Δειγματοληψίες και έλεγχοι σε πυρόπληκτές περιοχές, με την συνεργασία των Δήμων Μεγαρέων, Ραφήνας – Πικερμίου & Μαραθώνος, ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ και ΔΕΠΑΝ

Πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα τρείς διαδοχικές συναντήσεις εργασίας για την υλοποίηση της πράξης με τίτλο «Έλεγχοι στις πυρόπληκτες περιοχές, στο Μάτι και την Κινέττα Αττικής στους Δήμους Μεγαρέων, Ραφήνας – Πικερμίου & Μαραθώνος».

Και στις τρείς συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα με τον Δήμαρχο Μαραθώνα Στέργιο Τσίρκα, τον Δήμαρχο Μεγαρέων Γιώργο Σταμούλη, και τον Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου κ. Βαγγέλη Μπουρνού, συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Α.Ε. Βιομηχανικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Εργαστηριακών Δοκιμών, Πιστοποίησης και Ποιότητας (ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ) κ. Σκιπίων Αποστολάκης, ο Γενικός Διευθυντής του Δικτύου Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ) κ. Βασίλης Κουτσιώρης και ο κ. Νεόφυτος Νικολαΐδης από την Δ/νση Προγραμματισμού & Ανάπτυξης του Δικτύου.

Πιο συγκεκριμένα το αντικείμενο της συζήτησης και στις τρείς συναντήσεις αφορούσε στη διενέργεια δειγματοληψιών και εργαστηριακών ελέγχων στις πυρόπληκτες περιοχές στους οικισμούς Μάτι και Κινέττα και στις ευρύτερες περιοχές των οικείων και όμορων Δήμων.

Η διαδικασία των ελέγχων είναι εντός του πλαισίου σχετικής Απόφασης με ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» (ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ”), από τις 09-02-2022 και με βάση τη σχετική σύμβαση η υλοποίηση της Πράξης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Πράξη αποσκοπεί στην αποτύπωση της περιβαλλοντικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στις περιοχές Μάτι και Κινέττα, μετά τις πυρκαγιές το έτος 2018, όσον αφορά στην ύπαρξη βαρέων μετάλλων σε εδαφικά-υδατικά δείγματα καθώς και αμιάντου στις κατασκευές.

Στην παρούσα φάση είναι σε εξέλιξη η Προκαταρκτική εκτίμηση – Διερεύνηση των υπό εξέταση περιοχών, προκειμένου να καθορισθεί το πλάνο δειγματοληψίας και αναλύσεων. Θα ακολουθήσει η διενέργεια των δειγματοληψιών από τα προκαθορισμένα σημεία λήψης εδαφικών -υδατικών δειγμάτων καθώς και δειγμάτων από κατασκευές προκειμένου να αναλυθούν εργαστηριακά ως προς την ύπαρξη βαρέων μετάλλων και αμιάντου.

Έτσι πλέον πραγματοποιείται η κυβερνητική δέσμευση για την υλοποίηση σχετικού αιτήματος των Δήμων σε ένα πλαίσιο συνεργασίας για την επίτευξη του στόχου της συμβολής στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών στις συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

 

spot_imgspot_img

Related Articles

Get in touch

45ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία Νέα