Επαφές Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στη Σικελία για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δήμων των δύο χωρών Γ. Πατούλης: Συνεχίζουμε την προσπάθεια οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις των χωρών του Νότου και συνολικά της Ε.Ε. να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την τοπική και εθνική ανάπτυξη

Οι βάσεις για τη συνεργασία της ΚΕΔΕ και της αντίστοιχης Ένωσης της Σικελίας (ANCI) τέθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης με το Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Σικελίας, μέλος του Δ.Σ. των Δήμων Ιταλίας και Δήμαρχο του Palermo Leoluca Orlando.

 

Η επίσκεψη του Προέδρου της ΚΕΔΕ στη Σικελία εντάσσεται στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που έχει εγκαινιάσει τα δύο τελευταία χρόνια η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού.

 

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Palermo συμφωνήθηκε να καταρτιστεί ένα Πρωτόκολλο Συνεργασίας σε θέματα που αφορούν στο πολιτισμό, το θεματικό τουρισμό (π.χ. ιατρικό τουρισμό) και στο εμπόριο.

 

Για την εξειδίκευση του πλαισίου συνεργασίας και την τελική κατάρτιση του Πρωτοκόλλου, συμφωνήθηκε να προηγηθούν συναντήσεις τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών. Τα κλιμάκια θα προσδιορίσουν με σαφήνεια τους κεντρικούς άξονες των θεματικών ενοτήτων που θα συνεργαστούν οι αυτοδιοικήσεις των δύο χωρών.

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης της Ιταλίας τις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των αυτοδιοικήσεων των δύο χωρών.

 

«Μετά τις σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής και της Γερμανικής αντιπροσωπείας Δήμων, Περιφερειών και Επιμελητηρίων, οι  οποίες επετεύχθησαν αρχές Φεβρουαρίου,  με δικές μας πρωτοβουλίες στις Βρυξέλλες, συνέχεια έχουν τώρα αντίστοιχες συμφωνίες και με την Ιταλική Αυτοδιοίκηση», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

 

«Είναι σημαντικό οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις των χωρών του Νότου και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενώσουν τις δυνάμεις τους για ένα κοινό σκοπό. Την τοπική ανάπτυξη και την ενίσχυση του ρόλου των δήμων στη λήψη αποφάσεων, όσο το δυνατόν εγγύτερα στο πολίτη».

 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι «σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία επιβάλλεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλες οι Αυτοδιοικητικές Ενώσεις των Ευρωπαϊκών χωρών, ανεξάρτητα από το τι πράττουν οι κεντρικές κυβερνήσεις και τα κόμματα και να συνεργαστούμε για τη διαμόρφωση γόνιμων και χρήσιμων πολιτικών, που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες».

 

Να σημειωθεί στη Σικελία είναι έντονο το Ελληνικό στοιχείο και αυτό θα αποτελέσει τον κεντρικό άξονα της συνεργασίας των δύο πλευρών.

 

Ο Γ. Πατούλης κάλεσε τον Δήμαρχο Leoluca Orlando στο θεματικό συνέδριο που θα πραγματοποιήσει η ΚΕΔΕ 27 -28 Μαΐου στην Ιθάκη με κεντρικό θέμα τον Ιατρικό Τουρισμό.

 

Στο πλαίσιο των επαφών του, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ θα έχει συνάντηση σήμερα το βράδυ στο Palazzo Reale με το Πρόεδρο της Περιφερειακής Συνέλευσης της Σικελίας κ. Giovanni Ardizzone.

 

Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του κ. Ardizzone στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, με τον οποίον θα συναντηθεί αύριο, προκειμένου να συζητήσουν θέματα σχετικά με τον σχεδιασμό προτάσεων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων κοινού ενδιαφέροντος και το άνοιγμα των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σικελίας. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου.

 

Το Πρόεδρο Γ. Πατούλη συνοδεύουν στη Σικελία ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης και η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας της ΚΕΔΕ Αμαλία Τζαγκαράκη.

 

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα