Εκτός Ημερήσιας Διάταξης και στη καρδιά του Καλοκαιριού ο ΕΔΣΝΑ με Πρόεδρο την κα Δούρου αποφασίζει τη μεταβίβαση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής -Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: Οι ενέργειες της κας Δούρου είναι καθεστωτικής νοοτροπίας

Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου για άλλη μια φορά υιοθετεί καθεστωτικές πρακτικές και επιχειρεί να καπελώσει τους Δήμους. Αυτή τη φορά μεθόδευσε την εν κρυπτό και χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση εκχώρηση της αρμοδιότητας θεώρησης και έγκρισης μελετών έργων διαχείρισης απορριμμάτων από τον ΕΔΣΝΑ, στην Περιφέρεια.

Στην ουσία με τη πράξη της αυτή αποψιλώνει το Σύνδεσμο κρατώντας για τον εαυτό της  την αρμοδιότητα θεώρησης και έγκρισης μελετών και κατασκευής μεγάλων έργων στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, μέσα στον Αύγουστο και χωρίς να έχει υπάρξει καμία ενημέρωση ή διαβούλευση,  πέρασε ως έκτακτο θέμα, εκτός ημερήσιας διάταξης η εκχώρηση της αρμοδιότητας της Προϊσταμένης αρχής και της Διευθύνουσας Υπηρεσίας στην Περιφέρεια. Η απόφαση πάρθηκε με ψήφους 3 προς 1, ενώ από τη συνεδρίαση απουσίαζαν τρία ακόμη μέλη του Δ.Σ..

Ουσιαστικά πρόκειται για μια απόφαση μειοψηφική, γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση την νομιμότητα της. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε ενώ απουσίαζε από τη συνεδρίαση και η ίδια η κα Δούρου.

Γιατί είναι απαράδεκτη η απόφαση

Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια καπελώματος των Δήμων και των αρμοδιοτήτων τους, σε ένα ακόμη ζήτημα, όπως είναι αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Μέσω της σχετικής απόφασης που πάρθηκε από τη μειοψηφία του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ, η  Περιφέρεια καταργεί ουσιαστικά τις τεχνικές υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ, παρακάμπτει τους δήμους και αναλαμβάνει την πλήρη διαδικασία για τη θεώρηση και έγκριση των μελετών των έργων:

1.  «Κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων – Κατασκευή Εγκατάστασης Κομποστοποίησης στην ΟΕΔΑ “Μαύρο Βουνό” Γραμματικού»,

2. «Κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων – Κατασκευή Εγκατάστασης Κομποστοποίησης στο χώρο του ΣΜΑ Σχιστού»,

3. «Αναβάθμιση του εργοστασίου επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Άνω Λιοσίων- Φυλής».

 

Η αντίθεση της Κ.Ε.Δ.Ε.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. εκφράζει την έντονη αντίθεσή της με την απόφαση αυτή. Με δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισημαίνει ότι:

Η απαράδεκτη αυτή απόφαση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από αποφάσεις και ενέργειες της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, που στόχο έχουν την υπονόμευση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των Δήμων. Η κα Δούρου πρέπει να αντιληφθεί επιτέλους ότι δεν είναι ένας μικρός πρωθυπουργός, όπως η ίδια και το περιβάλλον της πιστεύουν,  αλλά μια ισότιμη συνεργάτης των Δημάρχων της Αττικής. Μας ταλαιπωρεί δύο χρόνια με την αδυναμία της να αρθρώσει μια ουσιαστική και ρεαλιστική πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου. Και τώρα έρχεται με μια καθεστωτικής νοοτροπίας απόφαση, που για μας αποτελεί «αιτία πολέμου», να μας καπελώσει και στο ζήτημα των απορριμμάτων. Την καλώ να προχωρήσει άμεσα στην ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης μιας εγκάθετης μειοψηφίας του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ.  Όσοι νομίζουν ότι θα κάνουν bullying  στους δήμους αξιοποιώντας δικά τους χρήματα είναι γελασμένοι.  Δεν μπορεί η αυτοδιοίκηση να βρίσκεται κάτω από τον κομματικό εναγκαλισμό και η Περιφέρεια να κατανέμει χρήματα των δήμων με μη αξιοκρατικά κριτήρια. Κανείς δεν έχει λάβει τέτοιου είδους  λευκή επιταγή.

Τα  ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η κα Δούρου

Ταυτόχρονα, θέτουμε στην κα Περιφερειάρχη μια σειρά από ερωτήματα, τα οποία πρέπει άμεσα να μας απαντήσει:

-Γιατί αυτή η «πρεμούρα» να πάρει την σχετική απόφαση εν μέσω θέρους η Εκτελεστική Επιτροπή;

-Για ποιο λόγο δεν προηγήθηκε  διαβούλευση και γιατί πάρθηκε η απόφαση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού;

-Για την απόφαση αυτή της κας Δούρου είναι ενήμερη η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία;

-Διαθέτουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας αντίστοιχη εμπειρία με εκείνη των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΕΔΣΝΑ;

Περιμένουμε με ενδιαφέρον από τη κα Δούρου να μας απαντήσει επί της ουσίας για το σχέδιο της για την διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, όχι εξαπολύοντας επίθεση εναντίον των δήμων, αλλά με συγκεκριμένες πράξεις. Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά ότι είναι αναγκαίο να ανοίξει μια σοβαρή και σε βάθος συζήτηση, σε σχέση με τον τρόπο και το βαθμό εμπλοκής της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο, όσο και ειδικότερα στο επίπεδο της Αττικής.

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα