Έναρξη του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, 1 έως 3 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη – Κεντρική ομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη

photo-syn-2 geniki-patoulis 

«Αυτό το Συνέδριο θα σημάνει την επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να χτίσουμε την Ελλάδα από την αρχή. Ξεκινάει νέα εποχή για τη χώρα»

«Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Η ΚΕΔΕ προτείνει 12 μεγάλες μεταρρυθμίσεις-τομές για την αλλαγή του Καλλικράτη»

 

Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση πως η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά την κεντρική του ομιλία στη σημερινή έναρξη του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

«Αυτό το Συνέδριο θα σημάνει την επανεκκίνηση και την αναγέννηση της Αυτοδιοίκησης και της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά και κάλεσε την κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της και να δώσει σαφείς απαντήσεις, χωρίς μισόλογα, για θέματα νευραλγικής σημασίας όπως:

 

 Οι 3 κόκκινες γραμμές της Αυτοδιοίκησης

– Η υποχρηματοδότηση των Δήμων, η οποία μετά και τις νέες μειώσεις στα έσοδα τους κατά 10% για την επόμενη χρονιά, που προβλέπονται στο νέο προϋπολογισμό, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

-Η Μεταρρύθμιση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου η οποία πρέπει να προηγηθεί κάθε αλλαγής του συστήματος εκλογής των Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων

-Η Κινητικότητα δημοτικών υπαλλήλων. Η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη προκειμένου η όποια μετακίνηση προσωπικού να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων.

Στην έναρξη του Συνεδρίου παρέστησαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά, ο επικεφαλής του κόμματος «Ποτάμι» Σ. Θεοδωράκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, ο Πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Π. Λαφαζάνης και εκπρόσωποι κομμάτων.

Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησε και απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Εσωτερικών Π.Σκουρλέτης.

Κατά την έναρξη των εργασιών απεύθυναν επίσης χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο Γενικός Γραμματέας του CEMR F.Vallier.

 patoulis-mitsotakis

«Η Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει την ευθύνη να χτίσει την Ελλάδα από την αρχή»

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης διαμήνυσε χαρακτηριστικά: «Από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά. Για να σηκώσει η Ελλάδα ξανά ψηλά το κεφάλι. Για να πιστέψουμε οι Έλληνες ξανά στις δυνάμεις μας. Για να βρούμε ξανά, τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση», επισημαίνοντας πως το Συνέδριο διεξάγεται σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία που η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες μιας παρατεταμένης κρίσης που εξελίσσεται σε παρακμή.

Ειδικότερα υπογράμμισε πως οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση έχουν ονοματεπώνυμο όσων ταύτισαν την πολιτική τους διαδρομή με το ψέμα και το λαϊκισμό και δεν επέτρεψαν στη χώρα να εκσυγχρονιστεί, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «σε αυτό το γαϊτανάκι της ανευθυνότητας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού δεν συμμετέχει».

Η Αυτοδιοίκηση κράτησε την κοινωνία όρθια

«Εμείς, οι αιρετοί εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, είμαστε ο θεσμός που στα δύσκολα αυτά χρόνια της κρίσης, στήριξε με πράξεις και όχι με λόγια την καθημερινότητα, ακόμη και την επιβίωση, εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας που είχαν ανάγκη από τη βοήθεια μας. Εμείς, είμαστε αυτοί που προτείνουμε ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα της  χώρας. Χωρίς εμμονές και προκαταλήψεις», σημείωσε.

Με κεντρικό μήνυμα «Οι αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Να χτίσουμε την Ελλάδα από την Αρχή» ο Γ. Πατούλης τόνισε πως στο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης η ΚΕΔΕ  θα φέρει προς έγκριση από το Σώμα, τη δική της πρόταση για τη Μεταρρύθμιση του Κράτους.

Η ΚΕΔΕ προτείνει 12 μεγάλες μεταρρυθμίσεις -τομές

Ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης ανέφερε πως κατόπιν και ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ της, η Κ.Ε.Δ.Ε προτείνει στο δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει για την αλλαγή του Καλλικράτη 12 μεγάλες Μεταρρυθμίσεις –Τομές, που στόχο έχουν τη δημιουργία ενός ισχυρού Επιτελικού Κράτους, με ενισχυμένο το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή.

Στο πλαίσιο αυτό η Κ.Ε.Δ.Ε. θα αναλάβει την πρωτοβουλία να ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα και την κοινωνία για τις σχετικές προτάσεις, επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση.

Οι προτάσεις αυτές που βασίζονται σε ρεαλιστικές βάσεις και θα συζητηθούν κατά τις εργασίες του Συνεδρίου αφορούν:

 • Tην αλλαγή του Καλλικράτη.
 • Τα οικονομικά των ΟΤΑ
 • Την τοπική ανάπτυξη.
 • Το Κοινωνικό Κράτος
 • Την Αγροτική Ανάπτυξη
 • Τη νησιωτικότητα
 • Το προσφυγικό
 • Την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής
 • Το περιβάλλον και το χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας
 • Την υγεία
 • Την παιδεία
 • Τη Συνταγματική Αναθεώρηση

 

Η κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της χωρίς μισόλογα

Σχετικά με τον Καλλικράτη και απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη κάλεσε την κυβέρνηση «να ανοίξει επιτέλους τα χαρτιά της» για τις προθέσεις της με ειλικρίνεια και όχι με γενικόλογες αναφορές.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα της δεν είναι ο εκλογικός νόμος αλλά:

 • H μείωση της χρηματοδότησης των δήμων
 • Η επικάλυψη αρμοδιοτήτων και ο σφικτός εναγκαλισμός μας από την Κεντρική Εξουσία
 • Η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους και προσωπικό
 • Ο αποκλεισμός από τη διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων
 • Ο αποκλεισμός της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού από την επιτροπή που δημιουργήθηκε για τη συνταγματική αναθεώρηση
 • Η λήψη αποφάσεων ερήμην της Αυτοδιοίκησης Πρώτου βαθμού για σοβαρά ζητήματα, όπως το προσφυγικό.
 • Η συνειδητή υποβάθμιση του πολιτικού προσωπικού της Αυτοδιοίκησης

Δεν μπορούμε να μιλάμε για μεταρρύθμιση χωρίς πόρους στην Αυτοδιοίκηση

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μεταρρύθμιση του κράτους και από την άλλη να έχουμε την κυβέρνηση να  προβλέπει στον προϋπολογισμό του 2017 μείωση κατά 10% της χρηματοδότησης προς τους Δήμους.

«Είναι φανερό ότι θέλουν τους Δήμους μας αποδυναμωμένους» ανέφερε ο κ. Πατούλης και κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εξηγήσει «πως είναι δυνατόν ο φετινός προϋπολογισμός να προβλέπει έσοδα από πρόσθετους φόρους πάνω από 5 δις και στην αυτοδιοίκηση, όχι μόνον να μην αποδίδονται οι πόροι που της αναλογούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά να της  μειώνονται περαιτέρω».

Κινητικότητα δημοτικών υπαλλήλων

Γ. Πατούλης: Θέλετε να μας καταργήσετε;

Παράλληλα σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να απορρίψει την πρόταση της ΚΕΔΕ να γίνεται η κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων με τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν ακριτικοί Δήμοι όπως η Πάτμος και η Κάσος, που θα μείνουν χωρίς προσωπικό και θα αναγκαστούν να κλείσουν.

«Τι θέλετε τέλος πάντων; Να μας καταργήσετε από προϊστάμενους των Δήμων μας και να αποφασίζετε εσείς πως θα λειτουργήσουμε; Αυτή την ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση ονειρεύεστε;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ενώ καυτηρίασε και την απόφαση Βερναρδάκη που υποχρεώνει όλους τους Δήμους να ανανεώσουν τις συμβάσεις του προσωπικού χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι για τη μισθοδοσία τους, όσο και το νόμο Τζάκρη σύμφωνα με τον οποίο θα δίνονται άδειες λειτουργίας στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς προηγούμενο έλεγχο από τους Δήμους, αλλά απλά με μια υπεύθυνη δήλωση που θα στέλνεται με φαξ.

Προσφυγικό ζήτημα

«Αν είναι ανίκανοι να παραιτηθούν»

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση ο κ. Πατούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιάσει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού, παρά το γεγονός ότι η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις πάνω στο ζήτημα αυτό. Παράλληλα της επέρριψε ευθύνες για το γεγονός ότι «σπέρνει» χωρίς σχέδιο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, χρησιμοποιώντας στρατόπεδα και χώρους στην πλειοψηφία τους ακατάλληλους, ερήμην των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών.

Στο σημείο αυτό με αφορμή τους πρόσφατους υβριστικούς χαρακτηρισμούς από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα σε βάρος της Αυτοδιοίκησης τόνισε: « Αντί να επιλέξει τόσο αυτός όσο και οι προκάτοχοί του τη συνεργασία με τους Δήμους, έχουν επιλέξει να εκχωρήσουν τις αρμοδιότητες του Κράτους, μαζί με τα χρήματα, σε ΜΚΟ, που στελεχώνονται από κομματικά στελέχη και διαχειρίζονται τα χρήματα της Ευρώπης χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, όπως κατήγγειλε πρόσφατα και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, χωρίς να διασφαλίζεται ταυτόχρονα η ασφαλής και ανθρώπινη φιλοξενία των προσφύγων. Αν είναι ανίκανοι, να παραιτηθούν. Αλλά την Αυτοδιοίκηση να μην την πιάνουν στο στόμα τους».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ απεύθυνε γενικό κάλεσμα σε όλους τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να συνθέσουν απόψεις και μέσα από συμμαχίες να καταστήσουν τους Δήμους ακόμα πιο ισχυρούς.

 

 

Η Αυτοδιοίκηση εμμένει στις θέσεις της για τη διασφάλιση του κύρους του θεσμού, με βάση τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας που  είναι οι εξής:

 • Η συνταγματικά κατοχυρωμένη θεσμική και διοικητική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης.
 • Η ισότιμη συμμετοχή των Δήμων μας ,στο εθνικό σχέδιο αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας.
 • Η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και συγκροτημένων δομών, από την Κεντρική Διοίκηση προς τους Δήμους
 • Ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός των 325 Δήμων
 • Η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών
 • Η ελευθερία των αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού να μπορούν να αποφασίζουν με γνώμονα το τοπικό συμφέρον, χωρίς περιορισμούς.
 • Πρώτα η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης και μετά η εφαρμογή της απλής αναλογικής. Σε αυτό το σημείο διευκρίνισε πως «όταν έρθει η ώρα να συζητήσουμε το εκλογικό, θα απαιτήσουμε ένα σύστημα που θα διασφαλίζει ότι θα μπορούν να διοικηθούν οι Δήμο».

Προτάσεις της ΚΕΔΕ για την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων

Αναφερόμενος στο σοβαρό ζήτημα της υποχρηματοδότησης των Δήμων υπογράμμισε πως δεν μπορεί να προχωρήσει καμία μεταρρύθμιση χωρίς ουσιαστική ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων και διεύρυνση της χρηματοδότησής τους ,από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση Προγράμματα.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι το Κράτος οφείλει στην Αυτοδιοίκηση  περίπου 13,5 δις ευρώ, όσο περίπου ένα  ΕΣΠΑ, και συνόψισε τα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης στα εξής:

 • Απαιτούμε να εγγραφεί στον προϋπολογισμό το κονδύλι των 214 εκατομμυρίων και να συμψηφιστεί με το ποσό που θα προκύψει από το ύψος της νέας γενιάς παρακρατηθέντων.
 • Ζητούμε να μας αποδίδεται μέχρι το τελευταίο ευρώ όσα προβλέπονται στον Ν. 3852/2010
 • Επιτακτική ανάγκη να παραχωρηθεί στους Δήμους το δικαίωμα χρήσης των αιγιαλών, και να αποδίδουμε στο Κράτος ένα μέρος των εσόδων που θα εισπράττουμε από την παραχώρησή τους.
 • Προτείνουμε επίσης τη μεταφορά των ακινήτων του Δημοσίου που δεν έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ στους αντίστοιχους Δήμους
 • Διεκδικούμε την προώθηση της φορολογικής αποκέντρωσης , για να είμαστε οικονομικά ανεξάρτητοι και ταυτόχρονα να λογοδοτούμε απευθείας στους πολίτες για τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα χρήματα τους.
 • Θέλουμε το ΠΡΆΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ να χρηματοδοτεί έργα για την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου κι όχι να καλύπτει τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές της χώρας.
 • Στόχος μας είναι η σταδιακή αύξηση της χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης, στο 8% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.
 • Προτείνουμε επίσης το σχεδιασμό και την εφαρμογή ειδικού προγράμματος για τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους.
 • Αλλά και το σχεδιασμό μιας σύγχρονης πολιτικής για το ανθρώπινο δυναμικό της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.
 • Απαιτούμε την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου των Δήμων, στην υλοποίηση πολιτικών που αναδεικνύουν την κοινωνική αλληλεγγύη σε ύψιστη προτεραιότητα.
 • Θέλουμε οι Δήμοι μας, να αναλάβουν τη διοίκηση του τοπικού κοινωνικού κράτους.
 • Να πάρουν υπό τον έλεγχο τους υπάρχουσες κοινωνικές δομές, πόρους και προσωπικό
 • Ενώ ταυτόχρονα διεκδικούμε χρηματοδότηση για τη δημιουργία νέων κοινωνικών υποδομών

Παράλληλα πρόσθεσε πως στόχος είναι η δημιουργία ενός πλαισίου ισότιμης και ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης όπως γίνεται σήμερα σε όλη την Ευρώπη.

Δεν θα διστάσουμε να συγκρουστούμε με όσους υποτιμήσουν τη δύναμη μας

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης κάλεσε τους συνέδρους να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία διαλόγου του Συνεδρίου και με βάση τις προτάσεις τους να συνδιαμορφωθεί το νέο σχέδιο δράσης για την επόμενη χρονιά και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Στόχος μας δεν είναι η τυφλή σύγκρουση, αλλά η δημιουργική συνεργασία, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. Όμως να μην κάνουν κάποιοι το λάθος τη διάθεση για συνεργασία να την εκλάβουν ως αδυναμία. Στέλνω ένα καθαρό μήνυμα ότι δεν θα διστάσουμε να συγκρουστούμε με όσους υποτιμήσουν τη δύναμή μας».

Με βάση το τρίπτυχο «Συνεργαζόμαστε -Διεκδικούμε -Πετυχαίνουμε» ο κ. Πατούλης τόνισε πως η ΚΕΔΕ τα τελευταία δύο χρόνια πέτυχε πολλά σε σοβαρά ζητήματα όπως η καταπολέμηση της φτώχειας, η χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων, η διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας των κοινωνικών δομών, η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

«Με ρεαλισμό και υπευθυνότητα, η Αυτοδιοίκηση προχωρά. Με τους πολίτες πρωταγωνιστές , παίρνουμε την τύχη της Πατρίδας μας,

στα χέρια μας και βάζουμε τις βάσεις για να κάνουμε τους Δήμους μας

ακόμη πιο ισχυρούς» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο κλείσιμο της ομιλίας του.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα