Δήμος Ωρωπού: Θα ξαναγεννηθεί το καμμένο δάσος

Από τον Δήμο Ωρωπού εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για την μεγάλη πυρκαγιά στον Κάλαμο:

«Την Κυριακή 13.08.2017 ξέσπασε πυρκαγιά στην θέση «Λαγομάνδρα» της Δημοτικής Ενότητας Καλάμου του Δήμου Ωρωπού. Στον τόπο του συμβάντος έσπευσαν τα πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καλάμου. Δώσαμε μια άνιση μάχη με τις φλόγες καθώς οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή έκαναν το έργο της πυρόσβεσης εξαιρετικά δύσκολο. Στον τόπο μας συντελέστηκε μια τεράστια καταστροφή με μεγάλες απώλειες τόσο στις περιουσίες των συμπολιτών μας, που έχουν πληγεί όσο και στο πανέμορφο δάσος μας.
Από την επόμενη ημέρα οι Υπηρεσίες του Δήμου μας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τα συναρμόδια Υπουργεία φροντίζουν ήδη για την καταγραφή των ζημιών. Το ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών έχει προχωρήσει σε καταγραφή των ζημιών και προβαίνει σε συνεχείς αυτοψίες. Τα κλιμάκια του Δήμου έχουν ξεκινήσει τις αυτοψίες για την καταγραφή και την αποζημίωση των κατεστραμμένων οικοσκευών, ενώ άμεσα θα καταβληθεί και το επίδομα πρώτων αναγκών από τον Δήμο μας μετά από την χρηματοδότηση του αρμόδιου Υπουργείου.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, 17.08.2017, στο Υπουργείο Εσωτερικών παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη, του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου, της Περιφερειάρχη Αττικής κας Ρένας Δούρου, του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρου Φιλίππου, του Δημάρχου Ωρωπού κ. Θωμά Ρούσση και εκπροσώπων των συναρμόδιων Υπουργείων, αποφασίστηκε η έκδοση των σχετικών αποφάσεων τάχιστα, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες από την καταστροφική πυρκαγιά.
Επιπλέον, ο κ. Φάμελος δεσμεύτηκε ότι το ΥΠΕΚΑ, το αργότερο μέχρι τις 15.09.2017 θα έχει ολοκληρώσει τη σχετική μελέτη για την πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση των ρεμάτων και την κατασκευή κορμοφραγμάτων. Επίσης, αναφορικά με τα λοιπά έργα υποδομής, ήτοι έργα για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων δικτύων ύδρευσης και οδοποιίας, ο Δήμος Ωρωπού υπέβαλλε συγκεκριμένη πρόταση, για την οποία λάβαμε την διαβεβαίωση από τους Υπουργούς, ότι θα εξεταστεί άμεσα.
Μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τον Δήμο μας και ιδιαίτερα τις Δημοτικές Ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Πολυδενδρίου αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας όλους όσοι με ηρωισμό και αυτοθυσία ρίχτηκαν στην μάχη με τις φλόγες και συνέβαλαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Κυρίως, όλους τους πυροσβέστες, τους συναδέλφους Δημάρχους των όμορων Δήμων, οι οποίοι έστειλαν όλες τους τις δυνάμεις, τους υπαλλήλους του Δήμου μας, οι οποίοι συνέβαλαν ουσιαστικά, τον Σύνδεσμο Πάρνηθας, τον ΣΠΑΠ και τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρο Φιλίππου για την ουσιαστική συνδρομή του. Επίσης, μέσα από την καρδιά μας οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και απεριόριστη ευγνωμοσύνη στις εθελοντικές ομάδες του Δήμου μας και ειδικότερα την ομάδα των Αφιδνών , την ΜΑΚΙΠ , τους Φίλους του Δάσους κ.α.
Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς, όλους τους συμπολίτες μας για την άριστη συνεργασία και συμμόρφωση στις οδηγίες των Τμημάτων Ασφαλείας της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας και να δηλώσουμε πως η άμεση και οργανωμένη επέμβασή τους, είναι ο κύριος λόγος που δεν θρηνήσαμε θύματα.
Ο Δήμος μας πληγώθηκε. Η ζημία είναι ανυπολόγιστη αλλά όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να επουλώσουμε, όσο είναι ανθρωπίνως δυνατόν τις πληγές. Να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι έχασαν τις περιουσίες τους και να φροντίσουμε το δάσος να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του.»

 

Περισσότερα

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα