Ημερίδα με θέμα «Γυναίκα και τουριστική ανάπτυξη» από τον Δήμο Ωρωπού

Ημερίδα με θέμα «Γυναίκα και Τουριστική Ανάπτυξη», συνδιοργανώθηκε, την Κυριακή 18 Μαρτίου, από τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας και την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ωρωπού, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Ενότητας Καπανδριτίου.
Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών και Καπανδριτίου κ. Δημήτρης Βελτανιώτης, ο οποίος εκπροσώπησε το Δήμαρχο Ωρωπού κ. Θωμά Ρούσση.
Βασικές ομιλήτριες στην ημερίδα ήταν η κ. Μαρία Δέδε, Γενική Γραμματέας του Δήμου Ωρωπού, η κ.Δήμητρα Τοτόμη-Σωτήρχου, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, η κ.Αναστασία Μαραβέλια-Σαρκήρη, Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης, ο κ. Νεκτάριος Καλαντζής, Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος, η κ. Βάσω Κόλλια, τέως Γραμματέας Ισότητας Φύλλων, η κ. Ιωάννα Στεργίου, Περιφερειακή Σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής, η κ. Τζούλη Κούτσουρη, πρώην Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Ωρωπίων και η κ. Καίτη Οικονόμου, εκπρόσωπος επιχειρήσεων της περιοχής.
Οι ομιλητές εξέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με τη θέση των γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ανέλιξή τους στους Δήμους, σε κάθε μορφή Υπηρεσιών και Διοίκησης, θυμίζοντας πως αποτελούν, πλέον, αναπόσπαστα γρανάζια στα σύγχρονα διοικητικά μοντέλα όλων των Δημοσίων οργανισμών αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα δε στον τουριστικό τομέα.
Επισημάνθηκε, επίσης, η αδυναμία της Πολιτείας να στηρίξει νευραλγικούς αναπτυξιακούς τομείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως του Τουρισμού και των Επιτροπών του, καθώς δεν προβλέπεται καμία, απολύτως, χρηματοδότηση.
Στην ημερίδα έγινε αναφορά στις αναπτυξιακές προοπτικές που έχει ο θεματικός τουρισμός, στην περιοχή, με τις καταπληκτικές παραλίες, τα πολλά αξιοθέατα, τις βυζαντινές και σύγχρονες εκκλησίες και τα δεκάδες μοναστήρια, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.
Επίσης τα βουνά, του Δήμου Ωρωπού, προσφέρονται για ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού και αγροτοτουρισμού, όπως και τα οινοποιεία για την ανάδειξη του οινοτουρισμού.
Παράλληλα, μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως είναι οι αγώνες αυτοκινήτου και θαλάσσιων σπορ, θα μπορούσαν να προσελκύσουν κόσμο στον αθλητικό τουρισμό.
Στην ημερίδα έγινε, επίσης, αναφορά στις προοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν για τον πολιτιστικό και αρχαιολογικό τουρισμό σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ωρωπού.
Κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η ανάδειξη και τουριστική εκμετάλλευση των Αρχαιολογικών χώρων του Αμφιαραείου στον Κάλαμο και της Ακροπόλεως των Αφιδνών, της ανάπλασης του Αρχαιολογικού Μουσείου στην Σκάλα Ωρωπού, καθώς και της ίδρυσης ενός ενιαίου δικτύου Λαογραφικών Μουσείων στην περιοχή, που θα περιλάμβανε το Μουσείο Ζυγωμαλά στον Αυλώνα, το Λαογραφικό Μουσείο στα Νέα Παλάτια και μελλοντικά το Μουσείο Καλάμου.
Η ίδρυση αυτού του οργανωμένου δικτύου λαογραφικών μουσείων θα πρέπει να είναι υπό την εποπτεία και τη βοήθεια του Δήμου Ωρωπού, κάτι που θα αποτελούσε πρωτοποριακή πολιτιστική πρωτοβουλία για έναν Δήμο της Αττικής. Με αυτό τον τρόπο, εκμεταλλευόμενοι την μεγάλη αύξηση του πληθυσμού κατά τους θερινούς μήνες αλλά και τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών στο Δήμο Ωρωπού, μπορούμε να προσελκύσουμε στα μουσεία επισκέπτες από όλη την Αττική και μακροπρόθεσμα από όλη την υπόλοιπη χώρα αλλά και το εξωτερικό.
Μια εξίσου ενδιαφέρουσα πρόταση που κατατέθηκε, ήταν η δημιουργία οργανωμένου γυναικείου αγροτικού συνεταιρισμού υπό την εποπτεία του Δήμου Ωρωπού, για την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τουρισμού, όπου σε τοπικούς παραγωγούς θα δοθεί η δυνατότητα, με χαμηλό κόστος, να διαθέτουν τα αγροτικά προϊόντα τους, όπως ελιές, τοπικό λάδι, παραδοσιακά επεξεργασμένα φρούτα και ζυμαρικά.
Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα, όπου συζητήθηκαν πολλές και σημαντικές απόψεις. Μια χρήσιμη ημερίδα ενημέρωσης και κατάθεσης αναπτυξιακών προτάσεων, που δείχνουν το δρόμο σε νέες οικονομικές και παραγωγικές διεξόδους, τόσο σε ιδιωτικό, όσο και σε δημοτικό επίπεδο.
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους: ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κωνσταντίνος Δέδες, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Εντεταλμένος Σύμβουλος Υγείας του Δήμου Ωρωπού κ. Σπύρος Καυκόπουλος, ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος κ. Μιχάλης Τόλιας, ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και Δημοτικός Σύμβουλος Καπανδριτίου κ. Γιώργος Μαντάς, ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Σ.Ω. κ. Ανδρέας Θεοδώρου, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ω. κ. Νίκος Μαντάς και ο Συνήγορος του Δημότη Δήμου Ωρωπού Βάρσος Αθανάσιος.

 

Περισσότερα Δήμος Ωρωπού facebook 

Related Articles

Στην διάθεση 100 tablets στα σχολεία του Βοΐου, προχώρησε ο Δήμος

Στην δύσκολη και πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας που διανύουμε ο Δήμος Βοΐου στέκεται εμπράκτως δίπλα στους μαθητές , θεωρώντας την εκπαίδευση ως θεμελιώδες δικαίωμα...

Η Δράμα αποκτά τον πιο σύγχρονο Παιδικό Σταθμό της Ελλάδας

Η Δράμα αποκτά τον πιο σύγχρονο Παιδικό Σταθμό της Ελλάδας. "Λάβαμε την εγκριτική απόφαση του Υπουργείο Εσωτερικών με την ένταξη της χρηματοδότησης στην πρόταση μας,...

Αποτελέσματα ανίχνευσης SARS-COV 2 σε αστικά λύματα

Όπως σας είχαμε ενημερώσει με τα ανωτέρω (α) και (β) σχετικά έγγραφά μας, από τον μήνα Οκτώβριο ο Δήμος Τανάγρας είναι σε διαδικασία ανίχνευσης...

Get in touch

42ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα

Γεγονός η ενεργειακή αναβάθμιση και για το 1ο Γυμνάσιο Άργους Ορεστικού

Ένα πάγιο αίτημα των Συλλόγων Γονέων – Κηδεμόνων και Διδασκόντων  του 1ου Γυμνασίου Άργους Ορεστικού ικανοποιείται σήμερα με την υπογραφή της σύμβασης, μεταξύ του Δημάρχου...

Ενίσχυση στους αγρότες που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, ζητά με επιστολή του από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης...

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, έστειλε ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας, με την οποία ζητά Οικονομική ενίσχυση στους αγρότες (βαμβακοπαραγωγούς δενδροκαλλιεργητές και καπνοπαραγωγούς), που επλήγησαν...

Συνεργασία Δήμου Βριλησσίων με το Ε.Ε.Α. για στήριξη των επιχειρήσεων μέσω της εφαρμογής «Ηλεκτρονικό Εμπόριο για όλους»

Ο Δήμος Βριλησσίων στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και ανταποκρινόμενος στις προκλήσεις της εποχής, σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ανακοινώνουν τη...

Δ. Παπαστεργίου: Η αλλαγή του εκλογικού νόμου μαζί με την αλλαγή αρμοδιοτήτων, θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης

Με τη συμμετοχή του Υπ. Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και του Αναπληρωτή ΥΠΕΣ, Στέλιου Πέτσα, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Συνεδρίασε χθες...

«Έξυπνα» ηλιακά παγκάκια αποκτά ο Δήμος Τανάγρας

Ο Δήμος Τανάγρας προμηθεύτηκε και τοποθέτησε «έξυπνα ηλιακά παγκάκια» σε πέντε σημεία των Δημοτικών Ενοτήτων του. Το “έξυπνο παγκάκι” είναι μια καινοτομία που εντάσσεται στις...