Δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για τη σημερινή ιστορική επέτειο

28h1«Η Ευρώπη δεν αντέχει άλλους διχασμούς, ας είναι η σημερινή επέτειος η αφετηρία για το νέο ξεκίνημα του Ελληνισμού».

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με αφορμή τη σημερινή ιστορική επέτειο προχώρησε στη παρακάτω δήλωση:

 

Ο Ελληνικός λαός εορτάζει και φέτος την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Το υπερήφανο ΟΧΙ του ελληνικού λαού απέναντι στις δυνάμεις του φασισμού, της βαρβαρότητας και της αλαζονείας. Ανακαλώντας αυτές τις ιστορικές μνήμες και συγκρίνοντας τες με τα γεγονότα του σήμερα, μπορούμε να αντιληφθούμε τις ομοιότητες της τότε εποχής με το σήμερα. Κι εκείνα τα χρόνια η κατάσταση ήταν ζοφερή για τους λαούς της Ευρώπης. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα.

 

Η αδράνεια ήταν η αιτία να ξεσπάσει ένας από τους αιματηρότερους πολέμους της σύγχρονης Ιστορίας της ανθρωπότητας. Στον πόλεμο αυτό η χώρα μας συμμετείχε πληρώνοντας βαρύτατο φόρο αίματος. Περισσότεροι από 500.000 έλληνες έπεσαν ηρωικά πολεμώντας στην Πίνδο και στο μέτωπο της Αλβανίας. Η Ελλάδα όπως και το σύνολο της Ευρώπης γνώρισε τη σκληρότερη κατοχή. Ο φόρος αίματος που πληρώθηκε από τον ελληνικό λαό ήταν από τους υψηλότερους στον κόσμο.

 

Η Πατρίδα μας δε θρήνησε μόνον ανθρώπινες απώλειες. Η γερμανική κατοχή έφερε στην Ελλάδα την απόλυτη οικονομική καταστροφή. Το τέλος του πολέμου βρήκε την Ελλάδα χωρίς λιμάνια, γέφυρες, σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο, ενώ τα ταμεία του Κράτους ήταν άδεια. Η Ελλάδα έπρεπε να ξεκινήσει από το μηδέν. Η γερμανική κατοχή αφάνισε τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της χώρας και άφησε ανεξόφλητο ένα κατοχικό δάνειο ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ δεν καταβλήθηκαν ποτέ πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις.

 

Γνωρίζω ότι είναι δύσκολη υπόθεση, η αξίωση επιστροφής του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων, όμως δεν είναι δύσκολο  να διεκδικήσουμε την εξόφληση ενός άλλου χρέους. Το χρέος αυτό δεν είναι άλλο, από αυτό της ελάχιστης έστω ντροπής που οφείλουν να επιδείξουν οι απόγονοι των τότε κατακτητών, απέναντι στα θύματα της δικής τους κτηνωδίας.

 

Οφείλουν να αναγνωρίσουν στην πράξη, κι όχι στα λόγια, ότι ντρέπονται για τις πράξεις των προγόνων τους κι ότι δεν σκοπεύουν να τις επαναλάβουν. Να μας αποδείξουν με πράξεις, ότι έχουμε αφήσει πίσω αυτά που μας χώρισαν πριν από 75 χρόνια. Να μας δείξουν ότι έχουμε την κοινή θέληση να προχωρήσουμε μαζί μπροστά, με σχέσεις ειλικρίνειας, ισοτιμίας κι αλληλεγγύης.

 

Οι νικητές του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου έδωσαν τη δεκαετία του 50 στη Γερμανία την ευκαιρία να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Η διαγραφή χρεών και η απαλλαγή από την καταβολή αποζημιώσεων, έδωσαν ώθηση στη Γερμανία για να σηκωθεί ξανά στα πόδια της. Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι δεν της έδωσαν συγχωροχάρτι για να επανέλθει ύστερα από χρόνια, ώστε  να επιχειρήσει να εγκαθιδρύσει ξανά μια νέα τάξη  πραγμάτων  στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα συμφέροντά της.

 

Η Ευρώπη δεν αντέχει άλλους διχασμούς, πολέμους κι επίδοξους κατακτητές,

που χρησιμοποιούν ως πολιορκητικό κριό το χρήμα και τις τράπεζες. Το ΟΧΙ του 1940, τα ΟΧΙ που πρέπει επιτέλους να πούμε σήμερα, ενσαρκώνουν τη διαχρονική πίστη του λαού μας στο ιδανικό της ελευθερίας στην ανώτερη αξία της αξιοπρέπειας. Η μικρή σε αριθμούς Ελλάδα, έχει μόνον μια επιλογή. Να προτάξει για μια ακόμη φορά τις μεγάλες της  αξίες.

 

Να υψώσει ξανά το ανάστημά της στο νέο οικονομικό φασισμό, στη βαρβαρότητα και στην αλαζονεία που τον συνοδεύουν. Τιμώντας σήμερα την αυτοθυσία των προγόνων μας οφείλουμε κι εμείς να μην υποκύψουμε στις απαιτήσεις των νέων επίδοξων κατακτητών. Να προβάλλουμε ξανά την πίστη μας στην ελευθερία και τη δημοκρατία και να βάλουμε τις ηθικές μας αξίες ψηλότερα από τις υλικές. Ενωμένοι να αντιταχθούμε σε κάθε απειλή της εθνικής μας αξιοπρέπειας και ανεξαρτησίας .

 

Με ομοψυχία, εθνική αλληλεγγύη, αυταπάρνηση και αυτοθυσία, θα δώσουμε ξανά τους δύσκολους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Η Ελλάδα θα καταφέρει και πάλι να διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες.  Με επιστράτευση όλων των εθνικών δημιουργικών δυνάμεων, εντός κι εκτός Ελλάδος, με σύνεση, αυτογνωσία και αποφασιστικότητα, θα ανοίξουμε και πάλι το δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου και της προοπτικής. Οι άλλοι έχουν όπλο το χρήμα, εμείς έχουμε την ψυχή μας. Ας είναι η σημερινή επέτειος η αφετηρία για το νέο ξεκίνημα του Ελληνισμού.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα