Δήμος Βόλβης: Υποχρεωτική Υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων

Ο Δήμος Βόλβης υπενθυμίζει στους πολίτες – ιδιοκτήτες οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός των διοικητικών του ορίων, ότι υποχρεούνται να καθαρίσουν τους προαναφερόμενους χώρους, εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου (1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου), αλλά και ότι σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής υπεύθυνης δήλωσης καθαρισμού στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας.

Σύμφωνα με την υπ. Αριθμό 20/2024 Πυροσβεστική Διάταξη και το ΦΕΚ Τεύχος Β 2792/16.05.2024 με θέμα «Καθορισμός ειδικότερων τεχνικών και λεπτομερειακών θεμάτων σχετικά με τη λειτουργία του Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών του άρθρου 31 του ν. 5075/2023 (Α’ 206)», το οποίο υπογράφουν οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, είναι υποχρεωμένοι έως τις 31 Μαΐου του 2024 να υποβάλουν την υπεύθυνη δήλωση στη νέα πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου στο gov.gr:  https://akatharista.apps.gov.gr/

Για τη συμπλήρωση της δήλωσης θα χρειαστούν τα στοιχεία (ΚΑΕΚ οικοπέδου, ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας, e-mail) του ιδιοκτήτη και των συνιδιοκτητών, καθώς και φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει τις εργασίες που έγιναν για την  πυροπροστασία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις:

Υπόχρεοι είναι:

α) φυσικά/νομικά πρόσωπα ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές, υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται:

i) σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

ii) σε περιοχές εντός ορίων οικισμών, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

iii) σε εκτάσεις εντός ακτίνας εκατό (100) μέτρων από τα όρια των περ. i) και ii), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, και

iv) εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.

Εφιστάται η προσοχή των πολιτών, καθώς σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ, ακόμα και στην περίπτωση που ένα οικόπεδο έχει καθαριστεί, αλλά δεν έχει δηλωθεί η πράξη αυτή στην ειδική πλατφόρμα. Συγκεκριμένα:

Πρόστιμα και κυρώσεις

1. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, επιβάλλεται ή καταλογίζεται αντίστοιχα εξ ολοκλήρου στον/στους υπόχρεους από τον οικείο Δήμο:

α. Πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ,

β. η δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.
2. Κατά του προστίμου ο ενδιαφερόμενος δύναται να υποβάλει ένσταση στον δήμο εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών.

3. Μετά το πέρας της δεκαήμερης προθεσμίας ή εφόσον η ένσταση δεν έχει γίνει αποδεκτή, ο οικείος Δήμος υποχρεούται εντός πέντε (5) ημερών να προβεί σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων αυτών, κατά προτεραιότητα βάσει του κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς

4. Η δαπάνη και το πρόστιμο αποτελούν έσοδα του οικείου Δήμου και εισπράττονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

5. Σε περίπτωση μη ανεύρεσης των στοιχείων των υπόχρεων, ακολουθείται η διαδικασία των προηγούμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου εξαιρουμένης της διαδικασίας επιβολής προστίμου και των προθεσμιών που αναφέρονται σε αυτήν.
6. Στους υπόχρεους που δεν υποβάλλουν τη δήλωση του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 53Α του ν. 4662/2020.

7. Η υποβολή ψευδούς δήλωσης του άρθρου 3 στο Εθνικό Μητρώο, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 53Α του ν. 5075/2023, τιμωρείται, σύμφωνα με το άρθρο 53Α του ν. 4662/2020 με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή εκατόν ογδόντα (180) έως τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες. Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από εβδομήντα (70) ευρώ, ούτε ανώτερο από εκατό πενήντα (150) ευρώ.

O Δήμος Βόλβης απευθύνει έκκληση στους πολίτες να πράξουν άμεσα τα όσα προβλέπει ο νέος νόμος, τονίζοντας πως ο καθαρισμός των οικοπέδων δεν είναι μόνο υποχρεωτικός βάσει νόμου, αλλά και εθνικό καθήκον, καθώς ειδικά τη θερινή περίοδο πυρκαγιές που ξεσπούν ή εξαπλώνονται σε ακαθάριστα οικόπεδα με εύφλεκτα υλικά, όχι μόνο καταστρέφουν τον φυσικό πλούτο της χώρας αλλά αφαιρούν ζωές ανθρώπων και πανίδας.

Πληροφορίες στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Ποιότητα Ζωής του Δήμου Βόλβης, (dimosvolvis.perivallon@gmail.com).

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα