ΔΗΜΟΣ ΒΟΪΟΥ: ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΚΑΦΕ ΚΑΔΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Ο Δήμος Βοΐου ξεκινά την πιλοτική εφαρμογή των προγραμμάτων:

  • «Διαλογή στην Πηγή Βιοαποβλήτων», το οποίο αφορά στη χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων (υπολειμμάτων τροφών και φυτικών υπολειμμάτων) σε ξεχωριστό κάδο στα νοικοκυριά και την απόρριψή τους σε κεντρικούς καφέ κάδους και
  • «Πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης», το οποίο αφορά στην παραγωγή εδαφοβελτιωτικού (κόμποστ) μέσω των οικιακών κάδων κομποστοποιήσης.

Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Πρόκειται για µια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οικιακά φυτικά απορρίμματα σε λίπασμα. Μια ουσία γνωστή ως κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Το παραγόμενο κομπόστ λαμβάνεται μετά από 4 ως 6 μήνες, ανάλογα με τη χρήση του κάδου, τις καιρικές συνθήκες και την επιμέλεια που δείχνουν οι χρήστες.

Ο Δήμαρχος Βοΐου, κ. Χρήστος Ζευκλής, θέλοντας να ενθαρρύνει όλα τα νοικοκυριά να μαζεύουν εύκολα και πρακτικά τα βιοαπόβλητα από το σπίτι τους και την παράλληλη αξιοποίησή τους, δήλωσε πως θα διανέμει δωρεάν στους κατοίκους του Δήμου αφενός μικρούς καφέ κάδους 10 λίτρων για την κουζίνα και αφετέρου οικιακούς κομποστοποιητές, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε αύλειους χώρους. Τόνισε ωστόσο πως «η διανομή των μικρών καφέ κάδων θα γίνει σε πρώτο στάδιο αποκλειστικά σε κατοίκους της Σιάτιστας και της Νεάπολης, ενώ των οικιακών κομποστοποιητών σε κατοίκους των ΔΕ Άσκιου και Τσοτυλίου».

Όσοι επιθυμείτε να παραλάβετε δωρεάν έναν καφέ κάδο κουζίνας 10 λίτρων ή έναν οικιακό κομποστοποιητή, πρέπει να συμπληρώσετε τη συνημμένη φόρμα εγγραφής στο πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων του Δήμου Βοΐου και να τη στείλετε στα κάτωθι email: kotaidou@voio.gr ή info@voio.gr μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2023. Η διανομή των κάδων θα υλοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου Περισσότερες πληροφορίες: κ. Πίττας Θεόδωρος, αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας.

Να υπενθυμίσουμε πως στους καφέ κάδους ρίχνουμε: Φρούτα, λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια, κρέας- ψάρι- θαλασσινά, αυγά και τα τσόφλια, ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, δημητριακά, αλεύρι, ψωμί, κέικ, γλυκά, φίλτρα, φακελάκια από καφέ/τσάι, γαλακτοκομικά (τυρί, παχύρευστες κρέμες, γιαούρτι), ξηρούς καρπούς και περιβλήματα, κουκούτσια ελιάς, κλαδιά, φύλλα, χώμα, γκαζόν, πριονίδι, ροκανίδι, στάχτη καυσόξυλων, χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες, εφημερίδες (όχι χρωματιστά, γυαλιστερά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά).

Ενώ, στον κάδο κομποστοποίησης μπαίνουν υπολείμματα λαχανικών και φρούτα (όλα τεμαχισμένα, πατατόφλουδες, φλούδες από κρεμμύδια, μαρούλια κ.ά.), σάπια ή χαλασμένα φρούτα (να θάβονται μέσα στο υλικό), τσόφλια από αυγά (θρυμματισμένα) και ξηρούς καρπούς, υπολείμματα καφέ, τσαγιού και τα φίλτρα τους, κλαδιά δένδρων και θάμνων (τεμαχισμένα ή θρυμματισμένα), ροκανίδια και πριονίδια ξύλου (όχι από ξύλα που έχουν βερνίκια), κομμένο γκαζόν (ανακατεμένο με ροκανίδια ή διατηρώντας το εκτός κάδου για 1-2 ημέρες, ώστε να φύγει η υγρασία), φύλλα χλωρά και ξερά, διάφορα αγριόχορτα (να μην έχουν σποριάσει), χώματα από παλιές γλάστρες.

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα