Δίκτυο Πόλεων ΔΕΠΑΝ: Με συμμετοχή Αυτοδιοικητικών απ΄ όλη τη χώρα και εκπροσώπων της κυβέρνησης και των κομμάτων πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση στη Δράμα

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε το διήμερο εργασιών  του Δικτύου Πόλεων ΔΕΠΑΝ, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (10 και 11 Φεβρουαρίου), στη Δράμα, το οποίο παρακολούθησαν Αυτοδιοικητικοί απ΄ όλη την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα στο Δημαρχείο Δράμας, την Παρασκευή συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου και το Σάββατο παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης και των κομμάτων, ΟΤΑ και φορέων πραγματοποιήθηκε σε ανοικτή διαδικασία η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΔΕΠΑΝ.

Παράλληλα στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Δωρόθεος ευλόγησε την βασιλόπιτα του Δικτύου.

Την πρώτη ημέρα ο Πρόεδρος του ΔΕΠΑΝ και Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας και ο Γενικός Διευθυντής κ. Βασίλης Κουτσιώρης αναφέρθηκαν στις μέχρι τώρα δράσεις του Δικτύου και στον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα.

Το ΔΕΠΑΝ όπως επισημάνθηκε είναι η μεγαλύτερη και μια συνεχώς αναπτυσσόμενη Επιχείρηση Ο.Τ.Α., στην οποία σήμερα συμμετέχουν απ΄ όλη την Ελληνική Επικράτεια, περισσότεροι από 100 Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού καθώς και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αναπτύξουν και να διαχειριστούν  αποτελεσματικότερα τις δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές προς όφελος των Δήμων και των πολιτών.

Την δεύτερη ημέρα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας ο Πρόεδρος του ΔΕΠΑΝ κ. Μαμσάκος κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης παρουσίασε τις κυριότερες παρεμβάσεις ενίσχυσης του Δικτύου και έδωσε μια εικόνα των αποτελεσμάτων των συνεργασιών με τους ΟΤΑ αλλά και τους θεσμικούς φορείς και στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής κ. Κουτσιώρης αναφέρθηκε στην εξελικτική πορεία του Δικτύου.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Δωρόθεος ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ο οποίος αναφέρθηκε και στην συνεργασία του ΔΕΠΑΝ με την Εκκλησία, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, η Βουλευτής Ν. Καβάλας κ. Τάνια Ελευθεριάδου ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η Βουλευτής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ το μέλος του Γραφείου Περιοχής Α.Μ.Θ. του ΚΚΕ κ. Γιώργος Πυργιλής, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης ο Τομεάρχης Άμυνας κ. Μιχάλης Κουρτίδης, εκ μέρους του  ΜέΡΑ 25 ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Μιχάλης Κριθαρίδης, ο Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, η Αντιπεριφερειάρχης της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Βούλα Πατουλίδου (μέσω video) εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη  κ. Χρήστο Μέτιο και ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ Δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Κατά τη διάρκεια της Γ.Σ, στο πλαίσιο των θεσμικών συνεργειών υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας του ΔΕΠΑΝ με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, με στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων λύσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τον Πρόεδρο του Δικτύου κ. Χ. Μαμσάκο και τον Πρόεδρο του ΕΚΕΤΑ Δρ. Δημήτριο Τζοβάρα.

Να σημειωθεί ότι στην αρχή της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, Ευστάθιου Τσιτλακίδη και Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, καθώς και στη μνήμη των θυμάτων των σεισμών σε Τουρκία και Συρία.

Ο Πρόεδρος του ΔΕΠΑΝ Χριστόδουλος Μαμσάκος μεταξύ άλλων επεσήμανε στην τοποθέτησή του: «Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν μπορεί να γίνει ανάπτυξη χωρίς την ενεργό συμμετοχή και παρουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η έννοια της συνεργασίας βρίσκεται στον πυρήνα της αποστολής της αυτοδιοίκησης προκειμένου να διαμορφώνει προϋποθέσεις για καλύτερη καθημερινότητα. Το Δίκτυό μας για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες έχει υπογράψει και υποστηρίζει με σημαντικές συμφωνίες τόσο Δήμους και Περιφέρειες όσο και Δημόσιους φορείς και την επίσημη Κυβέρνηση. Αναδείξαμε την αυτοδιοίκηση που καινοτομεί, αναδείξαμε το σύγχρονο πρόσωπο των Δήμων που εστιάζουν στην ουσία των προβλημάτων και στο αποτέλεσμα και όχι στην εικόνα και τις πρόσκαιρες εντυπώσεις. Αναδείξαμε την αυτοδιοίκηση των έξυπνων λύσεων που λειτουργούν προς όφελος των πολιτών και υπηρετούν το αναπτυξιακό μας όραμα για μια αυτοδιοίκηση που βγαίνει μπροστά και δίνει λύσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει».

Ο Γενικός Διευθυντής Βασίλης Κουτσιώρης μεταξύ άλλων έδωσε έμφαση στους σταθμούς που σηματοδότησαν την πορεία του ΔΕΠΑΝ τονίζοντας την προσπάθεια επίλυσης του θεσμικού κενού που υπήρχε, αρχικά με τις νομοθετικές παρεμβάσεις του 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια του 2020 επί κυβέρνησης Ν.Δ.

«Οκτώ χρόνια πριν, το 2015, το Δίκτυο δημιουργήθηκε εδώ στην Δράμα από 21 Δήμους. Σήμερα τα μέλη του ΔΕΠΑΝ έχουν ξεπεράσει τα 100 και όλο και περισσότεροι ΟΤΑ επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτή τη προσπάθεια. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχάσουμε από πού ξεκινήσαμε, τις δυσκολίες που κλιθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στα πρώτα χρόνια λειτουργίας και μέχρι πρόσφατα, με σημαντικότερο ζήτημα την έλλειψη θεσμικού πλαισίου, ένα πρόβλημα που με δική μας προσπάθεια ξεπεράστηκε. Εμείς σε όλη αυτή τη διαδρομή από την πρώτη μέρα επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο, επιλέξαμε να λειτουργούμε ως Οργανισμός Δημοσίου Συμφέροντος με τα όποια θετικά και αρνητικά».

Ακολούθως υπογράμμισε ότι δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην προστασία των μελών με την τήρηση της νομιμότητας.

«Επειδή τα μέλη μας είναι καθαρά δημόσιοι φορείς, δήμοι και περιφέρειες, επιλέξαμε από την αρχή το δύσκολο μονοπάτι. Η βαριά κληρονομιά του παρελθόντος, η κακοδιαχείριση των αναπτυξιακών εταιρειών τερματίζεται με τον «Καλλικράτη» το 2010.  Έτσι η ίδρυσή μας ήταν μεν μία πρωτοβουλία καινοτόμα ωστόσο δύσκολα μπορούσαν οι δημόσιες υπηρεσίες να τη δεχτούν. Έπρεπε να παλέψουμε, να πείσουμε, να αποδείξουμε ότι είμαστε διαφορετικοί, είμαστε ικανοί να διεκδικήσουμε χρήματα με σχέδιο, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα», είπε ο κ. Κουτσιώρης.

Και πρόσθεσε:  «Είχαμε υποχρέωση να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε άμεσα και γρήγορα ενώ ταυτόχρονα δεν είχαμε καλά-καλά νομικό πλαίσιο, δεν είχαμε στελεχιακό δυναμικό, δεν είχαμε τους οικονομικούς πόρους.  Σε ένα τέτοιο περιβάλλον έπρεπε να ανταποκριθούμε και να βρούμε λύσεις. Ο κίνδυνος να χάσουμε προσκλήσεις χρηματοδότησης για τα μέλη μας ήταν υπαρκτός, για μας όμως ήταν θέμα τιμής να δώσουμε το μέγιστο του εαυτού μας και να προσπαθήσουμε να πετύχουμε το καλύτερο για τους Δήμους μας. Δουλέψαμε συστηματικά με σχέδιο και σήμερα σχεδόν οκτώ χρόνια από το ξεκίνημα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι έχουμε ένα θετικό πρόσημο. Καταφέραμε με μεγάλη προσπάθεια και ατελείωτες ώρες δουλειάς από τα στελέχη και τους συνεργάτες μας να διεκδικήσουμε καταρχάς από την κεντρική εξουσία με σχέδιο και σοβαρότητα τη σύσταση νομοθετικού πλαισίου για τα Δίκτυα Πόλεων, πήραμε πρωτοβουλίες και με την νομική μας υπηρεσία καταθέσαμε προτάσεις για την καλυτέρευση του Νομικού Πλαισίου που αφορούσε και αφορά όλα τα Δίκτυα.

Καταφέραμε να εντάξουμε τον οργανισμό του ΔΕΠΑΝ ως θεσμό στην καθημερινότητα των Δημοσίων Υπηρεσιών. Μας έμαθαν, μας αναγνώρισαν, μας αποδέχθηκαν. Πείσαμε και καταφέραμε να ανοίξουμε με αυτή μας την προσπάθεια το δρόμο δημιουργώντας το κατάλληλο Πλαίσιο για να δημιουργηθούν Δίκτυα αλλά και οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Περάσαμε το σκόπελο του ελέγχου νομιμότητας, οι συμβάσεις μας για τις συνεργασίες που αναπτύσσουν τα μέλη μας, μετά από μεγάλη προσπάθεια της νομικής μας Υπηρεσίας και με πολύ κόπο εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό σε επίπεδο Τμήματος. Αυτό δείχνει ότι το ΔΕΠΑΝ λειτουργεί με σωστό και νόμιμο τρόπο, σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τη δημόσια διοίκηση. Συνεπώς το Δίκτυο προστατεύει τα μέλη του, τους δημάρχους και βεβαίως εμείς λειτουργούμε σωστά ως οφείλουμε. Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήσαμε ένα υγιή και βιώσιμο Οργανισμό χωρίς δάνεια, χωρίς επισφάλειες, με γερά θεμέλια που εξασφαλίζει το μέλλον και έτσι πρέπει να είναι η σωστή διαχείριση όλων των αντίστοιχων Αναπτυξιακών Οργανισμών.

Αναφερόμενος στη συνέχεια του εγχειρήματος που πλέον έχει απτά αποτελέσματα τόνισε σχετικά: «Καταφέραμε με τις υπηρεσίες μας και διεκδικήσαμε για τα μέλη μας όλες τις πηγές χρηματοδότησης. Δεν υπήρξε πρόσκληση που άνοιξε και το ΔΕΠΑΝ δεν είχε τουλάχιστον για ένα μέλος της να διοικήσει και τελικά να καταφέρει να εντάξει κάποιο έργο που σήμερα υλοποιείται. Αυτό για εμάς είναι ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό που θέλουμε να διατηρήσουμε. Προετοιμαζόμαστε για το μέλλον, θέλουμε να είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ελπίζουμε ότι τους επόμενους μήνες θα συνεχίσουν οι εντάξεις ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και τα υπόλοιπα».

Επίσης παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία που πράγματι είναι εντυπωσιακά.

«Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε ωριμάσει και έχουμε διεκδικήσει για τα μέλη μας πάνω από 550 έργα. Από αυτά σήμερα υλοποιούμε πάνω από 220 και ελπίζουμε ότι τους επόμενους μήνες που θα υπάρχουν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία θα μπορέσουμε να εντάξουμε και τα υπόλοιπα», είπε χαρακτηριστικά ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το στελεχιακό δυναμικό του ΔΕΠΑΝ και τους συνεργάτες του για την προσπάθεια που καταβάλουν για την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.

Την στήριξη της κυβέρνησης στους αναπτυξιακούς οργανισμούς και στο Δίκτυο Πόλεων ΔΕΠΑΝ μετέφερε ο Γ. Γ. του ΥΠΕΣ κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Το ενδιαφέρον το έχουμε δείξει ούτως ή άλλως με νομοθετικές ρυθμίσεις στη στήριξη των αναπτυξιακών οργανισμών και ένας από αυτούς τους αναπτυξιακούς οργανισμούς είναι το ΔΕΠΑΝ» κάνοντας παράλληλα λόγο για «χρήσιμα αναπτυξιακά εργαλεία στο πλαίσιο του ότι οι Δήμοι υστερούν σε υποδομές τεχνικών υπηρεσιών και από ότι έχει δείξει μέχρι στιγμής το εγχείρημα αυτό, οι αναπτυξιακοί οργανισμοί και ιδιαίτερα το ΔΕΠΑΝ ήδη έχουν μπει σε συνεργασία με τους Δήμους σε πολλά έργα, είτε του προγράμματος «Α. Τρίτσης» είτε του ΕΣΠΑ, ένα πολύ θετικό βήμα για την απορροφητικότητα των προγραμμάτων που υστερεί η χώρα μας εδώ και δεκαετίες».

Κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών ο Μητροπολίτης κ.κ. Δωρόθεος μετέφερε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου και του Διευθυντή  της Οικονομικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος π. Νικόδημου Φαρμάκη.

«Το ΔΕΠΑΝ δίνει πολύτιμη δυνατότητα σε Δήμους και ειδικότερα σε μικρούς Δήμους να εκπονήσουν τεχνικές μελέτες  και αναπτυξιακά έργα. Η ίδια δυνατότητα δόθηκε και στην Εκκλησία και σας ευγνωμονούμε γι΄ αυτό με συμφωνία η οποία υπογράφηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, το ΔΕΠΑΝ και την Εκκλησία στην Ιερά Σύνοδο και μάλιστα τότε ήμουν Γραμματεύς της Ι.Σ. και ήμουν παρόν σε αυτή την υπογραφή στην Συνοδική αίθουσα. Είμαστε χαρούμενοι γι΄ αυτό διότι μας δίνεται η ευκαιρία και η Εκκλησία να συμμετέχει στο ΔΕΠΑΝ και να έχει την δυνατότητα να εκπονήσει μελέτες για διάφορα έργα της αφού από μόνη της δεν μπορούσε να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος κ. Δωρόθεος.

Η κ. Τάνια Ελευθεριάδου επεσήμανε: «Εκ μέρους του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα σας ευχαριστώ για την δυνατότητα που μας δίνετε να απευθύνουμε χαιρετισμό στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΔΕΠΑΝ. Άλλωστε το ΔΕΠΑΝ ιδρύθηκε το 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και γι΄ αυτό θεωρούμε ότι είναι ένα κομμάτι δικό μας και το στηρίζουμε. Το ΔΕΠΑΝ έχει σημαντικό ρόλο στη δικτύωση σε διάφορα επίπεδα με σκοπό την βελτίωση της ζωής των δημοτών ιδιαίτερα σε μια περίοδο ενεργειακής κρίσης και ανατιμήσεων που οι ΟΤΑ στέκονται δίπλα στους πολίτες».

Η  κ. Χαρά Κεφαλίδου σημείωσε: «Καλωσορίσατε στην πόλη που έχει τη χαρά να είναι αυτή που τον Ιούνιου του 2015 ήταν από τους βασικούς πρωταγωνιστές στην ίδρυση του Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη ΔΕΠΑΝ, με την συμμετοχή τότε 21 ΟΤΑ, στην πρώτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε εδώ στην Δράμα με την πρώτη ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου. Σήμερα ως Βουλευτής Δράμας αλλά εκπροσωπώντας και τον Πρόεδρο  του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη έχω την χαρά να σας υποδέχομαι στην πόλη που θεωρούμε ότι συνέβαλε καθοριστικά στο να υπάρχει αυτός ο θεσμός και μέσω της Προεδρίας που έχει ο Δήμαρχος Δράμας ο Χριστόδουλος Μαμσάκος».

Καταλήγοντας ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις εργασίες της Γ.Σ. και ευόδωση των  υψηλών όπως χαρακτηριστικά είπε «στόχων του ΔΕΠΑΝ που συμβάλουν στην καλύτερη δυνατή ανταπόκριση στην κοινωνία των πολιτών που έχει υψηλές απαιτήσεις απ΄ όλους μας».

Ο κ. Γιώργος Πυργιλής είπε: «Εκ μέρους του ΚΚΕ σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση και ευχόμαστε καλή επιτυχία στην Γενική Συνέλευσή σας. Θέλω πριν απ΄ όλα να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του ΚΚΕ, στους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας που επλήγησαν από τους φονικούς σεισμούς».

Παράλληλα επεσήμανε ότι η μαζική λαϊκή εκδήλωση αλληλεγγύης πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί ενώ με την ευκαιρία αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας των λαϊκών συμφερόντων και τις προτάσεις του ΚΚΕ.

«Να καταργηθεί το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο όλες οι κυβερνήσεις μετέτρεψαν την τοπική διοίκηση στο μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι «Κριτήριο για την ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι τα κέρδη των λίγων αλλά οι ζωές των πολλών».

Ο κ. Μιχάλης Κουρτίδης σημείωσε: «Σας μεταφέρω τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, οποίος ευχαριστεί για την πρόσκληση και εύχεται καλή επιτυχία στο έργο σας».

Και πρόσθεσε: «Για την ανάπτυξη και την ευημερία απαιτείται σύμπραξη όλων των φορέων της χώρας με συνεννόηση, σχέδιο και πρόγραμμα για την παραγωγή πλούτου», ενώ χαρακτήρισε το δημογραφικό ως το κυριότερο πρόβλημα της χώρας σήμερα.

Ο κ. Μιχάλης Κριθαρίδης είπε: «Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση και σας ευχόμαστε καλές εργασίες στη ετήσια Γενική σας Συνέλευση, παράλληλα σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη».

Παράλληλα αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη στους λαούς της Τουρκίας και της ΣΥΡΙΑΣ υπογραμμίζοντας με την ευκαιρία ότι το θέμα αυτό «αναδεικνύει και μας θέτει προ των ευθυνών μας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Κεντρική εξουσία σε ότι αφορά το ζήτημα της πολιτικής προστασίας και το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης».

Ακολούθως επεσήμανε: «Το δίκτυο πόλεων το ΔΕΠΑΝ είναι πολύ ενδιαφέρον σαν εγχείρημα. Αυτό όμως δε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απαλλάσσει την κεντρική εξουσία, την κεντρική διοίκηση την πολιτεία από τις ευθύνες, από τις υποχρεώσεις και από της αρμοδιότητές της».

Ακόμα αναφέρθηκε στα ζητήματα των πόρων, της στελέχωσης και των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ, ενώ έκανε λόγο για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα έχει και συνεργασία  Δήμων και Περιφερειών, μια πρωτοπόρα Αυτοδιοίκησης με έμφαση στη εξυπηρέτηση των δημοτών και στην πράσινη ανάπτυξη.

 

Ο κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε για την πρόσκληση το ΔΕΠΑΝ και τον Πρόεδρό του Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και πρόσθεσε: «Τα τελευταία χρόνια συνεργαζόμαστε με το Δίκτυο πολύ πετυχημένα σε θέματα που έχουν να κάνουν με τα δάση αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Υπάρχουν θέματα που άπτονται της τοπικής αυτοδιοίκησης σε σχέση με τα δάση, πλέον υπάρχει μία γενική γραμματεία ενιαία καθετοποιημένη δομή στην οποία υπάγονται όλα τα δασαρχεία της χώρας και μάλιστα αυτό έγινε με απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».

Η κ. Βούλα Πατουλίδου τόνισε: «Η πρωτοβουλία για τη λειτουργία του ΔΕΠΑΝ πριν από οκτώ χρόνια ξεκίνησε από την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός στήριξης της  Αυτοδιοίκησης προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ωρίμανσης για απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης μας ο κ. Τζιτζικώστας και όλοι εμείς οι συνεργάτες του, αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή αυτό το εγχείρημα και το στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Περιφέρειες και Δήμοι είμαστε ένα, μας ενώνουν οι ίδιες ανάγκες, οι ίδιες ανησυχίες, το ίδιο όραμα, για μία δυνατή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είμαι βέβαιη γιατί το έχω δει, το έχω δημιουργήσει, το έχω ζήσει πως η πολύ καλή συνεργασία των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από το ΔΕΠΑΝ θα παράξει απτό και μετρήσιμο έργο για όλους τους πολίτες και θα δημιουργήσει ένα δυνατό αναπτυξιακό πρότυπο για τη χώρα»

Ο κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ σημείωσε: «Σας μεταφέρω τις ευχές του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας και σας καλωσορίζω στη Δράμα.  Θέλω να μοιραστώ μαζί σας τις αγωνίες και το μεράκι του φίλου μου του Δημάρχου Δράμας και Προέδρου του ΔΕΠΑΝ Χριστόδουλου Μαμσάκου ο οποίος εδώ και πάρα πολύ καιρό μου έλεγε με πολλή αγάπη και αγωνία τα σχέδια του για αυτή τη Γενική Συνέλευση,  μια την άψογη διοργάνωση. Είναι τιμή για τον τόπο μας που Πρόεδρος του Δικτύου είναι ο Χριστόδουλος Μαμσάκος

Στη συνέχεια κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος επεσήμανε: «Σας μεταφέρω τις ευχές του Δημήτρη Παπαστεργίου του προέδρου της ΚΕΔΕ που βρίσκεται σε μία άλλη υποχρέωση. Θέλω να χαιρετίσω τη Γενική Συνέλευση του ΔΕΠΑΝ  και να τονίσω πώς κάποιο όραμα που καλοί αυτόδιοικητικοί συνάδελφοι είχαν πριν από περίπου επτά χρόνια έγινε πράξη και σήμερα μιλάμε για μία πολύ καλά δομημένη και πολύ καλά λειτουργούσα αυτοδιοικητική δομή, ένα Δίκτυο που με την καθοδήγηση του Χριστοδούλου Μαμσάκου και των άλλων στελεχών της αυτοδιοίκησης δημάρχων και όχι μόνο, προσφέρει κάτι που λείπει».

Και συμπλήρωσε: «Θα μπορούσαμε να έχουμε όλες αυτές τις πολύ καινοτόμες γρήγορες και ασφαλείς διαδικασίες που σήμερα έχουν οι αναπτυξιακές ώστε να είμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί».

Καταλήγοντας εξέφρασε την επιθυμία του ο Δήμος  Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης «να γίνει μέλος του εξαιρετικού αυτού Δικτύου».

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα