασία Δούκα και Άρετμις Λευκοπούλου, Μαρία Τσιφλίδου, Παρασκευή Αγγέλη από το δήμο Βόλβης η Αλεξάνδρα Παπαδάκη, Πηνελόπη Σραφίδου, από το δήμο Βόλου η Αθανασία Παπαδημητρίου από το δήμο Δεσκάτης ο δήμαρχος Δημήτριος Καραστεργίου, από το δήμο Θερμαϊκού η κα Βικτώρια Καρακώστα, από το δήμο Ιωαννιτών η Στεφανία Τσούκη, από το δήμο Καβάλας οι Κυριακή Χιώτη Πρασσά, Αλέξανδρος Βρεττός και Μαρία Παπάζογλου από το δήμο Καλαμπάκας ο Γεώργιος Γιαννάκος, από το δήμο Κορδελιού –Ευόσμου οι Βασίλειος Ταλατάς, Γεώργιος Γκανάτσιος και Καλλιόπη Γαλανάκη, από το δήμο Λαγκαδά η Σοφία Τελίδου, από το δήμο Νέστου ο δήμαρχος Ευάγγελος Τσομπανόπουλος, από το δήμο Ορεστιάδας η κα Άννα Μπογιατζή, από το δήμο Παύλου Μελά η κα Αθηνά Παπαποστόλου και η κα Αναστασία Κυριακίδου, από το δήμο Πέλλας ο Δημήτριος Στεργιούλας,  από το δήμο Π. Φαλήρου ο Ιωάννης Φωστηρόπουλος, από το δήμο Παιονίας ο Πέτρος Μπέλλης, από το δήμο Παρανεστίου η δήμαρχος Αλίκη Σωτηριάδου, από το δήμο Προποντίδας η Μαρία Λεοντάκη, από το δήμο Πύδνας-Κολινδρού η Αλεξάνδρα Κόρακα, από το δήμο Σερβίων- Βελβεντού ο δήμαρχος Αθανάσιος Κοσματόπουλος, από το δήμο Σοφάδων οι Αντιγόνη Κατσαρά και Ιωάννα Κολογήρου, από το δήμο Τεμπών οι Γεωργία Τσιόπα, Ξανθή Ζησάκη, από το δήμο Φιλοθέης η Νέλλη Λαβδά, από το δήμο Ωραιοκάστρου οι Πέτρος Αταμιάν, Σαράντης Τύπου και Αποστολία Κοκούδη.

Από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η Μαρία Φωτίου Υπ. Διδάκτορας, η Αλεξάνδρα Μιχαηλίδου Επίκουρη Καθηγήτρια, η Φωτεινή Τσακουμάκη, Υπ. Διδάκτορας και από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας η Κωνσταντίνα Σύψη.

Από την εταιρεία VIDAVO ο κύριος Αγγελίδης και η κυρία Πατσιούρα και ο Ομότιμος Καθηγητής Δημήτριος Αλεξιάδης και η κα Χαμαλίδου.

Related Articles

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ : Θέλουμε πιο διακριτή και ξεκάθαρη παρουσία και παρέμβαση της Αυτοδιοίκησης στο Ταμείο Ανάκαμψης – Μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα

Ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος – 5 +1 Πολεοδομικές παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ στο Ταμείο Ανάκαμψης  Η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και...

Οι απόψεις της ΚΕΔΕ για το νέο εκλογικό νόμο των αυτοδιοικητικών εκλογών

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Στη σωστή κατεύθυνση ο νέος εκλογικός νόμος. Οι προτάσεις μας θέτουν ως στόχο την ενίσχυση της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης και τη...

Δ. Παπαστεργίου: Οφείλουμε να στηρίξουμε τα παιδιά και να εκπαιδεύσουμε τη νέα γενιά κατά των φαινομένων εκφοβισμού

Σύμφωνο συνεργασίας Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με το ΚΜΟΠ-Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας: Δράσεις προστασίας των παιδιών και αντιμετώπισης του εκφοβισμού Σύμφωνο Συνεργασίας για την...

Get in touch

43ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα

Υπογράφτηκε η σύμβαση του έργου «Εργασίες αποκατάστασης γεφυρών Δήμου Αλεξάνδρειας» με προϋπολογισμό 40.066,14 ευρώ

Τη σύμβαση του έργου, «Εργασίες αποκατάστασης γεφυρών Δήμου Αλεξάνδρειας», προϋπολογισμού 40.066,14 ευρώ (με χρηματοδότηση ΚΑΠ επενδυτικών δαπανών), υπέγραψε ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γ. Γκυρίνης...

Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου: Οι μαθητές του Δήμου αποτυπώνουν τον ιστορικό μας πλούτο στο Instagram!

Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής στο “Μαθητικό διαγωνισμό για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης” Οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνασίων και Λυκείων) του...

Έργα ασφαλτοστρώσεων προϋπολογισμού 526.380,81€, ξεκίνησαν σε όλες τις Δημοτικές ενότητες

Ξεκίνησαν οι εργασίες βελτίωσης (ασφαλτοστρώσεις) οδών, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες (Αλεξάνδρειας, Πλατέος, Αντιγονιδών και Μελίκης) του Δήμου Αλεξάνδρειας, συνολικού προϋπολογισμού 526.380,81  ευρώ. Στις εργασίες...

Ξεκινά το έργο: “Αντικατάσταση αγωγού από αεροδρόμιο έως αντλιοστάσιο Σχηματαρίου”, συνολικού προϋπολογισμού 299.995,00 ευρώ

Υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής του έργου «Αντικατάσταση αγωγού από αεροδρόμιο έως αντλιοστάσιο Σχηματαρίου» παρουσία του δημάρχου Τανάγρας, κ. Βασίλη Περγάλια και του εκπροσώπου της...

Σαράντα οικίσκους για τη διενέργεια τεστ κορονοϊού στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας παρέδωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας

Με 40 προκατασκευασμένους οικίσκους (τύπου ISO BOX), για τη διενέργεια τεστ κορονοϊού εξοπλίζει τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας η Περιφέρεια. Τους πρώτους οικίσκους παρέδωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής...