Δεν είναι τυχαίο ότι ο μόνος Υπουργός Εσωτερικών που δεν έχει παραστεί στο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε είναι ο κ. Σκουρλέτης

Στο «χέρι» του είναι να αποδείξει ότι επιθυμεί τον ειλικρινή και ουσιαστικό  διάλογο με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού για την αλλαγή του Καλλικράτη

 

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν αρκεί για να δικαιολογήσει την άρνηση του κ. Σκουρλέτη να αποδεχθεί την τρίτη κατά σειρά πρόσκληση που του απευθύναμε να παρευρεθεί σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Παρά τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση αυτή, η αλήθεια είναι ότι :

Πρώτον, ο κ. Σκουρλέτης είναι ο μόνος Υπουργός Εσωτερικών της σημερινής κυβέρνησης που δεν έχει παραστεί, αν και έχει επανειλημμένα προσκληθεί, σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.. Η επίκληση μάλιστα της δικαιολογίας ότι προσκλήθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. μόλις μιάμιση μέρα πριν αυτή διεξαχθεί, δεν ευσταθεί. Όλοι γνωρίζουν ότι η πρόσκληση μας προς τον Υπουργό έχει γίνει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Είναι πολιτική του επιλογή όμως φαίνεται, να μην παρίσταται σε συνεδριάσεις δημοκρατικά εκλεγμένων θεσμικών οργάνων, όπως είναι η Κ.Ε.Δ.Ε..

Δεύτερον, παρά τα όσα υποστηρίζει ότι δήθεν επιθυμεί το διάλογο, η αλήθεια είναι ότι τις απόψεις του για το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης στην Αυτοδιοίκηση τις μαθαίνουμε είτε μέσω επιλεκτικών διαρροών, είτε μέσω συνεντεύξεων του στον Τύπο. Ο ίδιος ποτέ δεν μας παρουσίασε ένα επίσημο κείμενο του Υπουργείου με θέσεις για την αλλαγή του Καλλικράτη, πέραν του κειμένου ενός πορίσματος μιας επιτροπής που και ο ίδιος δεν υιοθετεί το περιεχόμενο του. Αν έτσι εκείνος αντιλαμβάνεται το διάλογο, εμείς έχουμε άλλη αντίληψη.

Τρίτον, αν και μιλά στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών σε « αποδοχή προτάσεων και εύλογων παρατηρήσεων των αιρετών α’ και β’ Βαθμού στο πλαίσιο της τελευταίας νομοθετικής πρωτοβουλίας η οποία αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες », η αλήθεια είναι ότι στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου υπάρχουν πολλές ουσιαστικές προτάσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. που δεν λήφθηκαν υπόψη από τον Υπουργό. Στείλαμε μάλιστα αναλυτικό υπόμνημα με τις απόψεις μας, το οποίο και δημοσιοποιήσαμε, για να γνωρίζουν όλοι τι πραγματικά ισχύει. Κι αυτό που ισχύει , είναι ότι μιλάμε για ένα ελλιπές νομοθέτημα το οποίο επιπλέον, ακόμη δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Μέχρι τελικά να ψηφιστεί, ο δρόμος είναι μακρύς.

Τέταρτον, είναι αδιαμφισβήτητο ότι από όλους τους Υπουργούς Εσωτερικών της σημερινής Κυβέρνησης, μόνον ο κ. Σκουρλέτης ήταν αυτός που επί της δικής του θητείας μειώθηκαν οι πόροι της αυτοδιοίκησης που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό. Το 2017 η Αυτοδιοίκηση θα εισπράξει 214 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα, γιατί ο κ. Σκουρλέτης δεν πέτυχε όσα πέτυχαν οι προκάτοχοί του, με τους οποίους η Κ.Ε.Δ.Ε. είχε άριστη συνεργασία. Να αποδοθούν δηλ. στους Δήμους χωρίς επιπλέον περικοπές οι πόροι που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό. Γιατί ο κ. Σκουρλέτης δεν πέτυχε όσα πέτυχαν οι προκάτοχοί του; Δεν ήθελε ή δεν μπορούσε;

Πέμπτον, δεν είναι αναγκαίο να αναθεωρήσουν τη στάση τους η Κ.Ε.Δ.Ε. και οι Δήμαρχοι όσον αφορά το διάλογο για τη μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης. Εμείς σε αυτόν το διάλογο συμμετέχουμε πριν γίνει Υπουργός Εσωτερικών ο κ. Σκουρλέτης κι έχουμε καταθέσει επίσημα τις θέσεις κι απόψεις μας. Ο κ. υπουργός πρέπει να αποδείξει ότι επιθυμεί ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο. Ας «κόψει» τις διαρροές και τις συνεντεύξεις κι ας αποφασίσει πότε και που θα συναντηθεί με την Κ.Ε.Δ.Ε., αφού δεν θέλει να παραστεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου. Εμείς περιμένουμε να μας προσκαλέσει κι αύριο κιόλας στο Υπουργείο του, για να συζητήσουμε εφ’ όλης της ύλης, με «ανοικτά χαρτιά». Εμείς επιμένουμε στο διάλογο και τη συνεργασία, ο κ. Σκουρλέτης μέχρι στιγμής επιλέγει τους μονολόγους.

 

 

 

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα