Ενημερωτική διημερίδα της ΚΕΔΕ για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες δημάρχους της Κρήτης

«Το μέγα ζητούμενο στο Κράτος και το Διοικητικό μας σύστημα είναι η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση με βάση το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων, προσωπικού και μέσων για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη άσκησή τους, για ισόχρονο, παράλληλο βηματισμό και δίκαιη ανάπτυξη όλων των δήμων από την Ορεστιάδα μέχρι την Γαύδο και από το Νεστόριο μέχρι το Καστελόριζο, για καλύτερη Δημοκρατία με περισσότερη Αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, αυτό είναι το όραμά μας και ζητάμε από την Κυβέρνηση και τα κόμματα να μας εμπιστευθούν».

Με τα παραπάνω ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου έθεσε το πλαίσιο για μια σύγχρονη και εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πρώτη, από τις έξι συνολικά, επιμορφωτική διημερίδα νεοεκλεγέντων αιρετών, που διοργάνωσε (20-21 Νοεμβρίου) στο Ηράκλειο η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ.

Σε ότι αφορά στα άμεσα και μεσοπρόθεσμα ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης και επίλυσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ παρέθεσε μεταξύ των άλλων τα εξής:

Τη σύνταξη Νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας πως ήδη η ΚΕΔΕ απέστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο την καταγραφή όλων των άμεσων και έμμεσων νομοθετικών ρυθμίσεων (500 τον αριθμό) που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τη σύνταξη Νέου Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων,

Την εφαρμογή του νέου τρόπου κατανομής των ΚΑΠ, βάση της μελέτης της ΚΕΔΕ

Την υλοποίηση 4ετούς προγράμματος στελέχωσης των δήμων

Την υλοποίηση 4ετούς προγράμματος στήριξης των μικρών δήμων, ιδίως των ορεινών και νησιωτικών.

Την εφαρμογή 2ετούς προγράμματος συγκρότησης των επτά Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ

Την ολοκλήρωση του προγράμματος στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας,

Την ολοκλήρωση του προγράμματος συγκρότησης των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ)

Τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης των Δήμων

Τη συλλογική υποστήριξη των δήμων για την εφαρμογή του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων

Τη νομοθετική ρύθμιση εκκρεμούντων ζητημάτων

Την απόδοση εκκρεμών οικονομικών υποχρεώσεων προς την Αυτοδιοίκηση (ενεργειακό κόστος, ναυαγοσώστες, αδέσποτα κ.λπ.)

 

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Κουράκης καλωσορίζοντας τους αιρετούς επικεντρώθηκε σε δύο ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα οικονομικά και τα θεσμικά. Σε ότι αφορά στα οικονομικά τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα το νέο σύστημα κατανομής της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους (ΚΑΠ), υπό τον όρο ότι κανένας δήμος να μη λάβει λιγότερα από όσα ήδη παίρνει και να ενισχυθούν οι μικροί δήμοι. Επίσης σημείωσε ότι είναι καιρός να ρυθμιστεί και το θέμα των παρακρατηθέντων, καθώς και να υπάρξει διακριτή συμμετοχή  των δήμων, τόσο στο ΠΔΕ, όσο και στο νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε ότι αφορά στα θεσμικά τόνισε πως αυτό που πρέπει να συμβεί τώρα είναι μία μεγάλη, ουσιαστική, λειτουργική μεταρρύθμιση που να αφορά στις αρμοδιότητες, τους πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό. «Αν δε συμβεί αυτό, το παράθυρο που ανοίγει η Τοπική Αυτοδιοίκηση κλείνει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Στις σημαντικότερες πολυεπίπεδες προκλήσεις που «περιμένουν» τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες δήμαρχους τη νέα πενταετία αναφέρθηκε ο Σπύρος Σπυρίδων, διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ.

Πρόκειται κατά τον ίδιο, για τις εξής:

-Την προώθηση της ανάπτυξης στην περιοχή του κάθε δήμου, αλλά και της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών

-Την προετοιμασία και την υλοποίηση δράσεων και έργων για την πολιτική προστασία και την κλιματική κρίση

-Τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην τοπική κοινωνία με τη στήριξη των ευάλωτων και μη δυνάμενων πολιτών

-Την προετοιμασία και αξιοποίηση των τοπικών κοινωνιών για αυτό που έρχεται, δηλαδή την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη.

 

Σταύρος Αρναουτάκης: Συνεργασία δήμων και περιφερειών, αλλά πάνω από όλα συνέργεια στη διεκδίκηση

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κατά τον χαιρετισμό του υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνέργεια, η συμπόρευση και η συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, «μα πάνω από όλα η διεκδίκηση», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι προσλήψεις στην Αυτοδιοίκηση, και να ενεργοποιηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ζήτησε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από το κεντρικό κράτος προς την Αυτοδιοίκηση, «έτσι ώστε να μη χρειάζεται ο περιφερειάρχης ή ο δήμαρχος να καταβαίνει κάθε εβδομάδα στην Αθήνα. Θέλουμε τη βοήθεια της κυβέρνησης, αλλά αφήστε λίγο «αέρα» στην Αυτοδιοίκηση, για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Η νέα πενταετία θα έχει πολλές δυσκολίες και προκλήσεις, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται για να γίνουν ευκαιρίες και να είναι συμπαραστάτης στο έργο των νέων δημοτικών αρχών, όπως άλλωστε έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια, τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Η κυβέρνηση, είπε, δεσμεύτηκε και το έκανε πράξη να σταθεί δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μάλιστα με τέτοια χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν έχουν υπάρξει ποτέ στο παρελθόν, καθώς πάνω από 20 δις ευρώ κατευθύνθηκαν στους δήμους τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Σταυριανουδάκης ανακοίνωσε ότι από 1/1/2024 η κατανομή των ΚΑΠ θα γίνει με βάση την πρόταση της ΚΕΔΕ, η οποία προέβλεπε ότι κανένας δήμος δεν θα εισπράξει λιγότερα από όσα εισέπραξε φέτος, ενώ θα σημειωθεί προσαύξηση στη χρηματοδότηση των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων.Τέλος ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανοίξει ο λογαριασμός στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για χρηματοδότηση έργων οδικής ασφάλειας στους δήμους.

Πηγή

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα